Spil og leg

Ligestilling

Bild jämställdhet.png

Hvad? Nordisk skolechat - temachatten Ligestilling

Hvem? Hele Norden. 7.-9. klasse (8.–10. i Norge og Island)

Hvornår? 15/9 kl. 12.00-13.00 (CET)

I september er der fokus på ligestilling i Nordisk skolechat! I chatten dukker der spørgsmål op, som opmuntrer eleverne til at reflektere over, hvordan kønsnormer påvirker deres liv. Da chatten handler om et komplekst tema, er det godt at forberede eleverne på diskussionen ved at tale om temaet i klassen allerede inden chatten. I kan med fordel gennemføre aktiviteten "Rammerne" for at sætte tanker i gang om, hvordan normer påvirker både vores vurderinger og vores hverdag.

Tilmeld klassen her

Adgangsoplysninger, som du kan dele med eleverne, finder du under "min konto"; alle dine elever kan anvende de samme informationer.

Net-etikette
Forud for skolechatten kan det være en god idé at tale med eleverne om opførsel på nettet. Se tip her.

Om konceptet temachatten
Om Nordisk skolechat

Spørgsmål

Hvis du vil forberede din klasse lidt ekstra, kan I tyvkigge på spørgsmålene her:

1. Find sammen på tre ting, som plejer at blive beskrevet som typisk mandlige
  2. Find sammen på tre ting, som plejer at blive beskrevet som typisk kvindelige
  3. Kan I komme på eksempler på kendisser eller fiktive karakterer, som bryder kønsnormerne?
  4. Hvornår er kønsnormer et problem?
  5. Hvilke forestillinger om mandligt/kvindeligt kunne du tænke dig at ændre på? Hvorfor?
  6. Findes der forestillinger om mandligt/kvindeligt, som du ikke ville ændre på? Hvorfor?
  7. Gælder de samme kønsnormer i dag, som da jeres mormor og morfar var små?
  8. Kan I finde tre tegn på, at samfundet ikke er ligestillet?
  9. Hvad kunne man ændre, så samfundet blev mere ligestillet?
  10. Hvad betyder ligestilling for dig?
  11. Er du nogensinde blevet behandlet anderledes, fordi du er en pige/dreng?
  12. På hvilken måde findes der forskellige forventninger til drenge og piger i samfundet?
  13. "Kvindeligt" og "mandligt" kan beskrives som rammer. Vi er opfostret til at holde os inden for dem - hvad sker, hvis vi ikke gør?
  14. Forestil dig, at du blev forvandlet til en dreng, hvis du er en pige, eller til en pige, hvis du er en dreng. Hvad ville de største fordele være? Og ulemper?
  15. På hvilken måde påvirker vores forestillinger om og forskellige forventninger til piger og drenge hverdagen i skolen?

Billeder

Ramarna