Tekst
Video
Spil og leg
Konkurrence
Lydindspilning
Opgave
Faglitteratur
Lærervejledning

Glemt password?

 

Læringsmål

{{learningObjectiv.description}}

Opgaven er nu afleveret

{{assignment.Index}} {{assignment.Type}}

Kommentar

Opgaver

{{assignment.Comment}}

Svinalängorna

svinalangorna.jpg

(Utdrag)

Puti. Katten hette Puti. När vi ropade henne över balkongräcket ändrades hennes namn till Tipu.PuutiPuutiPutiPutiPutiPuTipuTipuTipuTipuTipuuTipuu. Hon fick ungar som vi dränkte, alla utom en. Den var randig liksom Puti och fick heta Tipu. Sedan lämnade vi Puti till gasningen och Tipu blev familjens nya jägare och kelgris. Hon satte klorna i små sparvungar, möss och sorkar. Det krasade under soffan, det luktade lik under sängen och hår och fjädrar irriterade pappa till svordomar som kom stötvis. Voi vittu, voi vittun vittu. Voi vittun vittun vittu. Som om det var kattens fel.  

 

Sedan fick Tipu ungar. Vi dränkte alla utom en som var randig liksom Tipu. Den fick för enkelhetens skull heta Puti.  
Kattungarna dränktes löpande band men vi sparade en ny Tipu eller Puti varje vår. 
– Annars är det synd om kattmamman. Pappa kliade sig pungen.  
– ”Annars är det synd om kattmamman.”  
Mamma hånade pappa, hon kliade sig också pungen.  
– Ja, och jag kan ta hand om kattungen. 
– Jaha, ochdu kan ta hand om kattungen”? 

 

Mamma vickade och skakade  huvudet samtidigt.  

 

– Ja och jag kan dränka kattungarna 
Pappa slog sig för bröstet och drog in magen. Han lekte Tarzan. Mamma himlade med ögonen. Varför skulle alla män alltid leka Tarzan?  
– Du kan ju börja med att dränka kattungarna som är här om några veckor, så får vi se hur modig du är.  
– Du anar inte. 

 

Tipu låg vår vinröda yllefilt golvet i mammas och pappas sovrum. Vi stod samlade runt henne med vidöppna ögon. Kattungarna kröp ut en efter en ur stjärten henne, ploppade till och landade kors och tvärs över varandra. Tipu käkade upp slemhinnorna och navelsträngarna allt eftersom. Pappa öppnade fönstret så att vi skulle få lite luft. Svetten bröt ut i pannan. Hans röst lät inte som Tarzans teve precis.  
– Voi vad de är gulliga.  
– Där ser du, och nu blir det jag som får dränka dem i alla fall, sa mamma 
– Måste vi prata om det nu?  
– Ja, det måste vi, och nu måste vi dessutom skynda oss. Snart börjar de och jama. Men voi, voi vad söta de är.  
Mammas röst sprack, hon torkade svetten ur händerna förklädet. 
– Vi kanske kan ge bort dem till någon? sa pappa. Han tystnade och la huvudet sned. Han öppnade fönstret lite till 
Det ryckte till i mitt bröst. 
– Ja, snälla mamma, vi kan väl spara dem? Snälla. 

 

Jag hoppade jämfota golvet bredvid kattsängen.  

 

– Voi saatana, hela staden dräller av hemlösa katter.  
Vem tror du vill ha en katt? 
– Snälla mamma…  
– Nej och åter nej, vi sparar inga kattungar.  
Mamma spände först ögonen i pappa och sedan i mig. 
– Förlåt, mamma, men jag tänkte att…  
– Varför ska vi hamånga katter jämt! Hon satte händerna höfterna och fortsatte med sträng röst: 
– Leena, hämta en hink 
– Ja ja 
– Fort ska det . 

