Teksti
Video
Pelit ja leikit
Kilpailu
Äänitallenne
Tehtävä
Tietokirjallisuus
Opettajan ohje

Unohtunut salasana?

 

Oppimistavoite

{{learningObjectiv.description}}

Tehtävä on nyt palautettu

{{assignment.Index}} {{assignment.Type}}

Kommentti

Tehtävät

{{assignment.Comment}}

Sagan om den fule Manfred

tage.jpg
Äänentoisto

Det var en gång en 26-årig pojke som hette Manfred. Honom var det synd omni tro. Han bodde hos sin styvmor tillsammans med sina två elaka styvbröder, Knut och Stig-Niklas. Knut och Stig-Niklas rände ute om kvällarna och träffade flickor, men Manfred fick aldrig träffa några flickor, för dels fick han inte ut, och dels såg han så oansenlig och vissen ut alla sätt att flickorna aldrig tittade åt hans håll. Medan styvbröderna njöt livets goda fick Manfred således stanna hemma och sköta de grövsta sysslorna i huset, såsom att breda TV-smörgåsar och tömma askkoppar.

 

Nu var detatt kungen skulle ställa till med bal slottet föratt få yngsta prinsessan bortgift. Han hade ett schå med sådant, kungen, men nu hade han i alla fall lyckats finna lämpliga friare åt alla prinsessorna utom den yngsta. Det var inte det att hon var svår att hitta hugade friare till, tvärtom var hon vacker som en dag och bildad som en hel vecka. Nej, problemet var att prinsessan själv var så nogräknad. Ingenting dög åt henne, tyckte hon. Och det är ju klart att har man lagt ut en massa pengar och gjort sig en massa besvär för sitt utseende och sin utbildning så vill man ju ha ordentlig lön för mödan.

 

Nå, nu skulle kungen hålla bal, och alla tjusiga pojkar av god familj hade inbjudits till slottet. Manfreds bröder var också bjudna, för deras pappa hade engång varit sällskapsherre åt kungen, eftersom han kunde så många roliga historier som kungen tyckte om. Genom ett misstag vid utskrivningen av inbjudningskorten hade Manfred också råkat bli bjuden. Manfred blev väldigt glad först, men sedan tänkte han bedrövat:

"Hur ska jag kunna bal slottet, jag som ser så oansenlig och vissen ut och inte har några vackra kläder heller?"

 

Styvbröderna gjorde inte saken bättre:

"Ha ha, fule Manfred, inte kan du slottet! Prinsessan skulle skratta ihjäl sig om hon fick syn ditt ansikte med den där ojämna hyn! Ha ha!"

 

Den natten kunde inte Manfred sova. Han ville jugärnase den vackra prinsessan. Han snyftade tyst i sin smala hårda säng.

 

Då, plötsligt, kom det liksom en fe till Manfred i den mörka natten och viskade i hans öra: "Brylcreem! Brylcreem!"

 

Manfred satte sig kapprak upp i sängen. Att han inte hade tänkt det förut! Livet fick en ny mening för honom den natten, och han kunde knappt bärga sig tills morgonen kom.

 

*

 

snart butikerna öppnade var Manfred ute och handlade. Han hade tömt säcken med alla kopparslantar som styvbröderna beordrat honom att plocka ur deras byxfickor, eftersom de inte ville förstöra formen sina överben med att ha femöringar dinglande låren.

 

Dessa pengar kom nu väl till pass. Som förhäxad gick Manfred runt i affärsreklamens underbara sagoland, köpte krämer, oljor, vätskor, en smoking för män som har det samt en dubbelverkande tandkräm (som dels gör tänderna vackrare, dels fulare). Med en tacksamhetens tanke till den goda fen skaffade han sig också Brylcreem, och slutligen, som kronan verket, en burk Helen Curtis Drops of Magic, som slätar ut alla rynkor och ojämnheter i ett människoansikte under fem timmar.

 

Glatt småvisslande gick Manfred sedan hem, låste in sig i sitt kyffiga rum och satte igång med att tvätta sig, borsta sig, gnida in sig, smörja sig, massera sig, spraya sig, after-shava sig och klä sig. När han var klar var klockan sju. Han anbragte varsamt Helen Curtis magiska droppar sitt rynkiga, ojämna ansikte och lät föreskriven tid förflyta. Undret hade skett! Rynkor och ojämnheter var borta för fem timmar framåt!

 

undefined

 

På kungens slott hade gästerna redan anlänt. Det var en lysande vacker församling damer och herrar, men vackrast av alla var prinsessan själv. Hon strålade som en klar stjärna och gjorde alla herrar liksom galna inuti.

 

Manfred steg ur sin taxi, kastade nonchalant två silverfemmor till chauffören och gick uppför slottstrappan med den avspända lätt släntrande gången hos en herre som bär kläder med stil. Han banade sig mondänt fram genom mängden, bugade sig lätt för prinsessan och kysste hennes hand. Församlingen hajade till - och så ljöd det som ett sus genom slottet:

"Brylcreem! Brylcreem!"

 

Manfreds elaka styvbröder trodde inte sina ögon. Var detta deras bortkomne, oansenlige tölp till styvbror? Hur kan ett sådant trolleri vara möjligt? Frågan stod skriven i styvbrödernas ögon.

Och i Manfreds ögon kunde de läsa svaret:"Glo ni! Jag är säker förstår ni, säker under armarna, i håret, i mun, näsa och svalg, i öronen, om fötterna, överallt!"

Prinsessan stirrade som slagen av blixten Manfreds stiliga hår och släta men manliga ansikte. Honom vill jag ha, ropade det inom henne, honom och ingen annan!

