Spil og leg

Sangskrivning

Sangskrivning.png

Beskrivelse

Elever skal i fællesskab digte en sang, der beskriver deres liv i et nordisk land. Der er ikke et fast sangtema. Sangens tema udvikles i samarbejde med eleverne i løbet af den skabende proces. Det eleverne har på hjerte er det, der skal synges.

Fælles i klassen:

• Nævn ord og ting, der belyser, hvad der er specielt for dit land. Nævn derefter ord og ting, der er fælles for hele Norden. Drøft i klassen, hvilke ligheder og forskelle, der gør sig gældende.
  • Skriv 10 ord/ting ned, der virkeligt betyder noget for dig. Del ordene med hinanden i klassen og drøft, hvad der fylder her og nu i jeres liv.

I gruppe (2-3 personer):

• Find sammenhænge mellem de valgte ord og inddel dem i forskellige temaer.
  • Skriv en sætning (som i et digt/eller sangtekst) for hvert tema.
  • Vælg den sætning, I bedst kan lide og skriv en ny linje, der rimer på den. Så er sangskrivningen i gang!
  • Digt nu en ny sætning, der hænger sammen med de to andre, men ikke rimer. Denne sætning skal indeholde følelser/sanser og en farve.
  • Byt nu jeres sidste sætning med en anden gruppe, så at alle grupper får en sætning, de ikke selv har lavet. Digt en ny linje, der rimer på den sætning, I har modtaget.

Fælles i klassen:

• Alle grupper læser sin tekst højt for klassen.
  • Udvælg i alt 8 sætningspar (enten linje 1+2 eller 3+4), som skal indgå i den endelige sangtekst. Bliv i klassen enige om, hvilke 8 det skal være, og skriv de 8 sætningspar ned på hver sit stykke papir/karton (gerne så stort som muligt).
  • Hæng de 8 sætningspar op på tavlen, så at I kan flytte rundt på dem. Sammensæt i fællesskab sætningerne til en endelig sangtekst (vers-omkvæd, digt eller den form, som synes at fungere).
  • Hvilke følelser eller stemning fremkalder teksten? Vurder hvilken af de givne melodioplæg eller akkordskitser fra 'Kom Med Det Gror i Nord'-sangene, den passer bedst til, eller leg jer frem til en anden melodi.
    • Hvis I vælger at lave melodi- og akkordsammensætning selv, så tal om dur og mol - glad, trist, vred og/eller de følelser, der nu findes. Derefter skal I forsøge at skabe melodien til den stemning, som I er nået frem til at ville udtrykke.

Här kan ni lyssna på en sång skriven av en klass på Åland:

Login for at se mere

Tak til: Kom med det gror i Nord

Forfatter: L. Wernblad, B. Aggerbæk, J. Bachmann & B. F. Johannesen

Skrevet i år: 2019

Pædagogisk konsulent: Dorthe Lilli Lambertsen

Formål

• At eleverne udtrykker deres viden om Norden og følelser for deres hjemland og omgivende natur på vers og i musik
  • At eleverne anvender rim
  • At eleverne bruger deres kreative sider

Forberedelse

• Lytte/spille sangene fra 'Kom med det gror i Nord'