Qupperneq una oqaatsini Kalaallisut-mi pigineqanngilaq taamaattumik Svenska-tut atuarneqarsinnaavoq
18.11.2022
Välkommen in i vårt nya läruniversum
Välkommen in i vårt nya läruniversum

Norden i Skolan tar ett kliv mot mer nordisk samhörighet i skolan med en rad nytt spännande innehåll och koncept. De närmsta tre åren är späckade med allt från långfilm från Nordens alla hörn till hisnande upptäcktsfärder och en alldeles egen julkalender.

Med stöd av A.P. Möller-fonden kan Norden i Skolan vid Föreningarna Norden stolt avslöja sin nästa utbildningssatsning. Plattformen har inte bara fått ett nytt utseende, det finns nytt material och nya koncept att testa för grundskolans minsta, hela vägen upp till gymnasiet.

– Efter ett långt, fokuserat och vällyckat utvecklingsarbete tillsammans med några av Nordens duktigaste fackpersoner och samarbetspartners så står vi nu med en plattform som är mer spännande, användarvänlig och skarp än någonsin, dessutom med material till nya yrkesgrupper. Lärare och elever kan se fram emot det redan nu, säger Thomas R. Henriksen, skol-, kultur- och utbildningschef på Föreningarna Nordens Förbund.

 

VEM VINNER I VÅR NORDISKA JULKALENDER?

Eftersom ljudgenren bjuder in till ökad uppmärksamhet på det talade språket, så har vi medvetet inkorporerat en grannspråksdimension i dialogen.

Den första december smäller det. Då är det världspremiär för vår alldeles egna julkalender: Den stora nordiska julchallengen! Häng med på ett fartfyllt ljudäventyr där nordiska barn gör upp i en tävling om att få sin högsta julönskan uppfylld. Den rafflande kampen tar oss på en resa genom alla Nordens länder, varje land med sin särskilda julutmaning, tills bara en segrare återstår. I det här spännande äventyret går grannspråksträningen av bara farten.

– En helnordisk julkalender är något vi haft i tankarna länge. Eftersom ljudgenren bjuder in till ökad uppmärksamhet på det talade språket, så har vi medvetet inkorporerat en grannspråksdimension i dialogen. Det blir spännande att se om vi har hittat rätt balans, säger Thomas R. Henriksen.

Berättarrösten är intalad på sex språk (danska, finska, färöiska, isländska, norska och svenska) och leder lyssnaren genom avsnitten på ett bekant språk, medan huvuddialogen är en övning i skandinavisk grannspråksförståelse, på danska, norska och svenska. Till avsnitten finns ett elevhäfte som är framtaget i samarbete med Ida Geertz Jensen, lärare, huvudman för Dansklærerforeningens folkeskolesektion, och medlem av utbildningsutskottet i Foreningen Norden med lång erfarenhet av grannspråksdidaktik och digitala läromedel.

Julkalendern är skriven och producerad av Super Poul som har många års erfarenhet av att skapa engagerande innehåll för barn. Balansgången mellan flera olika språk har varit utmanande men också en källa till inspiration.

– I skrivfasen kom vi in i språkens kärna och upplevde hur det kan användas som inspiration till missförstånd och roliga scener. En av våra favoriter är nog den åländska traditionen ”lillajul”, som i några barn öron kommer att låta som en pytteliten jul, och för andra låta som en härlig julfest i färgen lila. Den förvirringen har vi broderat ut i ett fint och målande avsnitt, säger Dennis Glintborg, producent på Super Poul.

 

UPPTÄCK NORDENS HISTORIA

De kommande åren får ämnena historia och samhällskunskap ett jättelyft när hela 23 nya temapaket lanseras. Redan nu finns de första två temapaketen för årskurs 3–4 tillgängliga på plattformen. I temat Vikingatiden får du hänga med i vikingaskeppens kölvatten, hela vägen från Amerika i väst till Kiev-riket i öst. Du får lära dig mer om vikingarnas vardagsliv, hur och var de bodde och vad de handlade med.
Utforska okända platser och kartans vita fläckar i nästa tema: Nordiska upptäcksresenärer. Fyra upptäcktsresenärer och deras resor hamnar under luppen. Vad fick egentligen tre unga män att resa i väg i en luftballong till Nordpolen, och varför är Berings hav mellan Sibirien och Alaska uppkallat efter en dansk? Temat ger inblick i människors nyfikenhet, mod och tävlingsinstinkt.

