Spil og leg

Opgaver

Gå til opgaver

Mikroplast i havet

Klassetrin 7.-10. klasse Fag Naturfag Læringsfokus Natur og miljø Tema Ressourcer Emne Plastik Havet Type Tekst
DuckPollutionCharlesRiver (1).jpg

Plastikstykker under fem millimeter kaldes mikroplast. Det er altså bittesmå stykker plastik, som kan være svære at spotte med det blotte øje. Nogle er helt usynlige for os mennesker. Der findes to kilder til mikroplast:

1. Primær mikroplast, som er produceret som små stykker plastik og bl.a. findes i cremer, tandpasta og lotion for at give en skrubbende effekt.
  2. Sekundær mikroplast, som er plastikstykker, der er brækket af fra andre produkter, f.eks. tøj, der bliver vasket, eller større stykker plastik, der er blevet nedbrudt.

Der udledes langt mere mikroplast fra sekundære kilder end fra de primære. Vi ved, at mange af havets dyr og organismer utilsigtet spiser mikroplasten, hvorved plasten bliver optaget i fødekæden. Hvilke implikationer plastikken i fødekæden kan have er endnu usikkert, men FN erklærer, at plastikforureningen af havene er ”en fælles bekymring for menneskeheden”.

På grund af havstrømmene samler mikroplasten sig i såkaldte plastiksupper. Der findes fem gigantiske supper, hvor der er en høj koncentration af mikroplast, som flyder lige under overfladen. Disse supper udgør tilsammen et areal på størrelse med Afrika. De opstår, fordi havstrømmene suger affaldet ind mod midten, hvilket gør det umuligt for plasten af komme væk igen.

Login for at se mere

Opgaver

• Multiple choice

• Temaopgave

• 1Temaopgave

Lav en illustration over plastiksupperne i verden

• Søg efter information om plastiksupperne. I hvilke hav findes de fem såkaldte plastiksupper
      • Tegn/mal et billede af hele verden, samt hvor plastiksupperne ligger og flyder.
      • Tegn/mal derefter havstrømmene på illustrationen.
      • Snak med din sidemand om den færdige illustration og forklar med egne ord, hvordan havstrømmene samler plasten og bliver til plastiksupper.
    • 2Temaopgave

Arranger en paneldebat i klassen om forurening

• Del klassen i to, hvor den ene gruppe er forkæmpere for miljøhensyn, hvorimod den anden gruppe er repræsentanter, der har interesser, som modstrider miljøhensyn.
      • Deltagerne i paneldebatten kan være politikere, repræsentanter fra miljøorganisationer, forskere, klimaskeptikere, repræsentanter fra industri- og handelsorganisationer eller manden på gaden.
      • Undersøg, hvilke værdier og klimasyn deltagerrollen skal tage udgangspunkt i – og kør debatten!
  • Venskabsklasse

• 1Venskabsklasse

Undersøg, hvordan dit landet forholder sig til FN’s Paris-aftale

• Find ud af, hvad Paris-aftalen går ud på og søg derefter information om, hvordan dit landet forholder sig til aftalen.
      • Hvilke klimamål indeholder aftalen? Stemmer aftalen overens med landets miljøpolitik?
      • Skriv i fællesskab en tekst, hvor I argumenterer for, hvorfor Paris-aftalen er vigtig for fremtiden.
      • Del teksten med venskabsklassen