 

Mamma ryckte hinken ur händerna mig och småsprang in i badrummet och sprutade ljummet vatten i den med hjälp av duschslangen. Hon småsprang tillbaka in i sovrummet. Pappa höll sig tyst och osynlig. Sedan la hon i kattungarna en efter en i hinken, höll dem kvar med handen under vattnet tills de slutade att sprattla. Tårarna sprutade ur ögonen, svetten ur pannan, hon sa att hon hatade pappa. Till slut var det en unge kvar. Pappa och jag hade satt oss knä bredvid filten.  
– Mamma, varför lägger du kattungarna i ljummet vatten? 
– För att de inte ska frysa fattar du väl.  
– Mamma, hur många ungar är det i hinken?  
– Jag räknade inte efter 
– Mamma, får vi ha en unge kvar?  
– Tyst!  
– Snälla mamma 

 

– Tyst.  
– Snälla… snälla mamma 
Mamma kunde inte. Hon vacklade till och lät motvilligt den sista ungen ligga kvar filten. Hon sänkte huvudet och rösten.  
– Ja det får ni. Sedan kom det en djup suck ur hennes bröst.  
Sedan kom det en likadan ur pappas. Jag som hade slutat att andas drog in ett djupt andetag och studsade upp från golvet och kastade mig om halsen mamma 
– Får vi, får vi, är det sant?  
– Ja det får ni 
– Men varför mamma, varför får vi 
Mamma tystnade och tänkte efter en stund. Sedan sa hon 
– Annars är det synd om kattmamman.  
Hon log och blinkade till pappa. Pappa blinkade tillbaka 
Sedan sa mamma att hon redan hade ångrat sig. 

 

Mamma var trött djur. Hon blev lättad när våra katter försvann spårlöst eller blev överkörda av bilarna stora vägen. Jag har fullt upp ändå sa hon. Och det hände att mamma och pappa kom överens om att inte skaffa fler djur. Det var vi gasade ihjäl våra katter. Det var för deras eget bästa sa de. Och för husfridens skull. Vi gasar ihjäl dem för husfridens skull. Och man kan inte ha hur många djur som helst sa mamma. För vi har ju hunden också. Terrie. Och Terrie fastnade med huvudet i ett stuprör precis den dagen mamma hade fått nog. Voi saatana sa hon. Voi saatanan saatana. Som om det hade med hunden att göra. Det kvittar ju hur vi gör sa mamma. Vi har för fan ändå alltid en randig katt hemmaEn Puti eller en TipuOch så rullade det . Gasen flyttade till andra sidan stan men vid det laget hade vi en färgglad gasväska som mamma hade virkat eller stickat, som vi bar våra Putisar och Tipusar i. 

 

 

Terrie var min bästa vän. Jag hade fått honom av pappa. Markku hade också fått honom av pappa, men han var mest min ändå. Han var Sakaris också, men mest var han min. Jag och Markku hade tjatat om en hund. Mamma sa över min döda kropp. Men Pappa var full och glad och kom hem med valpen samma dag som mamma kom hem från BB med Sakari. Klart att barnen ska ha en hund för helvete sa han. Han hade köpt blandrasvalpen för en krona. Det var en korsning mellan tax och terrier. Och den var vit och svart. En polishund sa han, ser ni inte, han har en pistol under magen. Jag och Markku skuttade runt som kaniner golvet. En hund, vi har fått en hund. Vi döpte valpen till Terrie. Polishunden Terrie. Mamma gjorde det klart en gång, hon hatade hundar och hon skulle aldrig i livet ut med den. Och det hade varit bättre om han hade tagit hand om sina barn istället för att skaffa mer jobb åt henne. Och nu var det färdigknullat, baraatt han visste det. Inte en unge till 

 