En nordisk vinkel betyder inte att det bara är berättelser som presenterar ett harmoniskt och gemensamt förflutet. Det har också varit oroligheter, konflikter och krig mellan flera av de nordiska länderna.

– Traditionellt har nationell historia, därefter europeisk och ibland lite världshistoria stått i fokus för ämnen och teman i historieundervisningen. Men ytterst sällan har innehållet setts ur ett nordiskt perspektiv. Det är utmanande och spännande att förmedla ett ämne ur en nordisk vinkel, och samtidigt försöka göra det intressant och relevant för eleverna. Men en nordisk vinkel betyder inte att det bara är berättelser som presenterar ett harmoniskt och gemensamt förflutet. Det har också varit oroligheter, konflikter och krig mellan flera av de nordiska länderna, säger Jens Aage Poulsen, lektor vid UCL och författare till det nya historiematerialet.

Till vårterminen 2023 släpps det ännu mer material för klasser i grundskolan och gymnasiet. I historia kommer eleverna att kunna fördjupa sig i medeltida konflikter, Kalmarunionens uppgång och fall och något nyare historia med fokus på skolgång. Inom samhällskunskap kommer eleverna att kunna lära sig mer om bland annat demokrati och det nordiska välfärdssystemet – allt med tillhörande lärarhandledning och övningsuppgifter.

 

SE FRAM EMOT EN NY FILMUPPLEVELSE VARJE MÅNAD

Fram med popcornen, nu vankas det långfilm! Med start under vårterminen 2023 kommer Norden i Skolan varje månad att ha en nordisk långfilm tillgänglig för streaming. Filmerna är utvalda i utbildningssyfte och kommer att vara tillgängliga tillsammans med specialutvecklat undervisningsmaterial.

 

FÖRTROLLAS AV VARDAGENS POESI

Tillsammans med våra vänner på BUSTER filmfestival – Nordens största filmfestival för barn och unga – sätter vi Nordens elever i regissörsstolen. De närmaste åren kommer vi att producera tre långfilmer med hjälp av mellanstadieklasser från hela Norden. Varje film har ett tema, som eleverna får i uppdrag att tolka med sina filmkameror. Deras alster får sedan nytt liv hos ett professionellt filmteam som klipper den färdiga filmen. Resultatet blir inget mindre än tre nordiska samskapelsefilmer, där barn från hela Norden får upptäcka gemenskapen över landsgränserna i ett samskapande och banbrytande filmsamarbete.

År 2020 provade filmskaparen Mariella Harpelunde Jensen, programchef på BUSTER, konceptet när hon tillsammans med ett filmteam satte kameror i händerna på flera danska barn under coronanedstängningen i Danmark. Resultatet blev den kritikerrosade dokumentären Dengang Danmark Lukkede Ned (2020).

Först ut i Kryssklipp är temat ”Vardagens poesi”, där eleverna får använda filmmediet till att reflektera över sin närmiljö och vardag. Vill man vara med i första omgången är det hög tid att börja förbereda. Sista dagen att skicka in bidrag är 28 februari 2023.

 

EN SNYGGARE OCH BÄTTRE PLATTFORM

Det är inte bara innehållet som är nytt på Norden i Skolan, själva plattformen har fått ett lyft och blivit mer användarvänlig.

Det blir ett enormt lyft för plattformen och våra användare.

– I flera år har vi samlat in feedback och önskemål från våra användare och nu har vi äntligen fått möjligheten att förverkliga en del av dem. Det blir ett enormt lyft för plattformen och våra användare, säger Thomas R. Henriksen.

Bland uppdateringarna finns förutom ett helt nytt utseende, en del funktioner som ska underlätta för användarna. Nu blir det enklare att hitta fram till relevant material med ett nytt filtreringssystem och en meny som leder en rätt. Dessutom går det att spara material i egenkurerade listor, så att man från sin profil enkelt kan hitta tillbaka till sitt favoritmaterial.

