Spil og leg

Hviskeleg

hviskeleg.png

Beskrivelse

I aktiviteten Hviskeleg øver eleverne lytte- og snakkefærdigheder i nabosprogene dansk, norsk og svensk på en sjov og uhøjtidelig måde. Gennem den velkendte hviskeleg skal eleverne videreformidle et nabosprogsord eller sætning ved at hviske det til en klassekamerat og derefter se om ordet bliver formidlet i sin rigtige form hele klassen igennem. Denne aktivitet fremmer elevernes mundtlige deltagelse i nabosprogsundervisningen og giver både en sproglig og visuel tilgang til nye nabosprogsord på dansk, norsk og svensk.

AKTIVITET

1. Eleverne står på en række og kigger fremad.
  2. Den bagerste elev får et ord på nabosproget af læreren og finder på en bevægelse til ordet.
  3. Eleven prikker til næste i rækken, som vender sig om og viser bevægelsen en gang efterfulgt af det hviskede ord på nabosproget.
  4. Ord og bevægelse gives videre fremad i rækken.
  5. Sidste elev viser ordet for den første, som tjekker hvorvidt ord og bevægelse er de samme som i begyndelsen.

Denmark on Apple iOS 11.3

Sweden on Apple iOS 11.3

Norway on Apple iOS 11.3

Svømme i havet, bygge hule, jeg kan godt lide at løbe på skøjter, at ride, at tegne, at flyve, gå på månen, danse til den lyse morgen, være til fødselsdag.”

Simma i havet, bygga koja, jag gillar att åka skridskor, åka skidor, spela data-spel, spela fotboll, att rida, att flyga, äta glass, surfa på höga vågor, födelsedagskalas med jordgubbstårta.

Svømme i havet, bygge hule, jeg liker å gå på skøyter, spise is, hei på deg, du er grei, jeg kan snakke norsk, bursdagsfest med godteri.”

ØVRIGE VARIATIONER

• Øvelsen kan startes med kun at hviske ord og siden tilføje en bevægelse.
  • Efterhånden kan eleverne prøve at huske hele sætninger og udtryk.

Aktiviteten Hilseleg er en del af projektet Jeg heter det jag hedder.

Login for at se mere

Formål

• at styrke elevernes mundtlige deltagelse og sproglige forståelse i nabosprogene dansk, norsk og svensk.

Forberedelse

• læreren vælger diverse ord og sætninger på nabosproget

• hent evt. inspiration i ordlageret i opgaveteksten eller brug Norden i Skolens lydordbog

Materiale