Tekstur
Læraravegleiðing

Gloymt loyniorð?

21-10-2013

Nordisk Råds nye barne- og ungdomslitteraturpris

Høsten 2013 vil Nordisk råds nye pris for barne- og ungdomslitteratur deles ut for første gang. Prisen vil deles ut til en nordisk bok, skrevet for barn eller ungdom på ett av de nordiske språkene. De nominerte ble offentliggjort på litteraturfestivalen i Lillehammer i mai 2013. Til sammen fjorten bøker er nominert, to fra hvert av de fem nordiske landene (Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige), én fra hver av de selvstyrte områdene (Grønland, Færøyene og Åland), samt én fra det samiske språkområdet. Bøkene spenner fra sjarmerende bøker for små barn til spenningsromaner for ungdom, og både grafiske romaner, tegneserier, spennende tankeeksperimenter, jordnære hverdagsskildringer og magiskrealistiske billedbøker og er representert. Det finnes til og med et gjennomillustrert verk som bygger på bibelen. Felles for bøkene er at de er tankevekkende og engasjerende, og der noen av dem utfordrer eksisterende sjangerkonvensjoner og får leseren til å se ting med nye øyne, er andre solide verk med røtter i den sterke tradisjonen for nordisk barne- og ungdomslitteratur.
Nordisk litteratur for barn og unge er kjent langt ut over nordens grenser, og blant andre Astrid Lindgren, Tove Janson og H.C Andersen er eksempler på nordiske forfattere som leses av unge over hele verden. De samme forfatterne er også strålende eksempler på den nordiske tradisjonen for å skape en litteratur av høy kvalitet til yngre aldersgrupper. Nordisk barne- og ungdomslitteratur, både tidligere og nå, er kreativ, velskrevet og har stor respekt for leseren. Med denne prisen understreker Nordisk råd viktigheten for å videreføre denne tradisjonen.
Prisen vil tildeles nye bøker, og har til hensikt å speile det nyeste og beste som finnes blant nordisk samtidslitteratur for barn og unge. Prisen vil deles ut sammen med de øvrige prisene til Nordisk råd, på en stor prisgalla i operaen i Oslo den 30. oktober. Gallaen kommer til å sendes direkte på tv på alle de nordiske statskanalene.
Les mer om de nominerte og følge nedtellingen til prisutdelingen her.