Spil og leg

Glemt password?

Jordens dag

JD bild.png

Den 23. marts fejrede vi Nordens dag - 22. april er det så tid til Jordens dag!
Klimaspørgsmål og læren om bæredygtig udvikling er vigtig alle årets dage, men hvorfor ikke benytte anledningen til at lade eleverne diskutere klimaspørgsmål og tænke over hvilken fremtid de vil have, sammen med jævnaldrende fra hele Norden? Klima- og miljøspørgsmål går ofte på tværs af landegrænser og kræver samarbejde og kommunikation mellem landene. En nordisk dimension i klima- og miljøundervisningen skaber merværdi, så benyt chancen for at chatte løs på Jordens dag!

Hvad? Nordisk skolechat - temachatten Jordens dag
Hvem? Hele Norden. 4.-6. og 7.-9. klasse (5.-7. og 8.–10. i Norge og Island)
Hvornår? 22. april kl. 10.00-11.00 og 12.00-13.00 (CET)

Konceptet er enkelt. Som forberedelse kan I se den norske kortfilm Fuck fossils (5 minutter og 12 sekunder) sammen i klassen.

Fuck fossils
I kortfilmen følger vi to unge en efterårsaften i år 2050. Deres hverdag påvirkes allerede meget af klimaforandringernes konsekvenser, og aftenens store spørgsmål er, om verden har klaret at begrænse den globale opvarmning til 2 grader.
Hovedrollerne spilles af Thomas Hayes (blandt andet kendt for sin rolle som William i tv-serien SKAM) og Rebekka Kjølle. Filmen er baseret på Thomas Cottis' forskningsrapport "En framtid du ikke vil ha".

Nordisk skolechat d. 22/4
På selve dagen for skolechatten logger eleverne ind på https://nordiskskolechat.org/, hvor de modtager diskussionsspørgsmål til samtale med elever fra andre nordiske skoler. Samtidig med at eleverne får et rum, hvor de sammen kan reflektere over klima- og miljøspørgsmål, øver de høreforståelse på de skandinaviske sprog, eftersom chatten foregår på svensk, norsk og dansk.

Tilmeld din klasse her. Adgangsoplysninger som du kan dele med eleverne finder du under "min konto"; alle dine elever kan anvende de samme informationer.

Net-etikette
Forud for skolechatten kan det være en god idé at tale med eleverne om opførsel på nettet. Se tip her.

Om konceptet temachatten
Om Nordisk skolechat

Spørgsmål
Hvis du vil forberede din klasse lidt ekstra, kan I tyvkigge på spørgsmålene her:

1. Hvilke problemer leder et varmere klima til?
2. Hvem rammes hårdest af klimaforandringerne?
3. Hvem har ansvaret for at bremse den globale opvarmning?
4. Er du urolig for klimaforandringerne, og hvad er du mest urolig over?
5. Hvorfor er det vigtigt, at der findes mange forskellige arter af dyr, insekter og planter (biologisk mangfold)?
6. Er det den rige eller den fattige del af verden, som har størst ansvar for udslippet af drivhusgasser?
7. Hvordan vil du gerne at verden ser ud i år 2050?
8. Hvordan tror du, at rejser kommer til at foregå i år 2050?
9. Hvordan tror du, at vores madvaner vil have ændret sig i år 2050?
10. Hvorfor må vi stoppe med at bruge fossile brændstoffer som kul og olie?
11. Hvilke energikilder tror du, vil være mest udbredt i dit hjemland i 2050, og hvorfor?
12. Hvorfor er det vigtigt at begrænse den globale opvarmning så meget som muligt?
13. Hvad burde politikere gøre for at bremse den globale opvarmning?
14. Bliv enige om tre ting, som vil være godt for planetens fremtid
15. Bliv enige om tre ting, som er dårlige for planetens fremtid