Manfred log segervisst.

 

Hela kvällen såg de bara varandra, åt, drack, dansade, konverserade och tänkte vad de skulle ha kunnat göra om de varit ensamma, så som älskande tänker när de inte är ensamma.

Tiden rann undan för prinsessan och Manfred i ett rosenrött skimmer av lycka. När sista dansen spelades upp struntade Manfred i den kungliga balens hårda konventioner och lade sin kind mot prinsessans, med det överlägsna självförtroendet hos en man som använder rakvatten med doft av läder och engelsk piptobak.

 

Manfred kände en rusig lättnad över att ödet slutligen gjort hans minusdagar till plusdagar. Han lösgjorde sin vänstra hand från prinsessans mitt i den stilla valsen och smekte henne varligt över håret.

 

Mitt i rörelsen råkade han kasta en blick sitt armbandsur av märket Rolex, som män som styra världens öden bära. Han stannade med ett ryck upp mitt i ett tjusigt dubbelsteg. Klockan var tolv! Med en sjunkande känsla i maggropen märkte Manfred hur Helen Curtis Drops of Magic slutade verka. Hans ansikte började bli skrynkligare än någonsin!

 

Manfred försökte dölja ansiktet för prinsessan genom att se sina skor - andra gjorde det. Franska lackskor för herrar med SMÄRTA fötter. Manfreds fötter var inte smärta. Skorna hade spruckit i sömmarna!

I vild panik kastade Manfred av sig de öppet hångrinande skodonen och rusade besinningslöst nedför slottstrappan. Med tårarna trillande nedför sina nu obeskrivligt skrynkliga kinder rusade han bort i natten, långt långt bort.

 

*

 

Prinsessan grät i sju dagar och sju nätter och hotade sin pappa kungen med att av sorg om hennes älskade inte fördes tillbaka till henne. Kungen uppbådade alla sina resurser. Tusen kammartjänare sändes ut med resterna av lackskorna för att finna de fötter som fått dem att upp i sömmen. Ingen Manfred. Kungen lät efterlysa Manfred i radio, i program 2, för är man kung vill man förstås verka bildad. Ingen Manfred.

 

Till sist skickades slottets hundar ut för att jaga reda honom. Men Manfred var och förblev försvunnen, ty Mum gör en man så luktfri att inte ens en spårhund kan finna honom.

Kirjaudu sisään lukemaan lisää

Kirjailija: Tage Danielsson

Julkaistu vuonna:: 1964

Kustantaja: Wahlström & Widstrand

Äänittäjä: Linnea Tillema

Tehtävät

 • 1Kielen ja kulttuurin ymmärtäminen

  Yksin:

  • Manfredin tarinan on kirjoittanut Tage Danielsson. Etsi tietoa kirjailijasta ja hänen tuotannostaan.
  • Kirjallisen tuotannon ohella Danielsson vaikutti myös elokuva-alalla. Miten?
  • Danielsson oli kotoisin Linköpingistä – missä se sijaitsee? Mistä kaupunki tunnetaan?
 • 2Johdatus

  Yhdessä:

  • Lukekaa ja kuunnelkaa teksti. 

  Mitä toista tuttua tarinaa Manfredin tarina muistuttaa?

   

  Pareittain:

  • Selittäkää toisillenne omin sanoin mitä seuraavat sanat ja ilmaisut tarkoittavat:

  styvmoder och styvbröderna

  bortgift

  hugade friare

  vacker som en dag

  bildad som en hel vecka.

  lön för mödan

  enom ett misstag … hade Manfred också råkat bli bjuden.

  Manfred satte sig kapprak upp i sängen

  som förhäxad

  glatt småvisslande

  han … lät föreskriven tid förflyta.

  hon … gjorde alla herrar liksom galna inuti.

  han banade sig mondänt fram

  oansenlige tölp till styvbror

  som slagen av blixten

  ett rosenrött skimmer av lycka.

  de öppet hångrinande skodonen

   

  Keskustelkaa yhdessä:

  • Kuka auttaa Manfredia?
  • Miten?
  • Mitä aikakautta tarina kuvaa?
  • Mitä humoristisia ilmauksia löydät tekstistä?
 • 3Syventäminen

  Yksin / ryhmässä

  • Tehkää tarinasta sarjakuva – siten että jokainen ryhmän jäsen piirtää kaksi ruutua. Kootkaa ruuduista sarjakuvakirja. 

  tai

  • Kirjoita Manfredin Facebook-päivitys ajalta ennen tanssiaisia, tanssiaisiin valmistautuessa, ja tanssiaisten jälkeen.
  • Kirjoita prinsessan Facebook-päivitys ajalta ennen tanssiaisia, tanssiaisiin valmistautuessa, ja tanssiaisten jälkeen.
  • Kirjoita Knutin och Stig-Niklaksen Facebook-päivitys ajalta ennen tanssiaisia, tanssiaisiin valmistautuessa, ja tanssiaisten jälkeen.
  • Kirjoita Manfredin etsintäkuulutus.
  • Jakakaa päivityksenne ryhmässä ja kommentoikaa niitä.
 • 4Tulkinta

  Yksin / ryhmässä:

  • Mitä mainosmaailmasta tuttuja ilmaisuja löydät tekstistä?
  • Miten mainonta vaikuttaa omaan pukeutumiseesi ja ulkonäköihanteisiisi?
  • Etsi mainos, joka tietyn tuotteen välityksellä lupaa

  menestystä

  kauneutta

  nuoruutta

  terveyttä

  vaikustusvaltaa

  • Miten itse valmistaudut juhliin?