Jag klädde Terrie Sakaris barnkläder och vaggade honom i knäet som mamma vaggade Sakari. När mamma gick promenad med Sakari i vagnen så la jag Terrie i en skokartong, den rymdes precis i fotändan vagnen. Mamma suckade. Tänkte du inte håren sa hon till pappa. Och tänkte du inte att det blir jag som får ta hand om dem. Och tänkte du inte vem är det som gör allting här hemma. Terrie och jag lekte och gick promenad tillsammans, och vi tröstade varandra om vi var ledsna. Om Terrie hade svansen mellan benen, så hade jag också det. Om hans ögon var halvt stängda så var mina också det. Om öronen slokade så slokade mina öron också. När mamma och pappa bråkade hade Terrie svansen mellan benen. Men det var ingen fara. För jag kunde få honom gott humör om jag kastade en pinne. Och jag blev gladare än han när han hämtade den. På kvällen hoppade Terrie upp i min säng, vi sov tillsammans fast mamma sa att hundar inte fick vara i sängen. Det var det som varbra med mamma. I mammas närhet visste Terrie sin plats. Men mamma glömde bort sig kvällarna. Jag såg i nyckelhålet att hon klappade Terrie under hakan och kliade honom magen så att hans bakben cyklade. Lilla gubben. Inte tar du så mycket plats viskade hon, inte är dustor, och visst är det roligt att vi har en liten hund nu. Och till slut erkände hon för pappa, det är ju bra att jag kommer ut promenad, trots allt. Jag har ju blivit så tjock efter det tredje barnet sa hon. Där ser du, det lönar sig i längden att ha en hund svarade pappa. Skulle inte vi ha plats över för en hund, och en katt kanske? Sedan övade pappa sig att prata svenska, han sa att vi bodde så pra nu. Suttio vem okk en alv kvatrat meter. Vi har ree rum och sök och ett stort haav allteles runtomkring hörnet. Se utkiken! 

 

Det var vårfrost ute. Mamma bar Sakari höften när vi tittade vår nya lägenhet. Jag gick runt tillsammans med henne. Markku stannade kvar ute gården, han ville prova gungorna. Jag hade aldrig sett mammaglad, hon pratade högt om allt vi såg. Första våningen, det är praktiskt sa hon när hon satte nyckeln i dörren. Men titta vilken fin hall, här kan vi hänga av oss kläderna och allting. Kom barn, vi går ut balkongen först. Men har ni sett, oj vilken stor balkong, här kan du Sakari sova middag. Hon lutade sig ut över balkongräcket och drog in ett djupt andetag. Kom Leena så ska jag lyfta upp dig, så får du också se. Mamma vred kranen i köket. Både varmt och kallt vatten, äntligen sa hon. Äntligen äntligen. Hon tog med handen över diskbänken, inte en repa. Den är alldeles alldeles ny den också. Och har ni sett vilket fint kakel och vilket stort kylskåp och vilken fin spis vi får? Sedan öppnade hon skåpet under vasken och frågade om vi sett hur många köksskåp det fanns. Hon satte in Sakari i skåpet och skrattade, sedan sa hon att han fick vara kvar där för vi skulle inte ha tillräckligt med grejer att fylla skåpen. Sakari började gråta, och mamma lyfte ut honom. Hon pussade honom och sa att hon bara hade skojat. Jag frågade om jag skulle få ett eget rum, men det trodde inte mamma. Ni kommer attdela sa hon. Du och Markku kan dela ett stort rum, Sakari sover med mig och pappa tills han blir större. Sedan öppnade hon ett högt smalt skåp, tänk sa hon, här finns ett helt skåp som man bara ska ha städgrejer i. Nu måste pappa fixa en dammsugare.  

 

Vi fortsatte in i badrummet. Badkar och badrumsskåp. Vask och torkskåp. Det fanns varmt vatten i kranen där inne också. Får jag frågade jag mamma. Visst får du sa hon och såg sig omkring från golv till tak. Jag vred om kranen och spolade hett vatten i badkaret tills imman spred sig i hela badrummet. Mamma, sa jag, vårt badkar är så stort, vi kan bada tillsammans i det hela familjen. Åh nej, så stort är det tyvärr inte sa mamma och öppnade en dörr. Bakom dörren fanns toaletten. Äntligen sa mamma, äntligen en inomhustoalett. 

