Spil og leg

Instruktør: Julie Andem

Producer: NRK

Produceret i år: 2015-17

Illustratør/Foto: Norges grunnlov 17. mai 1814 (Wikipedia.org)

Pædagogisk konsulent: Trine Ferdinand og Dorte Haraldsted

Billeder

Grunnloven_1814_plktr_05878.jpg

Opgaver

• 1Mål

I kan lære at

• læse og analysere en norsk tale
    • forstå baggrunden for Norges grundlov og nationaldag
    • formulere jeres værdier
    • blive bevidst om sammenhæng mellem traditioner og identitet
    • skrive et manifest
  • 2Før

Se billede af Norges grundlov til højre på denne side.

Fakta: I 400 år var Norge og Danmark en del af samme rigsfællesskab, og de blev kaldt tvillingerigerne. Først i 1814 blev Norge et selvstændigt land og fik sin egen frie grundlov. Den bliver fejret d. 17. maj, som er grundlovsdag og Norges nationaldag, hvor alle har fri. Nordmændene trækker i nationaldragter og fejrer deres nationaldag med optog, is og pølser. Nordmænd i udlandet mødes ofte og fejrer denne dag sammen fx på Skansen i Stockholm og med optog gennem København.

Den norske grundlov er skrevet på dansk, som var skriftsproget i Norge i 1814. I årenes løb er grundloven blevet revideret, men sproget er holdt i 1800-tals dansk. Det er højst usædvanligt, at en grundlov ikke er skrevet på landets officielle sprog, men det skyldes måske, at nordmændene i slutning af 1800-tallet fik to skriftsprog, som er bokmål og nynorsk.

• Har I en national- eller grundlovsdag i jeres land, og hvordan fejres den?
    • Søg efter billeder/videoer fra Norges nationaldag og se, hvordan nordmændene fejrer dagen.
    • Har I særlige mærkedag og traditioner i jeres land, som styrker fællesskabsfølelsen?
  • 3Under

Opgaver til klippet

• Hvordan kan man se, at klippet er fra Norges nationaldag?
    • Hvilke traditioner hører vi om i klippet?
    • Eva, Chris og Sana bærer en bunad, som er en nationaldragt, der viser hvilken egn deres slægt stammer fra. Hvorfor tror du pigerne bærer en bunad, og er det af sammen årsag?

Opgaver til talen som tekst

• Oversæt talen til jeres sprog. Del talen op i mellem jer, så en gruppe elever oversætter et mindre afsnit hver. Skriv gerne i et fælles online dokument fx i Google Docs. Lav samtidig en gloseliste med de norske ord, som er nødvendige for at forstå den. Brug evt. Google Translate.
    • Hver gruppe vælger én, som fremfører afsnittet af talen på eget sprog for klassen.

Svar nu nedenstående spørgsmål

• Hvad har de unge frihed til?
    • Hvad har de unge ansvar for?
    • Hvilken rolle spiller Facebook i talen?
    • Hvordan gør talen grundloven aktuel for unge?
    • Hvilke værdier bygger den norske grundlov på?
    • Hvad menes med “Mennesker trenger mennesker”?
    • Hvad er talens budskaber?
    • Er I enig i budskaberne?
  • 4Efter

Som det fremgår af talen, så er det op til de unge at afgøre, hvilke værdier der skal råde i fremtiden.

• Lav en fælles brainstorm og noter de værdier, I mener bliver vigtige i fremtiden.
    • Skriv et manifest, som er en erklæring, hvor I sætter ord på de værdier, I synes samfundet skal bygge på i fremtiden.