Teksti

Kommentti

Tehtävät

Lille Nord (lærervejledning)

Luokka-aste: 1.-3. luokka Aine: Suomi Teema: Pieni Pohjola Tyyppi: Opettajan ohje

INTRODUKTION

Temaet Lille Nord er en samling af kendte tegnefilm og sange for de yngste elever i skolen. Filmene er lige til at vise og opgaverne er enkle og kan let bruges i klassen. Eleverne vil blandt andet opleve de danske klassikere Vitello og Aben Osvald, den svenske klassiker Alfons Åberg, samt den norske nationalsangs forfatter Bjørnstjerne Bjørnson.

FORMÅL

Formålet med temaet Lille Nord er, at elever på de yngste klassetrin stifter bekendtskab med nabosprogene dansk, norsk og svensk på en enkel og relevant måde. Eleverne får mulighed for at se, lytte og synge med på nabosprog. Temaet kan med fordel anvendes i samarbejde med musiklæreren.

TEMAETS OPBYGNING

Lille Nord består af korte tegnefilm, børnesange og et digt med opgaver til. Man kan, hvis det giver mening for elevgruppen, bruge underteksterne, som ligger på ni nordiske sprog. Man behøver ikke at arbejde med alle materialer i et tema. Norden i Skolen foreslår to forskellige forløb: Nordiske klassikere og Nordisk lyrik. Du kan som lærer vælge et af forløbene eller vælge frit mellem materialer i temaet, alt efter hvad som er mest relevant for din klasse.

Forløb 1: 'Nordiske klassikere'

• Vælg den svenske tegnefilm 'Alfons Åberg', den danske tegnefilm 'Vitello graver et hul' og den norske tegnefilm 'Olavs første skitur'. Alle figurer har samme naive og nysgerrige tilgang til verden omkring dem. Med disse tre tegnefilm kommer eleverne rundt i hele Skandinavien på kort tid og får stof til en videre snak om forskelle og ligheder mellem landene.

Forløb 2: 'Nordisk lyrik'

• Vælg det norske digt 'Treet', den svenske sang 'Vem kan segla förutan vind' og den danske sang 'Sørøversangen'. Digte og sange er et godt udgangspunkt for en legende og enkel tilgang til de forskellige sprog, og ud fra dem have en snak i klassen om ligheder og forskelle mellem sprogene. Kender man andre nordiske børnesange er det en god ide at inddrage dem i dette forløb. Find eventuelt yderligere inspiration i temaet ’Norden synger’.

OPGAVER OG LYDORDBOG

Alle enkeltmaterialer har én opgavetype tilknyttet. I opgaverne er der både fokus på sprog, kultur og tekstanalyse.

I teksterne ligger der en integreret lydordbog, hvor eleverne kan vælge at benytte hjælpen. Ved at trykke på ordene, som er orange, åbnes en boks, hvor man kan høre ordene og se oversættelsen på bokmål, dansk, nynorsk og svensk.

Kirjaudu sisään lukemaan lisää

Kustantaja: Norden i Skolen