 

Vi fortsatte. Stora fönster släppte in solljuset i lägenheten. Här kommer blommorna att trivas sa mamma. Glasdörr till vardagsrummet. Det tyckte hon var opraktiskt. Det fanns flera garderober i hallen. Mamma öppnade dem och tog hyllorna med handen. Allt är ju så nytt och fint upprepade hon. Plastmattor golvet var bra, för det var lättstädat. Jag såg inga mattor men förstod att det var något bra med golven. Golvet i vardagsrummet hette parkett. Plastmatta och parkettgolv, jag upprepade orden många gånger så att jag skulle komma ihåg dem. Nu kommer vi inte frysa om fötterna mer fortsatte mamma. Och simsalabim, det bästa av allt, inga gråsuggor mer som kan gömma sig under golvet!  


Det ena sovrummet var mindre än det andra. Vi gick genom dem, mamma kände väggarna. Betong, sa hon bekymrat, det är svårt att spika i, men det löser nog pappa. Mamma öppnade vädringsfönstret i vardagsrummet. Vi såg Markku där ute. Gunga inte för högt ropade mamma till honom, till oss sa hon, se här barn, vilken stor gård ni får att leka , och bara precis här utanför. Hon pussade Sakari näsan. Och har du sett, Sakari, ett antennuttag, hon pekade ett litet hål i väggen, nu kommer pappa att bli glad. Detta kommer att bli vårt teverum. Färgteve Sakari, pappa kommer säkert att fixa en färgteve åt oss. Tänk sa hon sedan, vi är nästan de första som flyttar in. Alla husen är inte ens färdiga, vi har haft en himla tur. Tror du att du kommer att trivas här Leena?

 

 

Mamma såg arg ut när de kom hem. Pappa såg mer ledsen utSom när han ångrade sig för något. De stannade i köket, mamma skällde  pappa lät det som. Jag blev rädd och kröp under bordet, Terrie kom efter mig. Vi hade svansen mellan benen och öronen slokade. Sakari låg och sov i vagnen ute gården, jag visste inte var Markku var 
– Det är väl en sak att hon läser reglerna högt fast folk själv kan läsa, sa mamma 
– Äh, så farligt var det väl inte, svarade pappa 
– Såg du inte att hon hånlog?  
– Men nu har vi ju vår lägenhet…  
– Hon sa ju att vi måste rycka oss i kragen innan vi ens har gjort något!  
– Det sa hon väl inte 
– Det sa hon visst.  
– Nu överdriver du tycker jag 

 

– Det sa hon visst, hon bara lät bli att använda ord 
– Låt oss glömma alltihop, nu har vi ju kontraktet. 
– Tror du inte jag har hört talas om kommunen va? Den där Britta Pettersson kallas för Britta-Åsnefitta. Hur fan kan man ha rosa läppstift?  
Sedan berättade mamma för pappa allt hon hade hört om Britta Pettersson. Nu lät hon mycket arg 
Den där satans Britta Pettersson med åsnetänder har jobbat bostadsförvaltningen, eller vad det heter, hela sitt liv sa mamma. Alla vet att hon är sadist. Ingen som behöver en lägenhet kommer undan henne. Det som hände var precis det jag har hört. Vi fick stå där och skämmas bakom den där höga disken och vänta tills hon bläddrat klart bland kontrakten. Såg du inte, hon bläddrade förbi vårt kontrakt tre gånger! Och hon hälsade inte ens när vi kom, eller sa sitt ner eller någonting. Ett under att hon inte ryckte undan kontraktet precis innan vi skrev . Det har jag hört att hon har gjort med andra.  


Mamma gick fram och tillbaka. Hennes vader såg mycket tjockare ut från under bordet när man inte såg resten av kroppen. Terrie och jag satt knäpptysta och fast vi höll för öronen så hörde vi allt hon sa.  


