Spil og leg

Norden i akvarel

Akvarell.png

Beskrivelse

Gennem farve og form inviterer aktiviteten 'Norden i akvarel' på kunstnerisk opdagelsestur i nærmiljøet. Eleverne skal her omforme indtryk til et kreativt udtryk med akvarelmaling og sorte papirklip. Hver elev udarbejder et selvstændigt værk, der sættes sammen til et stort kunstværk.

'Norden i akvarel' er en oplagt aktivitet til et venskabsklassesamarbejde, som kan give eleverne en æstetisk oplevelse af forskellige og ligheder med sit eget og venskabsklassens land.

Individuelt:

• Gå udenfor og se dig grundigt omkring. Find en farve, som du synes er den vigtigste i landskabet lige nu. Brug max 5 min på dette.
  • Gør klar til at male akvarel i den farve, du har fundet i landskabet. Tilpas farven efter akvarelfarvens egenskaber:
    • jo mere vand, jo tyndere kraft på farven
    • jo mindre vand, jo mere kraft på farven.
    • du kan blande farven op med vand i et lille bæger. Det giver en mere ensartet farve på hele billedet.
  • Lav et mønster (en gentagelse af en vigtig genstand i naturen) på et stykke hvidt A3-karduspapir
  • Lad akvarellen tørre og tag et stykke sort A3-karduspapir.
  • Ud af det sorte papir skal du klippe 10-15 ens ting fra naturen i dit land. Udklippene må gerne være forskellige størrelser, men de skal være ens i deres udformning.
  • Placer de sorte papirklip på dit akvarel.
  • Lim de sorte udklip på akvarellet, så at udklippene danner et mønster, som spiller sammen med det akvarelmønster, der allerede er lavet på maleriet.

Fælles:

• Saml alle malerier, der er malet med akvarel, til et stort billede. Tag stilling til, hvilke værker der passer sammen, og hvordan de samlet skaber en større helhed i et stort billede.
  • Når helheden er fundet, limes alle A3-billederne på en bane afdækningspap. Brug limstift og lim dem i den rækkefølge, som I har besluttet. Benyt hele fladen af afdækningspappet.
  • Lav en ramme af gaffatap rundt i kanten af bagsiden af dette store billede.
  • 3-4 elever designer en ramme til forsiden, der passer til hele billedet.
  • Find et godt sted på skolen, hvor dette store flotte billede kan hænge. Brug fiskesnøre til ophængningen.

Venskabsklasse-aktivitet

For dem, der har en venskabsklasse, er det oplagt at lave 'Norden i akvarel' som en fælles aktivitet, hvor det færdige kunstværk sendes til hinanden.

• Hæng venskabsklassens kunstværk op i klassen og læg mærke til ligheder og forskelle.
  • Hvordan oplever i venskabsklassens kunstværk?
  • Del jeres oplevelse med venskabsklassen ved at skrive et brev eller snakke sammen på videochat.
Login for at se mere

Tak til: Kom med det gror i Nord

Forfatter: L. Wernblad, B. Aggerbæk, J. Bachmann & B. F. Johannesen

Produceret i år: 2019

Pædagogisk konsulent: Dorthe Lilli Lambertsen

Formål

• At skærpe elevernes blik på deres eget land i forhold til de andre nordiske lande
  • At styrke elevernes evne til med en enkel palet at lave et udtryksfuldt mønster
  • At lære eleverne at deres lille billede, kan blive en del af en større sammenhæng

Forberedelse

• Find egnet sted til det endelige kunstværk.
  • Forberede lokalet: hver elev skal have en række remedier til rådighed til deres egne værker. Find disse materialer frem og forbered lokalet ved at afdække flader.

• Etabler kontakt med en venskabsklasse (valgfrit)

Materiale

• Et stykke hvidt A3-karduspapir til hver elev
  • Et stykke sort A3-karduspapir til hver elev