Spil og leg

Norden i flet

norden i flet.jpg

Beskrivelse

Gennem ord, billede og form udfordres eleverne i den kreative aktivitet 'Norden i flet' til at tænke over, hvad der er kendetegnende for Norden. På hvilke områder er vi ens, og på hvilke er vi forskellige? Alt efter, hvad eleverne selv bringer på banen, kan aktiviteten føre til en snak om ligheder og forskelle i kulturer, sprog, traditioner, naturen osv.

'Norden i flet' ender ud i et stort farverigt flettæppe, som prydes med nordiske 3D-figurer og små digte.

I grupper:

• Indledende refleksion: diskuter, hvad der er kendetegnende for livet i Norden. Hvor er vi ens, og hvor er vi forskellige (fx sprog, natur, kultur osv.)? Nedskriv de vigtigste nøgleord, som skal bruges senere.

Individuelt:

• Klip 5 cm brede strimler af sort A3-karduspapir på den lange led.
  • Gå på opdagelse efter spændende overflader i klassen, på skolen og måske udendørs (fx træstammes bark eller et kloakdæksel). Læg en sort strimmel på overfladen og skraver med lyse farveblyanter eller oliekridt. På denne måde overføres mønsteret til de sorte strimler.
    • Du kan også tegne mønstre på strimlerne med lyse farveblyanter eller oliekridt. Man laver et mønster ved at gentage den samme form flere gange.
  • Saml alle strimler i en stor fælles bunke (du kommer ikke nødvendigvis til at arbejde videre med dine egne strimler).
  • Vælg to strimler fra bunken og sæt dem sammen, så de udgør en lang strimmel. Gør dette indtil der ikke er flere strimler i bunken.

I grupper:

• Flet otte af de lange strimler og lim dem sammen, så de danner et kvadratisk "flettæppe".
  • Skriv nøgleord fra den indledende refleksion på flettæpperne med en hvid posca-tusch.
  • Sæt de mange kvadratiske flettæpper op på en væg ved hjælp af hæftemasse (elefantsnot!). Sæt dem sammen, så nogle af enderne forbindes og tilsammen udgør et massivt flettæppe.

Individuelt:

• Vælg et ord fra den indledende refleksion og lav det som en 3D-figur (sort og hvid karton). Figuren må ikke være større end en knyttet hånd. Den kan være både let genkendelig eller abstrakt i sit udtryk. Tape eller limstift kan bruges, så længe tapen ikke er alt for synlig.
  • Sæt din 3D-figur op på det store flettæppe.
  • Lav et digt om Norden på mindst fire linjer, hvor der indgår noget nordisk i hver linje. Det behøver ikke nødvendigvis at rime.
  • Digtene hænges ved siden af flettæppet.
Login for at se mere

Tak til: Kom med det gror i Nord

Forfatter: L. Wernblad, B. Aggerbæk, J. Bachmann & B. F. Johannesen

Produceret i år: 2019

Pædagogisk konsulent: Dorthe Lilli Lambertsen

• At øge elevers kundskab om de nordiske lande.
  • At styrke elevers evne til at opdage udtryksfulde overflader, som kan indgå i deres værker.
  • At styrke elevernes samarbejdsevne i forbindelse med udarbejdelse af flettæpper.
  • At elever stifter bekendtskab med rummelige billeder ved at formgive et begreb/ord.
  • At elever kan sprogliggøre deres refleksioner over Norden i et digt.

Forberedelse

• Find materialer til eleverne.
  • At øge elevers kundskab om de nordiske lande.
  • At elever kan sprogliggøre deres refleksioner over Norden i et digt.

Materiale

• Et ark sort A3-karduspapir til hver elev