Klimaduellen 2014-15

undefined

Eleverne i klasse 7.C på Krogårdskolen i Greve er de lykkelige vindere af Klimaduellen, en gratis, læringsbaseret energisparekonkurrence mellem unge i hele Norden. Nordiske skoleklasser kan allerede nu melde sig til Klimaduellens næste etape, som handler om ressourcer, råvarer og madspild.

Elever fra alle de nordiske lande er med i Klimaduellen

Klimaduellen blev lanceret på den Nordiske Klimadag d. 11. november 2014. Skoler i hele Norden har deltaget i konkurrencen, som gik ud på, at de skulle reducere deres vand- og energiforbrug. Desuden har eleverne løst opgaver på www.nordeniskolen.org, en gratis læringsportal som tilbyder en masse spændende undervisningsmateriale om Klima & Natur og Sprog & Kultur. Portalen er udviklet af Foreningerne Nordens Forbund for Nordisk Ministerråd.

”Eleverne skrev hver deres stil om fremtidsscenarierne for deres skole, og så har vi fulgt nøje med i energiforbruget,” forklarer vinderklassens lærer, Lone Skafte Jespersen. ”Vi har aflæst målerne på skolen og indtastet information om, hvor meget el, vand og varme vi har brugt sammenlignet med året før.”

”Vi arbejder meget med miljøspørgsmål og eleverne har været involveret i en lang række projekter om bæredygtighed og bæredygtigt forbrug. Vi har miljøordensregler, som de går meget op i, og vi lægger stor vægt på at spare på energien. Konkurrenceelementet i Klimaduellen var en spændende tilføjelse til vores mange miljøaktiviteter,” tilføjer hun.

Ny viden og venskaber – nordiske venskabsklasser

En vigtig del af Klimaduellen er at etablere kontakt mellem skoler, lærere og elever i de forskellige nordiske lande. I forbindelse med konkurrencen i år har klasse 7.C på Krogårdskolen fået kontakt til en venskabsklasse på Åland, hvilket også gav point i Klimaduellen. Konceptet giver mulighed for faglig, kulturel og social udveksling med elever i de øvrige nordiske lande.

”Vi meldte os til at få en venskabsklasse på Norden i Skolen og fik hurtigt kontakt til klassen på Åland, som vi lavede et teaterprojekt sammen med,” siger Lone. Hun fortæller, at eleverne har haft stor glæde af kontakten. De har fået øjnene op for, at børn og unge i Norden har mange ting til fælles, også selv om de bor forskellige steder og lever på forskellig vis.

”På Åland er der for eksempel en del landbrug, som vi ikke ser så meget af i vores dagligdag i Greve. Eleverne syntes det var rigtig spændende at få et indblik i Ålændingenes liv. Vi vil helt sikkert bevare kontakten og er allerede begyndt at undersøge muligheden for, at klasserne kan besøge hinanden.”

Fremtidens forbrugere bliver klogere på madspild

Klimaduellens næste runde starter på Nordisk Klimadag 2015, den 11. november. Temaet bliver ressourcer, råvarer og madspild – tre emner, som står højt på dagsordenen i hele verden. Alt imens verdensbefolkningen vokser med hastige skridt bliver en tredjedel af alle fødevarer nemlig smidt ud, hvilket svarer til omkring 1,3 milliarder tons på verdensplan.

Ifølge Thomas Mikkelsen, Klimaduellens udviklingschef, er det vigtigt at gøre eleverne opmærksom på madspildsproblemet og vise, at vi alle har et ansvar for at gøre noget ved det. I forbindelse med lanceringen af Klimaduellens anden runde vil udvalgte skoler derfor få tilsendt en gratis pakke med materialer, som kan bruges til at følge med i og reducere madspild – i klassen, i kantinen og derhjemme.
”Eleverne på vores skoler er fremtidens forbrugere, og de har brug for at kunne leve i bedre harmoni med planetens begrænsede ressourcer,” siger Mikkelsen. ”Vi er nødt til at ændre vores vaner, og det kræver en ændring i folks bevidsthed, fokus og engagement. Klimaduellens mål er at aktivere de unge og gøre dem klar til at møde fremtidens udfordringer.”

Skoleklasser i hele Norden kan allerede nu udforske portalens undervisningsmaterialer og tilmelde sig Klimaduellens anden etape på www.nordeniskolen.org. Klimaduellen, som er udviklet med støtte fra Nordisk Ministerråd, løber af stablen d. 11. november 2015 og 2016. Konkurrencerne afsluttes på Nordens dag, d. 23. marts, og der tildeles præmier til vinderne. Registrering og deltagelse er gratis.

undefined

Yderligere information

Undervisningsportalen Norden i Skolen har 2.700 tilmeldte lærere og over 8.000 registrerede brugere fra de nordiske lande. Portalen tilbyder gratis undervisningsmateriale til folkeskoler og gymnasier i Norden i kategorierne Klima & Natur og Sprog & Kultur.

www.nordeniskolen.org
www.fnfnorden.org

For al yderligere information, venligst kontakt

Marie Nørskov Bærentsen