21-12-2016

Norden i Skolen ønsker deg en god jul og godt nyttår!

Kjære nordiske lærere og kollegaer

For et spennende og begivenhetsrikt år 2016 har vært! Med flere tusen nye registrerte lærere på portalen er vi nå over 7.400 lærere som alle arbeider for å styrke den nordiske språk- og kulturforståelsen på tvers av Nordens grenser. En finere julegave kunne vi neppe ha gitt hverandre!

2016 var året hvor Norden i Skolen ble lansert på både færøysk og grønlandsk med fine lanseringsarrangementer i Torshavn og Nuuk. Velkommen til de nye lærerne som i den forbindelse har opprioriteret arbeidet med det nordiske i undervisningen. Vi gleder oss allerede til begynnelsen av 2017 hvor portalen blir lansert på det siste av de planlagte språkene; Nordsamisk. Til den tid vil portalen være tilgjengelig på i alt ni nordiske språk.

NY NORDISK FILMPORTAL MED OVER 45 KORTFILMER og DET NORDISKE PLASTKAPPLØPET

2016 var også året hvor Norden i Skolen forvandlet seg til en reel nordisk filmportal. Lærere i grunnskolen og på videregående eller høyere utdannelser har nå gratis adgang til mer enn 45 nordiske kortfilmer som alle er tekstet på dansk, finsk, færøysk, grønlandsk, islandsk, norsk bokmål, nynorsk, samisk og svensk. Tilgangen til hverandres kulturproduksjoner har aldri vært lettere! Eksempelvis er den norske kortfilmen ’Olafs første skitur’ kanskje nettopp den du og din klasse trenger å se for å komme i ordentlig juleferie- eller vinterstemning? Du kan se kortfilmen ved å klikke her.

Sist men ikke minst bød slutten av 2016 på startskuddet for ’Det nordiske Plastkappløpet’ som setter fokus på problemer med plast i naturen. Slipp elevene fri i 15 minutter og samle så mye plastavfall i naturen som dere klarer. Last opp et godt bilde av den innsamlede plasten på Norden i Skolen og gi elevene en unik mulighet for å oppleve hvordan vi i fellesskap kan bidra til å gøre Norden til en bærekraftig foregangsregion. Plastkappløpet løper frem til 23. mars 2017 hvor det vil bli trukket et vinnerbilde som tildeles DKK 5.000 til klassekassen. Se de flotte bildene som er blitt lastet opp på portalen her.

VI SER FREM TIL NYE OG SPENNENDE PROSJEKTER I 2017

Det beste ved 2016 er at det etterfølges av 2017. Her gleder vi oss bl.a. til å starte et spennende samarbeid med ’Senter for nye medier’ ved Høgskolen i Bergen som skal optimere portalens samarbeidsfunksjoner for vennskapsklasser. Vi er også spente på å kunne åpne for et helt nytt fagområde på portalen kalt ’Historie og samfunn’ som i første runde vil by på spennende filmisk materiale om Arktis og Riksfellesskapet mellem Danmark, Færøyene og Grønland.

Følg med på www.nordeniskolen.org eller på vår Facebook-side hvor vi løpende orienterer om alle de tingene vi går og pønsker på.

Avslutningsvis vil vi takke Nordisk Ministerråd, Nordisk Sprogkoordination, Nationale Foreninger Norden, Nordplus Sprog, Nordregio og øvrige bidragsytere og samarbeidspartnere for et godt år og for den viktige rollen dere har for portalen.

Gledelig jul og godt nyttår til alle,

Norden i Skolen,
Foreningene Nordens Forbund