Tekst
Video
Spil og leg
Konkurrence
Lydindspilning
Opgave
Faglitteratur
Lærervejledning

Glemt password?

 

14-02-2019

Nordiska vänklasser

Nordiska vänklasser

En vänklass-relation öppnar upp för en massa spännande möjligheter - både fackligt, kulturellt och socialt. Norden i Skolan gör det möjligt för skolklasser i Norden att få kontakt med varandra.

 

Samarbete mellan nordiska klasser

Genom en vänklass kan elever kan hitta nya vänner och ha det kul samtidigt som de lär sig på ett annorlunda sätt som skiljer sig från den traditionella klassrumsundervisningen.
Många elever kommer att upptäcka värdet av de gemensamma nordiska språken och kulturen när de själva får möjlighet att uppleva det. Det har läraren Ann Stjernqvist och hennes elever fått erfara. 

- ”Det är väldigt mycket ’Aha’-upplevelser”, så säger Ann om mötena mellan hennes elever vid Fäladsgården i Lund, Sverige och eleverna vid Nordagerskole i Ringe, Danmark.

Det hela började för flera år sedan när en klass från respektive skola sökte en vänklass på Norden i Skolan. Efter att de hittat varandra och samtalat en tid utvecklades först en
form av chattprojekt online och med tiden besökte klasserna även varandra. Trots att de dåvarande eleverna som allting började med har gått ut skolan, har de två skolorna bibehållit kontakten och upprätthållit ett samarbete. Genom samarbetet har eleverna fått bekanta sig med varandra, både i Danmark och i Sverige.

- ”Alla våra elever i årskurs 8 har träffat en dansk elev” säger Ann, och både lärare och elever är glada över möjligheten att besöka varandra. Eleverna kommer i kontakt med de respektiv språken på ett mer naturligt sätt och får även chansen att uppleva landets miljö och kultur.

- ”Det kommer nära liksom, det blir på riktigt”, så säger hon om det gränsöverskridande samarbetet mellan skolorna. Genom vänklassamarbetet har hennes klass fått utmana sina skandinaviska språkkunskaper och även reflektera över likheter och skillnader mellan respektive språk. 


Utnyttja den nordiska gemenskapen!

På Norden i Skolan kan du hitta och etablera ett samarbete med nordiska vänklasser. Samarbetet med jämnåriga från ett annat nordiskt land medför en spännande dimension i undervisningen. Förutom att det är inspirerande och meningsfullt för eleverna skapar även vänklassfunktionen en ram för undervisningsförloppen, som gör varje elev till en aktiv deltagare i sin egen läroprocess.

För tillfället söker över 100 olika klasser runt omkring i Norden efter en vänklass – gör det du också! Läs mer om hur du går till väga här!