Spill og lek

Norden i akryl

norden i akvarell.jpg

Beskrivelse

Gjennom farge og form inviterer aktiviteten 'Norden i akryl' på en kunstnerisk oppdagelsestur i nærmiljøet. Eleverne skal her med akrylmaling og fargelagte papirklipp lage kollasjer av viktige ting i deres liv. Hver elev lager et selvstendig verk som til slutt settes sammen til et stort, felles kunstverk i klassen.

'Norden i akryl' er en fin aktivitet til et venskabsklassesamarbeid som kan gi elevene en mulighet for å se og forstå seg selv i forhold til andre jevnaldrende i Norden.

Individuelt:

• Gå utenfor og se deg grundig omkring. Finn en farge som du synes er den viktigste i landskabet akkurat nå. Bruk maks 5 min på dette.
  • Gjør klar til å male akryl i den fargen du har funnet i landskabet + ev. tre andre farger.
  • Lag et mønster på et tykt, sort A3-papir
  • La akrylbildene tørke og ta et stykke hvitt tykt A3-papir.
  • På det hvite papiret skal du tegne de 10 aller viktigste tingene i livet ditt. Disse skal være mellem 3 og 7 cm.
  • Fargelegg tegningene og tegn de opp med sort tusj.
  • Tingene klippes ut og samles i en felles bunke.

Felles:

• Læreren samler alle akrylbildene til ett stort bilde. Se her etter hvilke bilder som  passer sammen, og hvordan de samlet kan skape en større helhet i et stort bilde.
  • Når helheten er funnet, limes alle A3-bildene på en stor del av en papprull. Bruk limstift og lim dem i den rekkefølgen som dere har blitt enige om. Benytt hele pappflaten.
  • Lag en ramme av sort gaffatape på det store bildets for- og bakside (det forsterker bildets ramme når det skal henges opp).
  • Rundt fire elever tar stilling til hvor alle de små tegninger skal plasseres på det store bilde for at skape et flott visuelt uttrykk. Tegningene limes på bildet.
  • Finn et fint sted på skolen hvor det store, flotte bildet kan henge. Bruk fiskesnøre til opphengingen.
  • Hvilke tanker vekker kunstverket i deg, og hvordan tror du det vil se ut i de andre nordiske landene?

Vennskapsklasse-aktivitet

For de som har en vennskapsklasse er det en god mulighet å lage 'Norden i akryl' som en felles aktivitet, hvor det ferdige kunstværk sendes til hverandre.

• Heng vennskapsklassens kunstverk opp i klassen og legg merke til likheter og forskjeller.
  • Hvordan opplever dere vennskapsklassens kunstverk?
  • Del deres opplevelse med vennskapsklassen ved å skrive et brev eller snakke sammen på videochat.
Logg inn for å lese mer

Takk til: Kom med det gror i Nord

Forfatter: L. Wernblad, B. Aggerbæk, J. Bachmann & B. F. Johannesen

Produksjonsår: 2019

Pedagogiske konsulenter: Dorthe Lilli Lambertsen

Formål

• Å skjerpe elevenes blikk på deres eget land i forhold til de andre nordiske landene
  • Å styrke elevenes evne til med en enkel fargepalett å lage et uttrykksfullt mønster
  • Å lære elevene at deres lille bilde kan bli en del av en større sammenheng
  • At elevene forholder seg til hva som er viktig i deres liv, og reflekterer over hva som er viktig for andre barn i Norden.

Forberedelse

• Finn et egnet sted til det endelige kunstverket.

• Forberede lokalet: hver elev skal ha en rekke remedier til rådighet til sine egne malerier. Finn disse materialene frem og forbered lokalet ved å dekke til bordflater.

• Etabler kontakt med en venskabsklasse (valgfritt)

Materiale

• Et stykke sort og hvitt A3-papp-papir til hver elev
  • En tykk og tynn pensel til hver elev.
  • Akrylmaling
  • Sakser
  • Skåler til maling til hver elev.
  • Noe å dekke til med
  • Forkleder