Spil og leg

Viften

solfjaeder.jpg (1)

BESKRIVELSE

I denne aktivitet kan eleverne med hjælp af ordbogen lave egne ordkort, eller også så kan du som lærer bestemme, hvilke ord eleverne skal arbejde med. Aktiviteten styrker elevernes evne til at forklare ord og sætninger på de nordiske nabosprog og giver desuden en øget sproglig bevidsthed, samt bidrager til øget ordforståelse og ordforråd.

Aktiviteten kan varieres med forskellige temaer.

AKTIVITET

• Del to ark med kort ud til alle grupper (se materiale til højre).
  • Gruppen skal i fællesskab udvælge 18 ord eller sætninger med hjælp af Nordisk Miniordbog. Derefter skal de skrive ordene/sætningerne ned på den tomme linje på kortet. Klip kortene ud. Eleverne bør vide, hvad ordet eller sætningen betyder, inden aktiviteten påbegyndes.
  • Gruppen blander kortene og lægger dem i en bunke.

Nu kan aktiviteten begynde. Sådan gør I:

1. Elev 1 holder de 18 kort op som en vifte og beder elev 2 om at tage et kort.
  2. Elev 2 tager et kort, læser ordet højt for elev 3 og giver denne en betænkningstid på fem sekunder.
  3. Elev 3 giver sit bud på, hvad ordet betyder.
  4. Elev 4 hjælper til og giver altid positiv bekræftelse og ros.
  5. Eleverne roterer efter hver runde, således at elev 2 begynder runden og holder kortene.

Lektionen afsluttes med, at alle grupper vælger et ord eller en sætning som de vil forklare for hele klassen.

Vil man bruge flere lektioner til denne aktivitet, kan grupperne bytte kort med hinanden og til sidst kan man blande alle sprogkortene og uddele dem i tilfældig rækkefølge.

Login for at se mere

Forfatter: Andrea Inkinen, Hege Forsbak Håskjold, Kasper Rothaus, Mette Hjortebjerg Madsen

Tak til: Nordiske Sprogpiloter

Producer: Norden i Skolen

Produceret i år: 2018

Formål

• At styrke elevernes ordforråd/lytteforståelse/mundtlige færdigheder i dansk, norsk og/eller svensk /Nordens sprog.
  • At øge elevernes kundskab om de nordiske lande.

Forberedelse

• Udskriv kortene, som findes under ’Materiale’ for det niveau du underviser i.
  • Adgang til Nordisk Miniordbog på Norden i Skolen.
  • Opdel klassen i grupper (fire elever i hver gruppe)
  • Læreren kan vælge at have fokus på et eller flere af Nordens sprog
  • Tid: Aktiviteten varer mindst én lektion (ca. 45 minutter)

Materiale