Spil og leg

Gå til opgaver

Olie til transport

Olietiltransport.jpg

Allerede i 2011 rundede antallet af biler i verden 1 milliard. Men det har langt fra dækket behovet. Vi transporterer os langt mere rundt end noget væsen har gjort forud i jordens historie. Man har regnet sig frem til, at i 2050 kan antallet af biler være helt oppe på 2,5 milliarder. Dertil kommer en masse ekstra fly og lastbiler. De kommer til at sluge enorme mængder olie, hvis vi ikke finder et alternativ.

Og det er bare ét element. Forbrændingen af olie i diverse transportmidler udgør allerede 25 % af verdens energiforbrug. Når transportforbruget stiger, så stiger også forureningen. Et af de værste eksempler i øjeblikket er Kinas hovedstad, Beijing, der på grund af tyk forurening fra biler efterhånden er sundhedsfarlig at bevæge sig rundt i både til fods og på cykel. Paradoksalt nok betyder det, at mange flere kinesere ønsker sig en bil – fordi det ikke længere er muligt at komme rundt på cykel, som ellers i mange år har været det mest anvendte transportmiddel i hovedstaden og andre byer i Kina.

Olie på anden vis?

I dag har de fleste forbrændingsmotorer, som kører på benzin eller diesel. Men man kan godt få forbrændingsmotorer til at køre på andet end benzin og diesel. Et alternativ er biosprit – eller bioehanol, som det også kaldes, som er produceret af afgrøder fra marken, som man har gæret, for at fremstille alkohol – ligesom når man fremstiller vin.

I Brasilien kører mere end 4 mio. biler allerede på en blanding af bioethanol og benzin, og hver 5. nye bil kan køre på ren sprit. Det er ikke drikkesprit men bioethanol, der fremstilles af planter som halm og sukkerrør. Her er det vigtigt at satse på at bruge planterester. Ellers kan man nemt komme i et slemt dilemma: For skal man så bruge Jorden til at dyrke mad eller brændstof?

Også i Sverige har flere og flere biler, der både kan køre på ren sprit eller på en hvilken som helst blanding af sprit og benzin. Jo mere sprit der er i tanken, jo mindre forurener bilen, fordi forbrændingen er renere.

Normalt kan biler køre på ca. 15 % bioethanol og 85 % benzin. Men nogle biler har en motor, som kan køre på op til 85% ethanol. I Norden er det specielt Sverige, som har satset på denne løsning, og her har bilisterne i flere år kunnet tanke benzin blandet op med 85  % bioethanol. Dette brændstof kalder man også E85. I Norden har både Finland, Norge og Island også påbegyndt forsøg med brug af E85 til biler, men i langt mindre omfang end Sverige.

Et af problemerne med E85 er, at bilerne kan køre langt kortere på literen. Ca. 30 procent kortere i gennemsnit. Derfor har forskere arbejdet på, at kunne omdanne planterester til olie meget hurtigere end naturen kan – hvor det tager mange millioner år. Universitetet i Aarhus i Danmark offentliggjorde i 2013, at de havde fundet en metode, hvor man kunne producere noget der lignede olie på bare 4 timer ud fra planterester. Metoden kaldes for HTL eller på engelsk: ” Hydrothermal Liquefaction”.  Måske er det en måde, hvor vi i fremtiden kan hente vores energi på. Indtil videre er det dog bare på forsøgsbasis, og man mangler endnu at vise, at det er muligt at gøre – også i større omfang.

Noget andet end olie?

Udfordringen med afbrænding af olie – eller olielignende stoffer – er dog at der i forbrændingsprocessen også kommer andre affaldstoffer end CO2 med ud. Derfor forskes der også meget i at producere biler, som kan køre på f.eks. el – eller en kombination af el og olie. En sådan kombinationsbil kaldes for en hybridbil. Hybridbiler kører på en kombination af en forbrændingsmotor og en elmotor. Bilens batteri bliver bl.a. opladet, når den bremser. Normalt går energien fra opbremsningen til spilde som varme.

Der findes også rene elbiler. De har et batteri, der skal lades op, for at de kan køre. Et af problemerne med de rene elbiler er, at de stadig ikke kører så langt på en opladning.

Endelig er der biler, som kører på brint og brændselsceller. De er stadig ikke til salg i større stil. De er ganske enkelt for dyre. Men mange venter, at den slags biler vil komme til at fylde på vejene i fremtiden. Fordelen er, at deres udstødning kun består af vanddamp.

Login for at se mere

Opgaver

• Multiple choice

• Temaopgave

• 1Temaopgave

Lav argumenter for og imod brug af planter til transport? Hvad er alternativerne til brændstoffer fremstillet af planter?

• 2Temaopgave

Hvad betyder det for vores måde at leve på, hvis vi ikke længere kan køre i biler, som vi har været vant til? Beskriv en almindelig dag, hvis du ikke havde adgang til en bil eller bus?

• 3Temaopgave

Hvordan fremstilles biobrændsel fra plantedele? Find flere informationer under ”energikilder” eller søg på nettet og beskriv processen.

• Venskabsklasse

• 1Venskabsklasse

Transportbehovet er meget forskelligt afhængigt af, hvor man bor. Lav en beskrivelse af, hvordan eleverne i jeres klasse kommer til og fra skole. Hvor mange transporteres ved hjælp af olie? Udveksl oplysningerne med jeres venskabsklasse og diskuter forskelle og ligheder og baggrunden for forskellene.