– Det hela handlar om att göra det så lätt, överskådligt och intressant som möjligt för lärare att plocka in en nordisk dimension i undervisningen, oavsett om det gäller undervisning i grannspråken danska, norska och svenska, eller nordiska perspektiv och vinklar i historia och samhällskunskap. Jag hoppas att vi träffat mitt i prick, säger Thomas R. Henriksen.

 

 

Fler nyheter

04.10.2023
Vinnarna av våra filmpriser 2023 är här:För andra året i rad har vi tillsammans med BUSTER Filmfestival hyllat nordisk barn och ungdomsfilm genom våra två filmpriser: Bästa nordiska kortfilm och bästa nordiska spelfilm för barn och unga. I år går priserna till svenska Bullets och danska Vores børnehjem. Priset för bästa nordiska kortfilm för barn och unga går i år till danska Vores børnehjem i regi av Ulla Søe. Filmen, som utforskar livets kontraster på barnhemmet Skovgården, är också utvald till månadens film på Norden i skolan i maj 2024. De andra filmerna nominerade i samma kategori kommer också att kunna ses på plattformen det kommande året. Juryns motivering: Som en flue på væggen, på et helt særligt sted, er vi inviteret til at blive for et kort øjeblik og vidne det allerbedste i menneskeheden. Denne smukke kortfilm er bemærkelsesværdig stærk og rørende, og menneskene bliver i dit hjerte. Juryen blev berørt af kærlighed og varme fra start til slut. Svenska långfilmen Bullets i regi av Peter Pontikis får pris för bästa nordiska långfilm för barn och unga. Filmen skildrar hur tolvåriga Abdel blir indragen i gängkriminalitetens hänsynslösa värld. Genom manipulation och påtryckningar formas Abdel in i ett liv han inte själv har valt. Juryns motivering: En historie om venskab og identitet, en film skabt med hjerte og smerte. En barndomsdrøm svinder bort. Historien er et ægte slag i maven og viser det allerbedste af, hvad en film kan opnå, for at give publikum en værdifuld indsigt – uden at blive fordømmende eller partisk. Denne uforglemmelige film tager os med på en rejse med sin enestående manuskript, instruktion og klipning – drevet af de fantastiske præstationer af de unge stjerner. Juryn har i år bestått av: Helene Mohlin, producent, Sverige, Bragi Thor Hinriksson, regissör, Island, och Trine Aadalen Lo, kreativ mentor, Norge. Helene Mohlin är medgrundare till produktionsbyrån MINT, med bas i Malmö, Sverige. Hon har vunnit priser för åtskilliga filmer och dramaserier. Helene har en bakgrund inom konst, film och pedagogik och har stor erfarenhet på barn- och ungdomskultursområdet.  Bragi Thor Hinriksson är en isländsk regissör som har bemästrat visuellt berättande och att få fram fantastiska skådespelarinsatser, särskilt från unga skådespelare. Hans unika relation till sina skådespelare resulterar i autentiska skildringar. Som vinnare av isländska filmpriser är Hinriksson en eftertraktad internationell regissör. Trine Aadalen Lo har producerat långfilmer som “Rafiki”, “De Tøffeste Gutta” och “Los Bando”, och många kortfilmer. Med över 20 års erfarenhet av filmproduktion för unga är hon just nu i färd med att omdefiniera sin roll i branschen. Som frilansande kreativ rådgivare och mentor är hennes mål att inspirera och hjälpa filmskapare med deras projekt och karriärer.  De nominerade kortfilmerna Vores børnehjem / Ulla Søe / Danmark  Ljunga / Johanna Sutherland / Sverige  Hreiður / Hlynur Pálmason / Island  Aresti / Samuli Hahl / Finland  Min yndlingsforbryde / Torgeir Kalvehagen / Norge  De nominerade långfilmerna Bullets / Peter Pontikis / Sverige  Dancing Queen / Aurora Gossé / Norge  Roi og røverne / Rane Tiukkanen / Finland  Mr. Freeman / Mads Mitthiesen / Danmark  12 timer til total ødelæggelse / Nanna Kristín Magnúsdóttir / Island Priserna delas ut med stöd från A.P. Möller-fonden. 
10.08.2023
