Spil og leg

Gå til opgaver

Fremtidens energiforbruger

Fremtidenselforbruger.jpg

I dag tænker de færreste over det, når de tænder for lyset eller ovnen. Det er helt naturligt, at det kan man bare gøre. Efterhånden som der er kommet mere fokus på, at vores energiforbrug skaber CO2 udledning og kan forårsage global opvarmning, så er der også kommet flere og flere spareråd, om at huske at slukke lyset efter sig, isolere huset bedre eller sætte solceller på taget. Alligevel stiger energiforbruget stadig i både Norden og resten af Europa.

Kilde: Entso-e, Electricity in Europe 2013

Kortet viser hvor elforbruget er steget og hvor det er faldet fra 2012 til 2013. På Island er det steget med mere end 4 procent og i Danmark er det faldet med mere en 4 procent – men i resten af Norden er der kun sket meget små ændringer.

Hvordan bruger vi energi i fremtiden?

Udviklingen i energiforbruget lige nu peger på, at det er meget svært at ændre folks vaner og det er derfor stor fokus på. I England har regeringen besluttet at alle huse skal have en lille skærm, der viser hvor meget strøm man bruger lige nu og her, i andre lande kan man se sit energiforbrug på sin iPhone eller sin PC og i det hele taget arbejdes der på at gøre det synligt for os, at vi bruger energi. Det kan nemlig være meget svært at vide, hvor meget energi man bruger ved at tænde lyset eller for tørretumbleren.
I fremtiden vil vi måske have computere til at styre vores hus, så vi ikke selv behøver at tænke over om vi bruger for meget energi.

Fire forskellige muligheder

Vores forbrug af energi og tilgangen til energi kan begge to ændre sig i fremtiden, og det kan få store konsekvenser for vores måde at leve på. I den store projektopgave om fremtidens skole her på Klimaduellen er der skrevet fire dagbøger fra fremtidens Norden, som hver især er eksempler på hvordan vi kan komme til at leve med energien når vi ikke længere har kul og olie.

Et eksempel er, at vi har fundet ud af at producere energien på en miljøvenlig måde og at vi udnytter solen og vinden. Et andet eksempel er, at vi skal spare hele tiden, og at vi konstant  skal tænke over, hvad vi vil bruge energi til. Der er simpelthen ikke nok tilbage.

Et tredje eksempel fortæller om  at den globale opvarmning desværre har gjort det svært for nogle mennesker at leve, hvor de gjorde før, og at det er blevet varmt og vådt i de Nordiske lande. Det sidste og fjerde eksempel er at vi har fundet en balance mellem vores forbrug og vores adgang til energi. Hvordan fremtiden kommer til at se ud, kan vi kun gætte på. Men vi ved at den kommer til at ændre sig.

Login for at se mere

Opgaver

• Multiple choice

• Temaopgave

• 1Temaopgave

• 2Temaopgave

Hvordan bruger du og din familie energi i dag? Lav en liste over de ting, som du kan huske fra i går – hvor du har brugt energi? Gå listen igennem og tænk over, hvad du måske kunne undvære? Hvad hvis du selv skulle betale?

• Venskabsklasse

• 1Venskabsklasse

Skriv en dagbog fra fremtiden. Hvordan bruger du og din familie energi? Er der masser af energi eller intet tilbage? Er det blevet varmere, mere stormende og mere regnfuldt på grund af klimaforandringer? Send den til jeres venskabsklasse og læs dagbøgerne fra jeres venskabsklasse.