Spil og leg

Opgaver

Lærerveiledning: Utfordringer og kamper

INTRODUKSJON

Temaet Utfordringer og kamper behandler forskjellige livskamper og dilemmaer. Hvordan overvinner man hverdagsutfordringer når de dukker opp? Hva er en superhelt/hverdagshelt? Og hvilke konsekvenser kan overdrivelser og sludder føre med seg når en fjær plutselig har blitt til fem høns?

Utfordringer og kamper er en blanding av humor og alvor. Materialet gir et godt utgangspunkt for samtaler om hvordan sladder blir til mobbing og bare vokser seg større, dyreetikk, personlige utfordringer og det å virkeliggjøre drømmene sine selv om andre ikke tror at det er mulig.

FORMÅL

Formålet med temaet Utfordringer og kamper er at elevene stifter bekjentskap med forskjellige livskamper og får perspektiv på hvordan man kan kommer over dem. Elevene får mulighet til å reflektere over hovedpersonenes kamper og hva de selv ville gjort i deres situasjon.

I temaet møter elevene nabospråkene dansk, norsk og svensk, samt finsk og islandsk. De tilknyttede oppgavene åpner opp for å arbeide med både språk og innhold. Temaet vil i sin helhet bidra til å styrke elevenes nabospråks- og kulturforståelse.

TEMAETS OPPBYGGING

Utfordringer og kamper består av fire kortfilmer, to utdrag av noveller og et eventyr. Man behøver ikke å arbeide med alt materialet i temaet. Norden i Skolen foreslår to forløp (måter å gå gjennom stoffet): «Kampen» og «Utfordringen». Du kan som lærer velge ett av forløpene eller velge fritt mellom materialene i temaet, alt etter hva som er mest relevant for klassen din.

Forløp 1: 'Kampen'

• Velg den finske filmen «Muutto», den islandske filmen «Danskeppnin» og den norske filmen «Nemesis». Materialet behandler personer som står i forskjellige personlige kamper, slik som å starte i en ny klasse eller å delta i en dansekonkurranse. De tilknyttede oppgavene danner grunnlag for en diskusjon om de nordiske språkene, kamper og hva en superhelt er.

Forløp 2: ’Utfordringen’

• Velg det danske eventyret «Det er ganske vist», den nynorske teksten «Eit eksperiment» og den norske kortfilmen «Hjemmekamp». Materialet og de tilknyttede oppgavene danner grunnlag for en diskusjon om sladder, dyreetikk og den - for mange store - utfordringen å stå opp om morgenen når vekkeklokka ringer. Tekstene i dette forløpet som både inneholder eldre dansk, bokmål og nynorsk, gjør det mulig å bruke en trafikklys-øvelse som får den språklige utviklingen og forskjeller og likheter til å tre fram.

OPPGAVER OG LYDORDBOK

Alle enkeltmaterialer har én oppgavetype tilknyttet, som både legger opp til selvstendig arbeid og gruppearbeid. I oppgavene er det fokus på både språk, kultur og tradisjonelle analyseoppgaver.

I tekstene ligger det en integrert lydordbok som elevene kan velge å benytte seg av. Ved å trykke på ordene, som er oransje, åpnes en boks hvor man kan høre ordene og se oversettelsen på bokmål, dansk, nynorsk og svensk.

Login for at se mere

Udgiver: Norden i Skolen