Klimatfokus hela november:Den 11/11 är det Nordiska klimatdagen och på Norden i skolan uppmärksammar vi det genom att sätta fokus på klimat och hållbar utveckling hela november. Här har vi samlat resurser till dig som undervisar i årskurs 7-9 eller i gymnasiet och är intresserad av en nordisk dimension i undervisningen om klimat och hållbar utveckling. Nordisk skolchatt om klimat ÅK. 7-9 & GYMNASIET Klimat- och miljöfrågor är gränsöverskridande till sin natur och kräver samarbete och kommunikation länder emellan. Temachatten Klimat fokuserar både på skandinavisk grannspråksförståelse och på hållbar utveckling. Konceptet är upplagt för ett ämnesövergripande samarbete mellan lärare i naturvetenskapliga ämnen, samhällskunskap och svenska. 9 november kl. 10.00-11.00 (CET). Målgrupp: Gymnasiet. 10 november kl. 10.00-11.00 (CET). Målgrupp: Åk. 7-9. Anmäl din klass och läs mer om eventet här Läs mer om Nordisk skolchatt här UTFORSKA KLIMATET MED FILM ÅK. 7-9 I kortfilmen Fuck Fossils följer vi två ungdomar en höstkväll år 2050. Deras vardag påverkas redan mycket av klimatförändringarnas konsekvenser och kvällens stora fråga är om världen har klarat av att begränsa den globala uppvärmningen till två grader? Huvudrollerna spelas av Thomas Hayes (bl.a känd för sin roll som William i tv-serien SKAM) och Rebekka Kjølle. Filmen är baserad på Thomas Cottis forskningsrapport ”En framtid du ikke vil ha”.  Till filmen GYMNASIET I dokumentären Rejsen til isens indre reser filmregissören tillsammans med tre av världens ledande glaciologer på banbrytande, vetenskapliga expeditioner på den grönländska inlandsisen. De delar övertygelsen att klimatforskning inte bara kan grundas på satellitbilder och datormodeller. Forskarna måste befinna sig där förändringarna sker för att få pålitliga resultat. Alla tre försöker de besvara en av vår tids viktigaste frågor: Hur fort smälter isen? Till filmen SJU NYA TEMAPAKET MED FOKUS PÅ UNDERVISNING FÖR HÅLLBAR UTVECKLING GYMNASIET I samarbete med Menntamálastofnun har Norden i skolan glädjen att presentera ett omfattande material på temat utbildning för hållbar utveckling. I FN:s globala mål 4.7 anges att alla elever ska få de kunskaper och färdigheter som behövs för att främja en hållbar utveckling. Det nya materialet består av sju temapaket som utgår från just detta mål. Varför inte börja med temat om klimatförändringar? Till materialet
12.06.2023
Betald praktik på Norden i Skolan i Köpenhamn:Är du mellan 18–30 år och söker nya erfarenheter inom utbildnings- och kultursektorn? Då kan en betald praktiktjänst på undervisningsplattformen Norden i Skolan vara rätt för dig. Kanske har du studerat till lärare men är sugen på att testa något nytt? Kanske brinner du bara för utbildningsfrågor och nordiskt samarbete? Just nu söker Norden i Skolan en ESC-praktikant som vill tjänstgöra i 12 månader medan plattformen går in i nästa spännande fas. Hos oss får du möjlighet att stärka dina kompetenser inom en rad områden, såsom utveckling av skolmaterial, projektadministration och marknadsföring i en nordisk miljö. Samtidigt får du erfarenhet av arbete i en internationell organisation. Om tjänsten Norden i Skolan är en icke-vinstdrivande undervisningsplattform som växer i full fart. Plattformen utnyttjar digitala mediers potential för att skapa innovativ och mer kvalificerad undervisning i nordiska språk och kultur, samt samhällskunskap, historia och naturvetenskapliga ämnen. Under hösten kommer vi att sjösätta flera nya projekt och bland annat dyka ner i nordisk film, testa vårt språkträningsverktyg Nordisk Skolchatt för nya målgrupper, och sätta lite extra fokus på läromedelsanpassningar till Färöarna och Island. Som praktikant på Norden i Skolan blir du en viktig del av ett litet team som jobbar tätt tillsammans. Dina arbetsuppgifter bestäms i samråd med din handledare. Dina färdigheter och personliga intressen kan påverka hur arbetsfördelningen ser ut, men huvudsakliga arbetsuppgifter är bland annat: Innehålls- och