Spil og leg

Opgaven er nu afleveret

Opgaver

Hvilken er vilken?

I denne øvelse får eleverne chancen for at øve sig i de skandinaviske spørgeord på en legende måde. Grundprincippet er, at eleverne sammen i par eller grupper skal parre de rigtige spørgeord med de rigtige sprog.

Sådan foregår det:

1) Start med at hente vores færdige PDF-fil med spørgeord på dansk, bokmål, nynorsk og svensk. Alle grupper får hvert sit udskrevne papir og får nogle minutter til at læse igennem og øve sig på spørgsmålene.

I kan med fordel også gennemgå ordene samlet i klassen og øve jer på at udtale dem samt finde på lette spørgsmål, I kan oversætte sammen (hvor bor du, hvor mange søskende har du ...)

2) Nu skal listen klippes i bidder - der skal være ét spørgeord på hver papirlap. Læg lapperne hvor selve sprogene (fx dansk) står til side og bland resten af lapperne. Så skal eleverne genopbygge listen.

Øvelsen kan også udføres i hele klassen ved fx at skrive ordene på A4-ark og rekonstruere tabellen på en væg i klasseværelset.

Deltag gerne senere i en kommende skolechat og brillér med jeres nye kundskaber!

Login for at se mere

Formål

Eleverne lærer de skandinaviske spørgeord og kan lægge mærke til forskelle og ligheder i stavning og udtale.

Forberedelse

Gennemgå spørgeordene i den samlede klasse, inden eleverne begynder at parre papirstykkerne. Lad gerne eleverne finde på enkle spørgsmål og gennemgå, hvordan disse kunne oversættes til de forskellige skandinaviske sprog; for eksempel "hvor bor du?", "hvor gammel er du?" osv.

Materiale

- Udskrevne ordlister til klassen:
   Spørgeord-PDF

- Saks