Spil og leg

Glemt password?

Opgaven er nu afleveret

Opgaver

Allmenn språkforståelse og nordiske språk

Introduksjon

Dette temaet handler om å gi elevene et overblikk over utviklingen til de nordiske språkene, og en forståelse av forskjeller mellom nabospråkene svensk, dansk og norsk. Nedenfor er et forslag til hvordan man kan legge opp en øvelse på 90 minutter, der man først begynner å snakke om de indoeuropeiske språkenes slektstre før man fokuserer nærmere på forholdet mellom de nordiske språkenes historie. Øvelsen innledes med en introduksjon fra læreren, før elevene i den første øvelsens aktivitet med hjelp fra induktive og deduktive prosesser forsøker å formulere regler for ting som skiller nabospråkene fra hverandre. I øvelsens andre aktivitet trenes det muntlige ferdigheter med fokus på lyden i nabospråkene.

Elevens lekse før øvelsen

Elevene leser korte introduksjonstekster om nabospråkene på Norden i skolen. Du finner tekstene her: Om danskOm norsk - bokmål og nynorskOm svensk.

Lærerens forberedelser før øvelsen

Læreren forbereder en presentasjon basert på den språkhistoriske tidslinjen. Det kan gjøres rett på tavla, som slides eller direkte fra Norden i skolen-siden.

I tillegg forbereder læreren aktivitetene «Finn forskjeller mellom nabospråk» og «Snakk nabospråk med Google».

Plan for øvelsen

Ca. 20 minutter: Lærerpresentasjon av språkslektstreet og språkhistoriske tidslinjen for de nordiske språkene (hele eller deler av den).

Ca. 40 minutter: Finn forskjeller mellom nabospråkene

Ca. 30 minutter: Snakk nabospråk med Google