Oversættelse mangler

Dictogloss

dictogloss.jpg

BESKRIVELSE

I denne aktivitet skal eleverne aktivt lytte til oplæsningen af en tekst på dansk, norsk eller svensk. Opbygningen af aktiviteten er baseret på teknikken 'dictogloss', som skærper elevernes opmærksomhed på det talte sprog.

Aktiviteten kan laves med hvilken som helst indlæst eller oplæst tekst. I oversigten over undervisningsmateriale findes der et stort udvalg af tekster, som er indspillet med lyd, og som man derfor kan få læst op - se efter lydikonet eller vælg Lydindspilninger i kategorien TYPE.

Det er uanset valg af tekst klogt at afgrænse lytteøvelsen til max to minutter.

AKTIVITET

Første oplæsning

• Klassen lytter til oplæsningen af teksten - enten lydindspilningen eller lærerens oplæsning
  • Eleverne taler parvis eller gruppevis om teksten

Anden oplæsning

• Eleverne lytter igen til oplæsningen af teksten
  • Eleverne tager individuelle notater: ord, sætninger, meninger

Genfortæl teksten

Eleverne deles i grupper på mindst tre per gruppe. En i gruppen skriver ned, og alle de andre kommer med ideer til teksten ud fra deres notater. Det vigtigste er, at eleverne får meningen med teksten frem. Eleverne må gerne genfortælle med deres egne ord, men skal også gerne bruge ord og sætninger fra originalteksten.

Teksten kan skrives på forskellige måder

• Eleverne skriver på deres eget sprog
  • Eleverne skriver på deres eget sprog og blander det med målsproget (tekstens sprog)
  • Eleverne skriver på målsproget

Originalteksten udleveres eller vises

Nu skal gruppene sammenligne deres tekst med originalteksten

• Fik eleverne den rigtige mening frem?
  • Brugte eleverne ord og sætninger fra originalteksten?
Loginerit takusaqarnerorusullutit

Siunertaq

• at styrke lytteforståelsen og den sproglige opmærksomhed i forhold til nabosprogene dansk, norsk og svensk

Piareersarnerit