Spil og leg

Glemt password?

15-02-2016

Elever og lærer på Westendinpuiston kuolo kalder til Kamp mod Madspild

I sidste uge kæmpede eleverne på Westeninpuiston kuolo i Espoo sammen mod madspild i en dyst, som skoler i hele Norden deltager i. I Kampen mod Madspild på nordeniskolen.org skal eleverne veje deres madspild og sammen se, hvor meget de kan mindske den andel af maden, der ellers ville ryge i skraldespanden – til fordel for både pengepungen og miljøet.

En undersøgelse fra 2013 viser, at en tredjedel af alle børn og unge ikke hjælper til med madlavningen i hjemmet - og samtidig er forbruget af færdigt forarbejdede fødevarer stigende. Det betyder, at mange skolebørn i dag ved langt mindre om, hvor den mad, de spiser, kommer fra end for bare en generation siden. Kampen mod Madspild er et gratis undervisningskoncept, der sætter fokus på fordelene ved at mindske madspild og få en større viden om den mad, vi putter i munden. Når vi ved mere om de ressourcer, vi bruger, bliver vi nemlig også bedre til at tage vare på dem.

”Der er rige muligheder for at reducere mængden af mad, der smides ud”, siger Thomas Mikkelsen, udviklingschef for projektet Kampen mod Madspild. ”I Danmark har en koncentreret indsats i de sidste 5 år formindsket mængden af mad, der smides ud, med 20%”.

Westeninpuiston kuolo er den første skole i Finland, der involverer hele skolen i projektet, og hver dag i projektugen har de skulle måle og notere deres madspild. Eleverne er gået til projektet med stor entusiasme, og det har været tydeligt at se på madspildsvægten, at tacos på menuen er mere populært end ærtesuppe. ”Vi har haft stor glæde af at sætte et samlet fokus på madspild på skolen gennem Kampen mod Madspild. Det er med til at gøre eleverne bevidste om de ressourcer, som nemt glemmes i en travl hverdag”, siger rektor Merja Perkkiö.

Madspild står efterhånden højt på dagsordenen i hele verden. Imens 1 milliard mennesker på verdensplanstadig er underernærede, går 1,3 milliarder ton mad samtidigt til spilde. Dette svarer til 40% af al madproduktion. Men hvad kan skoleelever gør ved det?
Ifølge Thomas Mikkelsen er det vigtigt at gøre eleverne opmærksomme på madspildsproblemet og vise, at vi alle har et ansvar for at gøre noget ved det. Derfor får de skoler, der tilmelder sig Kampen mod Madspild tilsendt et gratis madspildskit, som kan bruges til at følge med i og reducere madspild. ”Eleverne på vores skoler er fremtidens forbrugere, og de har brug for at kunne leve i bedre harmoni med planetens begrænsede ressourcer. Ved at veje klassens madspild bliver emnet pludselig meget virkelighedsnært og giver eleverne en oplevelse af, at vores egne handlinger gør en forskel”, siger han.

Kampen mod Madspild er tilgængelig for skoler i hele Norden frem til d. 23. marts 2016, hvor der vil blive trukket en vinderklasse i hvert land. Disse klasser vil modtager EUR 670 til klassekassen. Kampen mod Madspild findes på Foreningerne Nordens Forbunds læringsportal, www.nordeniskolen.org, og er støttet af Nordisk Ministerråd.

Foto: Norden i Skolen: Eleverne på Westendinpuiston koulu, Ella Päarni, Kare Storckovics, Liina Virta og Aksel Paul, fortæller om skolens deltagelse i Kampen mod Madspild – ét af flere miljøprojekter, skolen er engageret i.