konceptutveckling av skolmaterial. Administration av hemsidan och användarkontakt. Projektplanering och informationsspridning via event och sociala medier. Det finns även stort utrymme för självständiga initiativ inom ramen för verksamheten. Din arbetsplats blir Föreningarna Nordens Förbunds (FNF) kontor i hjärtat av Köpenhamn. Här får du delta i det dagliga arbetet hos en dynamisk ideell organisation som verkar för att föra de nordiska länderna och dess invånare närmare varandra genom olika projekt inom kultur, språk, utbildning och arbetsmarknadsfrågor. Vi är en ung arbetsplats och har de skandinaviska språken som arbetsspråk. Läs mer om vad vi har på gång på vår hemsida och på Facebook. Vi erbjuder En 12 månader lång praktiktjänst i Köpenhamn som redaktionsassistent på Norden i Skolan, med start i början av september 2023 enligt överenskommelse. Resor inom Norden kan förekomma under praktikperioden. Mat, boende och fickpengar betalt genom ett EU-stipendium på 1350 EUR i månaden. Resan till och från Danmark betald. Hjälp att hitta bostad i Köpenhamn. Två kurser som arrangeras av National Youth Board i Danmark. Möjlighet att gå en gratis språkkurs i danska. Vem är du? Du är mellan 18–30 år. Du har studerat lärarprogrammet, pedagogik, nordiska språk eller annat som bedöms relevant för tjänsten. Du intresserar dig för nordiska språk och kultur, undervisning och utbildning. Du har mycket goda kompetenser i minst ett av de skandinaviska språken (danska, norska och svenska). Språkkunskaper i övriga nordiska språk är meriterande. Du är ansvarstagande och kan självständigt planera och genomföra uppgifter, med stöd av din handledare. Du vill utvecklas och är redo att pröva nya utmaningar. Du är villig att flytta till Köpenhamn, vilket är en förutsättning för att kunna genomföra praktiktjänsten. Dessvärre kan vi inte ta emot ansökningar från personer från Danmark, Färöarna eller Grönland eftersom ESC är ett mobilitetsprogram som syftar till att skapa rörlighet inom EU och dess partnerländer. Tillträde och ansökan Uppdraget är heltid med uppstart i början av september 2023 enligt överenskommelse. Skicka CV och personligt brev, där du berättar mer om varför du tycker tjänsten är rätt för dig till kontakt@nordeniskolen.org Sista ansökningsdag är 7 augusti 2023. Urval sker löpande och tjänsten kan komma att tillsättas innan sista ansökningsdag – skicka därför din ansökan så snart som möjligt. Har du frågor? Skriv till oss på kontakt@nordeniskolen.org Vill du veta mer om hur det är att vara ESC-praktikant hos oss? Läs intervjuerna med våra före-detta praktikanter.
27.02.2023
Unga röster i Norden – tävling för unga:Norge har presidentskapet för Nordiska rådet 2023. I förbindelse med det inbjuder Foreningen Norden och Stortingets delegation i Nordiska rådet till en tävling för högstadie- och gymnasieelever i Norden. Temat för tävlingen är «Näthets, yttrandefrihet och demokratisk delaktighet i Norden». Tävlingsbidraget kan vara en text eller ett konstverk, som collage, målning eller fotografi. Varje klass kan sända in två bidrag. Bidragen ställs ut på Eidsvolls plass, i Stortingets trapphall och används också i annat material i förbindelse med Nordiska rådets årliga session som 2023 äger rum i Oslo. Därtill premieras vinnarbidraget med medel till en upplevelse för klassen.