Teksti
Video
Pelit ja leikit
Kilpailu
Äänitallenne
Tehtävä
Tietokirjallisuus
Opettajan ohje

Unohtunut salasana?

 

22-11-2016

NORDISKE ELEVER KJEMPER MOT PLASTIKK I NATUREN!

NORDISKE ELEVER KJEMPER MOT PLASTIKK I NATUREN!

Samtidig som FN arrangerte klimatoppmøte i Marrakesh, gikk startskuddet for Klimaduellen – Det nordiske Plastkappløpet. Nå kan elever i hele Norden være med og sette plasten på plass på nordeniskolen.org. 


Visste du at vi i Norden kaster 70.000 tonn plastikk hvert år? Plastikk i naturen er en stor utfordring for miljøet – og et spennende og konkret emne å bruke i undervisningen så vi sammen kan gøre noe med problemet. 


Det kan være vanskelig å snakke om klimaet med en overvekt av dårlige klimanyheter i mediene. Men vi bør ikke la det føre til handlingslammelse. Det grønne skifte er på vei! Og det er viktigere en noensinne at den unge generasjonen får verktøy til å møte klimautfordringene. Konkurransen Klimaduellen – Det nordiske Plastkappløpet sender elevene ut i naturen for å finne og samle inn søppel. Deretter skal de, med miljøet i fokus, konkurrere med andre nordiske elever på Norden i Skolen.


I november har verdens ledende politikere vært samlet til FNs klimatoppmøte i Marrakesh. Sammen har de forhandlet og utarbeidet retningslinjer for den historiske klimavtalen som ble inngått i Paris ifjor. På samme måte som politikerne har forhandlet om klimaet, kan nordiske elever nå sette hodene sammen og utarbeide gode klimaavtaler for kloden vår. På nordeniskolen.org kan klassen løse temaoppgaver hvor de selv får muligheten til å formulere regler som kan beskytte havet mot forurensing.

Samtidig som Klimaduellen sparkes i gang, lanserer vi nytt digitalt undervisningsmateriale om plastikk på læringsportalen, nordeniskolen.org. Det relevante undervisningsmaterialet og Det nordiske Plastkappløpet, gir klassen adgang til et spennende forløp som setter fokus på hva plastikk er, hvordan det forurenser naturen og menneskers levekår, hvordan det nedbrytes og hva vi kan gjøre for å forminske forbruken av plast. 


På nordeniskolen.org kan klassen arbeide med oppgaver hvor de skal undersøke og redusere deres eget forbruk av plast. Hva kan man erstatte plastikken med og hva gjør man med plastikk som ikke lenger brukes? På læringsportalen, Norden i Skolen, finner du samarbeidsoppgaver hvor en nordisk vennskapsklasse skal svare på nettopp disse spørsmålene. 

Det nye undervisningsmaterialet på nordeniskolen.org egner seg som en del av et naturfaglig forløp, men kan også brukes i et tverrfaglig forløp med språk- og samfunnsfag. 


Husk å delta i Klimaduellen – Det nordiske Plastkappløpet. Allerede nå og til 23. mars 2017 kan du på læringsportalen se flotte bilder av plast som er blitt ryddet. Last opp ditt bilde og les mer på nordeniskolen.org - og vinn 5000 DKK til klassekassa.

 

Lykke til!

 

Norden i Skolen forvaltes av Foreningene Nordens Forbund, og prosjektet er støttet av Nordisk Ministerråd.

 

Foto: Gavin Parson, MarinePhotobank.org