Spill og lek

Norden i akvarell

Akvarell.png

Beskrivelse

Gjennom form og farge inviterer aktiviteten 'Norden i akvarell' på en kunstnerisk oppdagelsestur i nærmiljøet. Elevene skal her omforme inntrykk til et kreativt uttrykk med akvarellmaling og sorte papirklipp. Hver elev utarbeider et selvstendig verk som settes sammen til et stort kunstverk.

'Norden i akvarell' er en opplagt aktivitet til et vennskapsklassesamarbeid som kan gi elevene en estetisk opplevelse av forskjeller og likheter mellom sitt eget og vennskapsklassens land.

Individuelt:

• Gå utenfor og se deg grundig omkring. Finn en farge som du synes er den viktigste i landskabet akkurat nå. Bruk maks fem minutter på dette.
  • Gjør klar til å male akvarell i den fargen som du har funnet i landskabet. Tilpass fargen etter akvarellfargens egenskaper:
    • Jo mer vann, jo lysere blir fargen
    • Jo mindre vann, jo mørkere blir fargen
    • Du kan blande fargen med vann i et lite glass. Det gir en mer ensartet farge på hele bildet.
  • Lag et mønster (en gjentagelse av en viktig gjenstand i naturen) på et stykke hvitt A3-papir/papp.
  • La akvarellmalingen tørke og ta et stykke sort A3-papir/papp.
  • Ut av det sorte papiret skal du klippe 10-15 like ting fra naturen i ditt land. Utklippene må gjerne være forskjellige størrelser, men de skal være i lik utforming.
  • Sett de sorte papirklippene akvarellmalingen.
  • Lim de sorte utklippene på akvarellet slik at utklippene danner et mønster. Lim på en slik måte at de spiller sammen med akvarellmønsteret som allerede er laget på maleriet.

Felles:

• Samle alle maleriene som er malt med akvarel til ett stort bilde. Ta stilling til hvilke verker som passer sammen, og hvordan de samlet skaper en større helhet i et stort bilde.
  • Når helheten er funnet limes alle A3-bildene på et stort pappstykke. Bruk limstift og lim dem i den rekkefølgen dere bestemte dere for. Benytt hele flaten av pappen.
  • Lag en ramme av gaffatape rundt i kanten av baksiden av det store bilde.
  • 3-4 elever designer en ramme til forsiden som passer til hele bildet.
  • Finn et fint sted på skolen hvor det store, flotte bilde kan henge. Bruk fiskesnøre til opphengning.

Vennskapsklasse-aktivitet

For de som har en vennskapsklasse er det mulig å lage 'Norden i akvarell' som en felles aktivitet, hvor de ferdige kunstverkene sendes til hverandre.

• Heng vennskapsklassens kunstverk opp i klassen og legg merke til likheter og forskjeller.
  • Hvordan opplever dere vennskapsklassens kunstverk?
  • Del deres opplevelse med vennskapsklassen ved at skrive et brev eller snakke sammen på videochat.
Logg inn for å lese mer

Takk til: Kom med det gror i Nord

Forfatter: L. Wernblad, B. Aggerbæk, J. Bachmann & B. F. Johannesen

Produksjonsår: 2019

Pedagogiske konsulenter: Dorthe Lilli Lambertsen

Formål

• Å skjerpe elevenes blikk på deres eget land i forhold til de andre nordiske landene
  • Å styrke elevenes evne til med en enkel fargepalett å lage et uttrykksfullt mønster
  • Å lære elevene at deres lille bilde kan bli en del av en større sammenheng

Forberedelse

• Finn et egnet sted til det endelige kunstverket.
  • Forberede lokalet: hver elev skal ha en rekke remedier til rådighet til sine egne malerier. Finn disse materialene frem og forbered lokalet ved å dekke til bordflater.

• Etabler kontakt med en venskabsklasse (valgfritt)

Materiale

• Et stykke hvitt tykt A3-papir til hver elev
  • Et stykke sort tykt A3-papir til hver elev