Nordisk Skolechat

Ny udgave af Nordisk Skolechat på Nordens Dag den 23.03.2017

Nordisk Skolechat er en helt ny måde at møde andre nordiske skoleelever på – og samtidig en unik mulighed for at træne mund og ører i at forstå melodier, ligheder og forskelle mellem nabosprogene dansk, norsk og svensk. Videochatten, hvis tekniske side er blevet optimeret markant, foregår igen i år på Nordens Dag den 23.03.2017. Den vil være åben i tidsrummet 12.00-14.00 CET. Alle skoleelever i Norden kan være med. Det kræver kun, at man tør prøve sig frem på dansk, norsk eller svensk. Deltagelse er gratis!

Se introduktionsvideo her:

Årets nye koncept: Geo-jagten

Nordisk Skolechat er en rotationschat, som giver elever mulighed for at tale med andre elever i Norden i en vilkårlig rækkefølge – ligesom hvis man pludseligt møder en tilfældig person i bussen eller på gaden og begynder at tale sammen. På skærmen vil der være to chatvinduer - man kan se sig selv i det ene og i en tilfældig nordisk elevgruppe i det andet. Knappen ”Næste” kan anvendes når som helst til at springe fra det ene spontane møde til det næste. Så enkelt er det!

I år arrangeres Nordisk Skolechat med et helt nyt koncept inspireret af 'Mystery Skype', som vil sende nysgerrige elever ud på en spændende og udfordrende opdagelsesrejse i de andre nordiske lande. Eleverne stilles overfor en geografisk udfordring, og der må detektivarbejde til at løse den. Konceptet for årets nordiske skolechat går nemlig ud på, at eleverne skal gætte hvor i Norden, de andre elever i chatten befinder sig. Udfordringen gør, at eleverne får testet sine kundskaber i blandt andet nordisk geografi, sprog og kultur - og det bedste er, at eleverne som deltager i Nordisk Skolechat både lærer sammen og af hinanden.

Dette er spillereglerne:

1. Del klassen op i mindre grupper på 2-3 elever. Alle grupper har brug for to computere. En computer til at chatte med de andre nordiske elever i Nordisk Skolechat, og en anden til at bruge Google Maps for at orientere sig på et kort.
  2. Når eleverne får kontakt med en anden nordiske gruppe i Nordisk Skolechat, så er de velkommen til at introducere sig med navn og klassetrin - men husk, at de ikke må fortælle hvor de befinder sig!
  3. Når eleverne har præsenteret sig går spørgsmålsrunden igang. Den ene elevgruppe starter med at stille et spørgsmål. Ved udelukkende at stille JA- og NEJ-spørgsmål skal eleverne samle nok information ind til at gætte, hvor i Norden de andre elever befinder sig.
  4. Når et spørgsmål er blevet stillet, skal den anden elevgruppe svare. Husk at det eneste der må svares er JA eller NEJ! Grupperne skiftes til at stille hinanden et spørgsmål.
  5. Når begge elevgrupper har klaret udfordringen og gættet, hvor i Norden de andre befinder sig, så er det op til dem selv, hvornår de vil sige farvel og klikke på <Næste> i chatten. En ny elevgruppe fra et andet nordisk land vil dukke op i chatten og elevene starter en ny runde for at finde ud af, hvor i Norden de andre elever mon befinder sig.

Forberedelse og tips

Deltagelse i chatten kræver følgende:

• computere har kamera/webcam og mikrofon
  • headsets anbefales
  • Firefox eller Google Chrome anvendes som browsere
  • tablets eller smartphones kan desværre ikke anvendes

God opførsel, gode oplevelser

Nordisk Skolechat skal skabe gode oplevelser og relationer - ikke det modsatte. Norden i Skolen stiller derfor krav om, at alle elever behandler hinanden med respekt og taler pænt til hinanden. Vi anbefaler, at man i klassen har en grundig snak om god opførsel på nettet (webetik), inden man går i gang med Nordisk Skolechat. Snak fx med dine elever om, at de ikke blot repræsenterer sig selv, når de snakker med elever fra de andre nordiske lande, men at de er ambassadører for hele skolen, byen og landet.

Nordisk Skolechat er ikke åben hele døgnet, men kun i tidsrummet 12.00-14.00 CET, hvor trafikken bliver overvåget. Der er som udgangspunkt ingen censur, men hvis der registreres upassende opførsel, kan Norden i Skolen hurtigt blokere den enkelte. Der findes også en ”Anmeld”-knap, som man som elev kan anvende i særlige situationer, hvis man oplever grovere upassende opførsel.

Billeder

Chatbanner.gif