Spil og leg

Gå til opgaver

Brint til transport

brinttiltransport.jpg

Brint kan bruges som brændstof til for eksempel biler. En brintbil er en elbil, som benytter brændselsceller til at producere el, der driver bilens elmotor. Brintbiler kan i dag køre længere end elbiler med batterier, og det er væsentligt nemmere at tanke brint på en bil – end at skulle vente på, at bilens batterier er ladet op. Brintbiler kan i dag køre 500 km på en optankning og tankes op på bare tre minutter.

Udfordringer med brint til transport

Der findes i dag meget få steder, hvor man kan tanke brint til sin bil og et af de helt store problemer med at indføre brint som brændstof til biler er netop det. En bil er ikke meget værd, hvis man ikke kan køre derhen hvor man gerne vil fordi man ikke kan fylde nyt brændstof på.
Brint fylder også mere end traditionel benzin eller diesel og det skal derfor gemmes i tanke under meget højt tryk, for at presse det sammen, så det fylder mindre. Det kræver meget energi og gør bilens konstruktion tung. Det gode ved brintenergien er imidlertid, at det ikke forurener. Mange af de store bilfirmaer har derfor allerede i flere år vist deres løsninger frem på bilmesser rundt omkring i verden. Det der mangler er med andre ord en billigere løsning på at opbevare brinten, så den kan tankes på bilerne – og så måske prisen. I dag koster en brintbil over 1 million kroner.
En anden udfordring er, at der i dag bruges store mængder af det dyre grundstof platin i konstruktionen af brintbiler. Denne udfordring virker det imidlertid som om, forskerne er ved at have fundet en løsning på.
Brint bliver derfor i dag stadig betragtet som en lovende mulighed for fremtidens transportbehov.

Brændselsceller

Omdrejningspunktet for at bruge brint som brændstof til varme, el og transport er brændselsceller. I en brændselscelle foregår en kemisk proces, hvor der produceres elektricitet og varme. I brændselscellen bruges brint til at drive processen. På et kraftværk afbrændes olie, kul og gas. Selvom det måske lyder mærkeligt i forhold til navnet, så foregår der ingen forbrænding i en brændselscelle. I brændselscellen bliver brinten forbundet med ilt i en kontrolleret proces. Ilten findes i luften omkring os – og når ilt og brint forbindes dannes der vand og udledes energi.
En brændselscelle minder af udseende lidt om et CD-etui og består af tre lag, der er lagt oven på hinanden.
Foroven og forneden er elektriske lag. Øverst anoden, hvor der samles brintatomer. Nederst katoden, hvor der samles iltatomer. Ilt og brint vil gerne samles og danne et vandmolekyle – men mellem anoden og katoden findes et tredje lag, som kaldes elektrolytten. Brændselscellen fungerer ved, at iltatomerne løber igennem elektrolytten over til anodens brintatomer. Som sagt dannes der hermed vand – men der kommer også et overskud af elektroner. Elektronerne kan ikke komme igennem elektrolytten og dermed skabes en strøm af elektroner. Et overskud af elektroner, der vandrer kaldes også en elektrisk strøm – altså elektricitet.
Brændselsceller har en begrænset holdbarhed, og skal normalt skiftes med jævne mellemrum. Typisk et par år.

Login for at se mere

Opgaver

• Multiple choice

• Temaopgave

• 1Temaopgave

Forklar principperne i en brændselscelle.

• 2Temaopgave

Tein fremtidens bil. Hvordan ser fremtidens bil ud? Hvilket brændstof kører den på? Hvor langt kan den køre? Hvor meget koster den? Hvor mange mennesker har en? Forklar gerne mere…

• 3Temaopgave

Man har tidligere brugt brint til et andet transportmiddel, som kunne flyve. Tegn og fortæl om dette. Hvorfor bruger man ikke længere brint til dette transportmiddel?

• Venskabsklasse

• 1Venskabsklasse

Tegn og fortæl om turen til jeres venskabsklasse i en luftballon fyldt med brint. Hvad sker der undervejs? Hvad ser I? Hvordan ser landskabet ud, der hvor I bor og der, hvor jeres venskabsklasses skole ligger? Send historierne til jeres venskabsklasser og læs dem for hinanden.

• 2Venskabsklasse

Løs temaopgave 1 – Forklar principperne i en brændselscelle og send jeres løsning til jeres nordiske venskabsklasse.

Find de ord, som er forskellige, og streg dem under. Er der andre forskelle på jeres og deres opgave?