* BAKGRUND TILL TEMAT I de nordiska ländernas gemensamma vision för 2030 ingår att vara världens mest integrerade region, alltså den region i världen som är tätast sammanknuten. Då ska även unga få ta del i samtalen om utvecklingen i Norden. Att unga har möjlighet att delta – och vågar yttra sig – är också helt avgörande för vår demokrati. Yttrandefrihet är en av de grundläggande värderingarna i den nordiska demokratin, och är inskriven både i de nordiska grundlagarna och i de mänskliga rättigheterna. Men samtidigt som vi har fått fler plattformar att yttra oss på, speciellt genom sociala medier, ser vi likaväl en tendens till att yttrandefriheten har blivit inskränkt. Näthets gör att många, särskilt unga och kvinnor, inte vågar yttra sig. Vad gör det med vår nordiska demokrati, om bara enstaka röster kommer fram? För att förstärka den nordiska känslan av samhörighet bland alla i Norden, måste Norden ta tillvara den långa traditionen att involvera barn och unga. Nordiska rådet kommer under 2023 att förstärka satsningen på barn och unga och deras delaktighet i samhällslivet. Att alla barn och unga ska ges möjlighet att påverka sitt eget liv, sin närmiljö och samhället överlag är viktigt för Norden i dag och i framtiden. Vi är beroende av att de ungas röster främjas och lyssnas till. Därför önskar vi höra just din röst, och vad du anser om yttranderummet i Norden. FÖRSLAG TILL PROBLEMSTÄLLNING Vem har ansvaret för att trygga yttranderummet i Norden? Ekokammaren är det största hotet mot den nordiska samhällsmodellen I det jämställda Norden är det lika enkelt för kvinnor och män att yttra sig Det saknas bra yttrandearenor för barn och unga i Norden Näthets är en demokratisk utmaning för Norden Hur kan bristande yttranderum hota de nordiska demokratierna? RAM FÖR SKRIFTLIGA BIDRAG Filformat: .doc/.docx Språk: danska, finska, isländska, norska, svenska Genre: valfri Längd: 400–800 ord. Uppge följande information: namn, skola, ålder, bostadsadress, e-post och telefonnummer. Deadline: 1 oktober 2023 Skickas till: utdanning@norden.no RAM FÖR KONSTNÄRLIGA BIDRAG Filformat: Högupplöst .PDF, .PSD, .JPEG eller .PNG Genre: målning, collage, fotografi Uppge följande information: namn, skola, ålder, bostadsadress, e-post och telefonnummer. Deadline: 1 oktober 2023 Skickas till: utdanning@norden.no BIDRAGEN BEDÖMS EFTER Kreativitet och självständighet Förståelse för det nordiska samhället Förmedling av budskap Saklighet *Efter närmare avtal med läraren. Upplevelsen måste vara i linje skolans regler, och beställas av lärare eller annan anställd vid skolan. Kvitto måste kunna uppvisas. Beloppet har en övre gräns på 5 000 NOK.  
23.02.2023
Fråga ut Nordiska rådets parlamentariker på Nordens dag:Nordens dag 2023 närmar sig med stormsteg. Vi har laddat upp med ett ordentligt paket för gymnasiet som gör er klokare på det officiella nordiska samarbetet. Ni får också möjlighet att fråga ut Nordiska rådets medlemmar live i vår skolchatt. 70 år av nordiskt samarbete - vad vill ni fråga Nordiska Rådets parlamentariker? Nordens dag firas varje år den 23:e mars. I år firar dessutom Nordiska Rådet sitt 70-årsjubileum, och detta uppmärksammar vi genom att ordna en nordisk skolchatt för gymnasieklasser! Det blir inte vilken skolchatt som helst, utan en där deltagande skolklasser faktiskt får möjlighet att snacka med parlamentariker från Nordiska rådet. Evenemanget pågår en timme, och varje chatt-tillfälle fem minuter, så börja fundera redan nu på ifall det är något särskilt ni vill fråga våra nordiska parlamentariker! Vilken riktning kommer framtidens Norden ta? Kanske hittar klassen inspiration till skolchatten i det kommande undervisningstemat ”Framtidens Norden och EU”? I temat tas upp eventuella dilemman som kan uppstå mellan det nordiska samarbetet och ett EU-samarbete, då alla nordiska länder inte är medlemmar av EU. Undervisningsmaterialet är riktat till gymnasieklasser och hittas här. Fyra frågor till nordiska parlamentariker I samband med Nordiska rådets 70-årsjubileum har Norden i Skolan tagit fram ett intervjumaterial med medlemmar från Nordiska rådet och Ungdomens Nordiska råd. Se vad våra parlamentariker har för tankar om nordiskt samarbete, vilka frågor de anser att är aktuella och hur samarbetet påverkar de unga i Norden. Vi har även en ny, fördjupad text om Nordiska rådet och hur de arbetar, vilka utskott det finns och vilka partier som för tillfället sitter i rådet.