Spil og leg
Opgave
Lærervejledning

06-06-2018

Nye aktivitetsforslag til undervisning i dansk, norsk og svensk

Nu lancerer Norden i Skolen otte helt nye og inspirerende aktivitetsforslag til undervisningen i dansk, norsk og svensk. Aktivitetsforslagene indeholder ideer til, hvordan du kan undervise i nabosprogene uafhængigt af en specifik tekst eller video. Aktiviteterne har en fleksibel form, som gør at du frit kan vælge, hvilket af nabosprogene dansk, norsk og svensk, de skal handle om. Eksempelvis går aktiviteten Hilseleg ud på, at eleverne skal lære typiske hilsefraser på et nabosprog, hvor du selv vælger sproget.

Aktivitetsforslagene har en elevaktiverende tilgang til at arbejde med nabosprog. Eleverne skal f.eks. bygge affaldshuse ved hjælp af instrukser på nabosproget, farvelægge en nabosprogstekst som et trafikklys og lege hviskeleg på et nabosprog. Den kreative tilgang skaber rum for leg og engagement hos eleverne. De otte nye aktivitetsforslag er de første af sin slags - flere vil komme til løbende.

Lad dig inspirere af det nye materiale her.

AKTIVITETERNES FORM

Formålet med de nye aktivitetsforslag er at styrke elevernes læse-, tale-, lytte- og kommunikationsfærdigheder hovedsageligt i dansk, norsk og svensk. Aktiviteterne kan også tilpasses de øvrige sprog i Norden og passer desuden til dig, som underviser i dansk, norsk eller svensk som fremmedsprog. Blandt aktivitetsforslagene finder du materiale tiltænkt elever på alle klassetrin i grundskolen.

Hvert aktivitetsforslag indeholder en overordnet beskrivelse af selve aktiviteten, samt en punktvis forklaring på, hvordan du skal gå frem. I tillæg vil der under enkelte aktivitetsforslag findes såkaldte ordlagre med forslag til nabosprogssætninger og -ord, som kan bruges i aktiviteten. Til højre på aktivitetssiderne finder du infopunkter, som giver en oversigt over formål, forberedelse og materiale. Aktiviteterne vil stort set kunne gennemføres på 1 - 2 lektioner, alt efter hvor meget tid du ønsker at sætte af.

TAK TIL

Utformingen af aktivitetsforslagene er lavet i samarbejde med Nordisk Sprogkoordination, hvor projektet Nordiske forsøgsklasser blev gennemført fra 2014 til 2016. Projektets formål har været at udvikle spændende forløb til nabosprogsundervisning i dansk, norsk og svensk. Projektleder Lise Vogt (Danmark) og forsker Jenny Sylvin (Finland) har rejst Norden rundt og testet aktivitetsforslagene med klasser i Åland, Finland, Norge, Sverige, Island, Danmark, Færøerne og Grønland, samt en skandinavisk klasse i Tyskland. Aktiviteterne er blevet gennemført både i grundskoleklasser og på videregående. Projektet har skabt stor interesse for nabosprog i de besøgte klasser og materialet er nu til glæde for Nordens i Skolens brugere.

Øvrige personer, som bidrog til projektet:
• Rauni Kanerva
• Erla Lárusdóttir