Spil og leg

Tal nabosprog med Google

aktivitet google.jpg

BESKRIVELSE

Dette aktivitetsforslag beskriver en måde at træne det lydlige aspekt af nabosprogene med eleverne. Tanken bag er, at det ofte vil være lytteforståelsen, som eleverne har problemer med, og derfor den, som de har behov for at træne. I aktiviteten øver eleverne først en oplæsning på deres nabosprog med hjælp fra tilgængelige værktøjer. Herefter indtaler de teksten til et dikteringsværktøj, hvor det kræver en vis udtalemæssig nøjagtighed at få den rigtige tekst transkriberet.

AKTIVITET

Eleverne får udleveret en meget kort tekst på deres nabosprog. De øver sig nu i at læse den op med hjælp fra lydordbogen og Google Translates oplæsningsfunktion.

Herefter opretter de et Google-dokument, hvori de ændrer sproget til det relevante nabosprog (“File” → “Language”), og herefter vælger “Tools” → “Voice typing”. Eleverne gør sig nu umage med at indtale teksten på første nabosprog, indtil dokumentet skriver den korrekte tekst, og herefter vælges det andet nabosprog og processen gentages.

Login for at se mere

Forfatter: Anne Sofie Skemt Hjuler

Producer: Norden i skolen

Produceret i år: 2020

• At eleverne lærer at høre forskel på nabosprog.
  • At eleverne kobler nabosprogenes grafiske og fonetiske udtryk.
  • At træne elevernes evne til at tilpasse deres udtale af eget sprog, så de nemmere gør sig forståelige i samtaler på tværs af nabosprog.

Forberedelse

Læreren finder en kort velegnet tekstbid på elevernes nabosprog. Et omfang på 4-5 linjer vil være passende, alt efter hvor lang tid, man ønsker at bruge på aktiviteten. Teksten skal ikke være for kompliceret, og det skal være den samme tekst, så eleverne får en forståelse for, hvordan sprogene lydligt adskiller sig fra hinanden. Brug evt. Nordiske sprog - hvorfor det?

Materiale

Alle elever skal have en computer med internetadgang, en Google-konto og et headset med mikrofon. Derudover er det en fordel, hvis eleverne kan fordele sig over et større areal end et almindeligt klasselokale, så de ikke forstyrrer hinandens indtalinger.