Spil og leg

14. februar 2022

Temachatten 'Klima'

Klimadag

Tilmeld din klasse HER. Adgangsoplysninger, som du kan dele med eleverne, finder du under "min konto"; alle dine elever kan anvende de samme informationer.

Uddannelse er grundlæggende for at opnå en bæredygtig udvikling. Det kan læses under delmål 4.7 i FN's verdensmål for 2030. For at bidrage til dette planlægger Norden i skolen sammen med Friluftsrådet at afholde Nordisk skolechat om klima. Temaet og chatten tager udgangspunkt i FN's globale mål for bæredygtig udvikling.

Nordisk klimadag 11. november – mål 7, 12 og 13 i fokus

11.11.2021 Nordisk skolechat: klima kl. 13-14 (CET)

Hvorfor Nordisk skolechat om klima?

Klima- og miljøspørgsmål krydser helt naturligt grænserne og kræver samarbejde og kommunikation mellem lande. I det nordiske samarbejde er det et prioriteret område. Samarbejdet er blandt andet vigtigt, da det øger muligheden for at påvirke på globalt niveau, samtidig med at vi kan lære af hinanden.

En nordisk dimension i klima- og miljøundervisningen med fokus på samarbejde, fælles udfordringer og løsninger, skaber merværdi. Det giver også de unge værktøjer til og en stemme i nutidens og fremtidens klimadebatter. De unge er vigtige aktører for forandring.

Målgruppe og materiale

7.-10. klasse i Sverige, Danmark, Færøerne, Grønland, Finland og Åland hvilket svarer til 8.-10. klasse i Norge og Island. Alle elever i Norden er velkomne til at deltage, men kommunikationen kommer primært til at være på dansk, norsk og svensk.

Nordisk skolechat om klima fokuserer både på skandinavisk nabosprogforståelse og på bæredygtig udvikling. Konceptet er oplagt til et tværfagligt samarbejde mellem naturvidenskab, samfundsfag og dansk (modersmålsundervisning).

Man kan vælge at lade Nordisk Skolechat om klima indgå i et større undervisningsforløb - se lærervejledning. Her indgår instruktioner og forberedende materiale, som eleverne skal behandle før chatten. De forberedende spørgsmål i materialet vil eleverne diskutere med elever fra nabolande under Nordisk klimachat.

Spørgsmål
Hvis du vil forberede din klasse lidt ekstra, kan I tyvkigge på spørgsmålene her:

1. Hvilke problemer leder et varmere klima til?
2. Hvem rammes hårdest af klimaforandringerne?
3. Hvem har ansvaret for at bremse den globale opvarmning?
4. Er du urolig for klimaforandringerne, og hvad er du mest urolig over?
5. Hvorfor er det vigtigt, at der findes mange forskellige arter af dyr, insekter og planter (biologisk mangfold)?
6. Er det den rige eller den fattige del af verden, som har størst ansvar for udslippet af drivhusgasser?
7. Hvordan vil du gerne at verden ser ud i år 2050?
8. Hvordan tror du, at rejser kommer til at foregå i år 2050?
9. Hvordan tror du, at vores madvaner vil have ændret sig i år 2050?
10. Hvorfor må vi stoppe med at bruge fossile brændstoffer som kul og olie?
11. Hvilke energikilder tror du, vil være mest udbredt i dit hjemland i 2050, og hvorfor?
12. Hvorfor er det vigtigt at begrænse den globale opvarmning så meget som muligt?
13. Hvad burde politikere gøre for at bremse den globale opvarmning?
14. Bliv enige om tre ting, som vil være godt for planetens fremtid
15. Bliv enige om tre ting, som er dårlige for planetens fremtid