Pappa frågade om det inte var normalt att man fick reglerna upplästa för sig. Mamma svarade med att skrika i helvete heller. Inte det sättet. Och hon avkrävde ju ett nykterhetslöfte, hörde du inte det? Inte ens i Sverige får man avkräva människor några nykterhetslöften, vi blev ju behandlade som att vi var andra klassens människor eller något, fast hon aldrig hade sett oss förut. Nykterhetslöfte var ett mycket svårare ord än plastmatta och parkettgolv. Så illa var det väl inte sa pappa , och såg det ut som att mamma flög i taket. Hon radade upp en massa saker som hon kallade för reglerna för pappa med en röst som jag aldrig hade hört förut:  

 

Nya tapeter vart tolfte år 
Vi får inte måla eller tapetsera i lägenheten själva – som att vi ville det 
Av kommunen icke godkänd egenhändig renovering ska ersättas av hyresgästen vid avflyttning – som att vi skulle bryta mot föregående regel det första vi gjorde.  
Vi får inte odla egna tulpaner eller andra blommor i rabatterna – som att det var det första vi tänkte göra. 
Terrie får inte gräva i rabatterna – som att finska medborgare går ut med hunden i rabatterna. 
Vi får inte lämna spisen när vi går till affären – hörde du det, hon tror att jag ska glömma spisen ! Mammas röst blev argare och argare.  
Vaderna blev tjockare och tjockare.  
Och jag ska helst skura tvättstugan med en rotborste när jag har tvättat klart och vi får inte kasta mat väggarna om vi blir osams.  
Vi får inte spola ner bindor och dagstidningar toaletten och vi får inte väsnas efter klockan tio kvällen. 
Och hänsyn, vi skulle inte glömma att visa hänsyn.  
Och det finns en vaktmästare kommunen om ett rör skulle sönder eller så. Men observera, han kommer inte i onödan.  
Vad fan tror hon, att vi är svin eller något.  
Nu gick pappa fram och tillbaka. Sedan sa han att mamma inte skulle bry sig så mycket. Det där var ju bara regler, och regler måste ju få finnas. Allting skulle ordna sig sa han, bara vi flyttade in. 

 

Mamma lugnade sigvaderna blev smalare igenHon sa det var inte meningen att jag skulle bliarg. Hon satte sig ner, sedan sa hon förlåt mig men jag vet intejag blev så ledsen överja tonfallet. Jag har hört att kommunen kallar Fridhem för Svinalängorna. 

Login for at se mere

Billeder

Svinalangorna_poster.jpg

Opgaver

 • 1Ind i teksten
  • Susanna Alakoski har finsk baggrund. Undersøg relationen mellem Sverige og Finland med særlig fokus på sprog i relation til den fælles historie. Hvilken betydning har det, at Finland har svensk og finsk som officielle sprog?  
 • 2Ned i teksten
  • Hvordan lærer vi personerne i familien at kende, og hvilket indtryk får vi af dem?
  • Foretag en analyse af kønsrollemønsteret.
  • Hvornår foregår handlingen? Find ting i teksten, der kan understøtte din tese.
  • Lav en karakteristik af den overgang, familien befinder sig i. Hvad kommer de fra, og hvad er der i vente?
  • Lav en karakteristik af jeg-personen.
  • Hvilket syn har ’systemet’ på de finske indvandrere i Sverige i teksten?
 • 3Ud af teksten
  • Hvordan behandles minoritetsspørgsmålet i tekstuddraget?
  • Find nutidige eksempler på romanuddragets motiv, hvor systemet mistænkeliggør etniske minoriteter.
  • Sammenlign problemstillingen i tekstuddraget med Thorbjörn Flygts roman Underdog og Asta Olivia Nordenhofs Penge på lommen: På hvilken måde belyser de et skævt magtforhold i samfundet?
 • 4Kreative øvelser
  • Skriv om en oplevelse af at blive mistænkeliggjort på baggrund af ens (etniske, geografiske, sociale) ophav. Teksten skal ikke nødvendigvis være selvbiografisk.