Spil og leg

Gå til opgaver

Sol til elektricitet

Soltilelektricitet.jpg

Mange lommeregnere og ure får deres energi fra solceller. Satellitter som flyver rundt om jorden og forsyner os med GPS signaler og TV får deres energi fra solceller. En solcelle producerer elektricitet direkte fra solstrålerne og helt uden tandhjul og andre dimser, der skal bevæge sig. Derfor er der ikke så meget, der kan gå i stykker i en solcelle. Og hvis man sætter mange solceller sammen, kan man lægge dem på taget af sit hus og få dem til at producere elektricitet. Man kan også koble flere hundreder eller tusinder sammen i solcelleparker i områder uden for byerne og på den måde generere meget store mængder energi. Et solcelleanlæg kan producere elektricitet uden nogen form for forurening i op til 30 år.

Hvordan virker en solcelle?

Solceller omsætter solens energi til elektricitet ved at udnytte det, der kaldes et materiales fotoelektriske  effekt. Kort fortalt, at nogle materialer frigør en elektron fra sin bane omkring et atom, når energien fra lys rammer det. Et af de mest kendte fotoelektriske materialer hedder silicium – og det er også et af de mest benyttede til produktion af solceller.
Solens lys består af energi, som kaldes fotoner. Når fotonerne rammer for eksempel et silicium atom, så overfører de deres energi til elektroner som bliver revet løs – lidt på samme måde, som når man spiller billard. Her skyder man til én kugle, som, når den rammer en anden kugle, overfører sin kraft til den og selv stopper.
At rive elektronen løs, er dog kun halvdelen af løsningen. For at kunne skabe en elektrisk strøm, skal man have de løse elektroner til at vandre. Det gøres ved at udnytte en anden effekt. Det kaldes den fotovoltaiske effekt. Alt efter hvilket materiale lyset rammer opstår der nemlig forskellige spændinger. Derfor blander man silicium med andre stoffer, som kan deles op i to typer. N-typen, som har overskud af elektroner og P-typen som har underskud af elektroner. Når der frigøres elektroner fra siliciummet, så vil de vandre på grund af spændingsforskellen imellem stofferne. Man kan dermed omdanne lys til elektrisk strøm.

Pris

Silicium er et dyrt materiale, så solceller er stadig dyre i forhold til den elektricitet, man får ud af dem. Men de bliver stadig billigere og billigere, og forskerne arbejder på at finde andre materialer end silicium til at lave solceller af.
Der er imidlertid allerede mange steder, hvor det godt kan betale sig at installere solceller – også selv om de er af silicium. Flere campingvogne og sejlbåde har f.eks. solceller, fordi det kan være dyrt at købe elektricitet på campingpladser og i havne. Der er også flere fyrtårne, der får deres elektricitet fra solceller. Så har de et batteri til at lagre energien.
Almindelige solceller kan omdanne 9-15% af sollysets energi til el. Men de nyeste og bedste krystaller kan udnytte op til 40% af den sollysets energi.

Login for at se mere

Opgaver

• Multiple choice

• Temaopgave

• 1Temaopgave

Der findes mange små apparater, som er udstyret med en solcelle. Tag billeder af eksempler fra eleverne i jeres klasse og beskriv, hvad det er. Findes der ting og udstyr, som I tænker måske i fremtiden kan bruge strøm fra en solcelle?

• 2Temaopgave

Beskriv, hvordan en solcelle fungerer, og tegn en figur, der illustrerer det.

• 3Temaopgave

Diskuter fordele og ulemper ved at bruge solceller til at producere elektricitet.

• Venskabsklasse

• 1Venskabsklasse

Find ud af, hvor den nærmeste solcellepark ligger i forhold til jeres skole. Find billeder på nettet af den og forklar, hvor stor den er, og hvor den leverer elektricitet til. Send materialet til jeres venskabsklasse og sammenlign. Hvor er brugen af solceller mest udbredt? Hvordan kan det være?