Spil og leg

Gå til opgaver

Anvendelse af naturgas

Naturgassensanvendelse.jpg

Naturgas anvendes til flere forskellige ting, men primært til opvarmning og produktion af elektricitet.

Energiproduktion

Et kraftværk med naturgas producerer elektricitet og nogle gange også varme, som transporteres ud til de enkelte boliger i store rørsystemer. Et kombineret varme og elektricitets værk kaldes for et kraftvarmeværk – og her udnytter man energien bedre, end hvis man kun producerer elektriciteten. I et kraftvarmeværk, kan man udnytte helt op mod 90 % af energien, hvor et traditionelt elektricitets værk kun udnytter ca. 40 procent af energien. Der findes dog en ny teknik, hvor man udnytter den ca. 400 °C varme udstødningsgas til dampproduktion og her kan virkningsgraden øges til over 50 %.

Et kraftvarmeværk har dog også nogle bagsider. For eksempel er behovet for varme om sommeren meget lille, så her udnyttes energien ikke så godt. Ligeledes kan behovet for varme om vinteren være større, end behovet for elektricitet, og i de tilfælde må man således producere elektricitet uden at der egentlig er behov for det.

Gas til husholdningen

Private forbrugere anvender hovedsageligt naturgassen til opvarmning direkte i egne gasfyr eller til madlavning. Der er også udviklet energirigtige tørretumblere, som bruger gas til at tørre tøjet isteedt for elektricitet. I Norden er det primært i de kystnære områder, at det har været økonomisk muligt at føre gasrør hele vejen ud til den enkelte forbruger.

Naturgas er meget brandfarligt og derfor er det vigtigt at være opmærksom på, hvis der opstår en lækage eller man har glemt at slukke for gaskomfuret. Man kan hverken lugte eller se ren naturgas, og derfor blander man normalt naturgas op med andre stoffer, som får det til at lugte. Det kaldes for et røbestof. Den karakteristiske lugt af gas, som du måske kender fra fysiklokalet eller gaskomfuret er altså i virkeligheden ikke naturgas i sig selv, men en tilsætning af organiske svovlforbindelser til naturgassen.

I forhold til madlavning på en elkogeplade udleder et gaskomfur kun den halve mængde CO2 – og normalt koster det også kun det halve at lave mad på et gaskomfur end på en traditionel elkogeplade.

Gas til transport

Gas kan også bruges som brændstof til biler, busser og skibe. Men det er ikke særlig udbredt endnu. Miljøgevinsten vil imidlertid også her være stor, selvom man selvfølgelig skal huske, at også gas er et fossilt brændstof. Naturgas kan reducere CO2 udledningen til transport med ca. 20 procent i forhold til brug af benzin og diesel.

Globalt findes over 14 mio. gasbiler, men i Norden findes der ikke ret mange. I Sverige er man gået i gang med at udbrede biogas til lastbiler og er på vej med seks tankstationer med gas til lastbiler. Både Volvo og Scania har udviklet gasmotorer til lastbiler og i Skåne skal alle busser køre på biogas senest i 2018. Biogas er en form for gas, som er udvundet af gylle fra husdyr.

Skibsfarten kan også have glæde af naturgas. Naturgas kan køles ned, så den bliver flydende. På den måde bliver den et effektivt og miljøvenligt alternativ til de forurenende oliebrændstoffer, som hovedsageligt bruges i skabsfarten i dag. Den nedkølede og flydende naturgas kaldes for LNG. Det er en engelsk forkortelse for Liquefied Natural Gas.

Login for at se mere

Opgaver

• Multiple choice

• Temaopgave

• 1Temaopgave

Lav en undersøgelse i klassen. Hvilke energikilder bruges der primært til madlavning – Gaskomfur eller en anden type? Køleskab, fryser? Hvor mange har I af hver? Hvor mange er energimærkede med A, A+ eller A++?

Hvor mange tænker over energiforbruget, når de laver mad?

• 2Temaopgave

Lav en beskrivelse af naturgassen anvendelsesmuligheder? Bruger I naturgas på skolen? Bruger I naturgas derhjemme?

• Venskabsklasse

• 1Venskabsklasse

Undersøg forskellen imellem energikilder mellem jeres klasse og jeres venskabsklasse. Hvordan varmes jeres skole op? Hvordan varmes jeres huse op? Findes der busser og biler, som kører på gas der, hvor I bor?

Hvad er forskelle og ligheder?