Spil og leg

Gå til opgaver

Om vindenergi

Omvindenergi.jpg

Vindens kræfter er blevet udnyttet i hvert fald så længe vi har brugt sejl på skibe, en historie, der tager sin begyndelse ved Nilen i det nuværende Ægypten for mere end 5.000 år siden. Man mener også at have fundet rester af vindmøller i Kina og Mellemøsten fra omkring år 0, hvor vindmøllerne blev brugt til vandpumper og vandingsanlæg.
De første vindmøller i Europa blev bygget i løbet af det 12. århundrede, og teknologien blev lynhurtigt taget i brug mange steder. Middelalderens vindmøller blev brugt til både at male korn og pumpe vand, og allerede omkring år 1300 findes der tusindvis af vindmøller rundt omkring i Europa.
Når vi taler om vindmøller i dag, så tænker de fleste imidlertid nok på vindmøller, der producerer elektricitet. Her i Norden begyndte Danmark allerede at fokusere på udvikling af vindkraft i midten af 1970’erne, hvor den globale mangel på olie i forbindelse med oliekrisen i 1973 satte fokus på behovet for at være selvforsynende med energi.
Der findes en mængde forskellige vindmøller og specielt i starten af 1980’erne blev mange typer afprøvet. I dag er de fleste vindmøller dog påfaldende ens. Tre hvide, store, lange og smalle vinger monteret på en turbine i toppen af møllen er det karakteristiske træk ved vindmøllen, næsten lige meget hvor i Norden eller verden man befinder sig.

Et godt sted til vindenergi

Norden er som skabt til vindmøller. Her er lange kyststrækninger og det blæser meget – men sjældent så voldsomt at der er tale om orkaner. Danmark blev som sagt allerede tidligt pioner på udviklingen af vindmøller og det danske firma Vestas er i dag en af verdens største vindmølleproducenter. I Danmark er der installeret mere end 5000 vindmøller og op til en tredjedel af elektricitetsforbruget dækkes her fra. Det er cirka dobbelt så mange som i resten af Norden tilsammen. Antallet af vindmøller siger dog ikke nødvendigvis noget om hvor meget energi der produceres ved vindens hjælp. Nyere vindmøller producerer nemlig mere elektricitet pr. mølle end ældre møller. Det betyder faktisk, at Sverige – som ligger på andenpladsen i Norden, når det gælder vindmøller – i 2014 overhaler Danmark, som det land i Norden der producerer mest elektricitet med vindmøller.

Hvad er vindkraft?

Vindenergi er et udtryk for den kinetiske energi, som vinden indeholder. Kinetisk energi hedder også bevægelsesenergi. Når det blæser bevæger luften sig, og trykker på møllens vinger. Vingerne er udformet sådan, at vinden bliver ledt i en bestemt retning omkring vingen, så møllevingen presses i en bestemt retning. Vinden bremses således lidt af vingen, og den bremseenergi overføres til bevægelse – ligesom når du puster på et blad. Møllens vinger sidder fast i det, der hedder et nav. Møllevinger og nav hedder til sammen en rotor. Når vinden blæser, drejer rotoren rundt, og vinden bliver lavet om til mekanisk energi. Inde i vindmøllens hus bliver den mekaniske energi lavet om til elektrisk energi, som kan sendes ud på elnettet.

Hvor kommer vinden fra?

Det blæser, fordi luften har forskellig temperatur rundt om på Jorden. Det er solen, der sørger for de forskellige temperaturer. Sol giver altså vind. Varm luft er lettere end kold luft. Derfor stiger den varme luft opad. Det giver et undertryk nede ved jordens overflade. Det kalder man også for et lavtryk.
Til gengæld opstår der et overtryk, dér hvor luften falder ned til jorden igen. Det kalder man også et højtryk. Lavtrykket suger luft til sig fra de områder i nærheden, hvor trykket er højere. På den måde opstår der vind. Vindstyrken afhænger af:
•    Hvor stor forskel der er på lavtryk og højtryk
•    Hvor stor afstand der er mellem lavtryk og højtryk
Jordens rotation får i øvrigt vindene til at dreje - til højre på den nordlige halvkugle og til venstre på den sydlige halvkugle. Derfor snurrer vinden rundt om et lavtryk - mod uret på vores halvkugle.

Login for at se mere

Illustratør/Foto: Andreas Klinke Johannsen

Opgaver

• Multiple choice

• Temaopgave

• 1Temaopgave

Hvordan virker en vindmølle? Tegn en vindmølle og beskriv, hvordan den virker.

• 2Temaopgave

Hvad er fordele og ulemper ved vindmøller? Lav to grupper og diskutér i klassen.

• 3Temaopgave

Hvordan skabes vinden? Beskriv og tegn, hvordan vinden skabes ved hjælp af varme og kulde og ved jordens rotation. Er der forskel på vejret afhængigt af, hvor vinden kommer fra? Hvordan kan det være?

• Venskabsklasse

• 1Venskabsklasse

Blæser det meget der, hvor jeres skole ligger? Tag et billede af vinden. Kan man det? Send det til jeres venskabsklasse og lav en tekst, hvor I fortæller om det.

• 2Venskabsklasse

Skriv en historie, der hedder: ”Den dag jeg blæste væk”. Hvor blæste du hen? Hvad skete der? Send historien til jeres venskabsklasse. Hvis I har lyst kunne det være sjovt at læse den højt og sende lydfilen til jeres venskabsklasse. Så kan I høre, hvordan man taler i jeres venskabsklasse.

• 3Venskabsklasse

Findes der mundheld og ordsprog om vejret og vinden der, hvor du bor? Der findes f.eks. et ordsprog, der hedder: ”Man skal ikke løbe med en halv vind”. Hvad betyder det? Find ordsprog om vinden og vejret og send dem til jeres venskabsklasse. Findes der nogle, I ikke kendte fra før?