Spill og lek

Pedagogiske konsulenter: Niels Vinther

Oppgaver

• 1Oppgave 1

Dere skal nå være lærere for hverandre og finne en måte å gå gjennom en del av undervisninga (Rigsfællesskabets historie - del 1) med klassen på.

• Sett dere sammen i grupper og velg et klipp fra dokumentarprogrammet som varer maks. 6 minutter.
    • Diskuter hvordan dere kan lage et undervisningsmateriale om programmet til klassen.

Dere har ca. 45 minutter hver til å forberede materialet. Oppgaven skal kunne løses av elevene deres på ca. 15 min.

• Hver gruppe presenterer ideen sin.
    • Klassen stemmer over det beste forslaget.
    • Klassen arbeider nå timen gjennom etter denne ideen.
    • Alle møtes i plenum til felles gjennomgang enten styrt av lærer eller gruppa deres.
  • 2Oppgave 2
    • Når kom skandinavere for første gang til Grønland?
    • Starten på Danmarks mer systematiske kolonisering av Grønland settes til 1721. Hva skjedde i dette året?
    • Hvor stor var den grønlandske befolkningen i 1721?
    • Hva betyr ordet «inuit»?
    • Gi en utdypene forklaring på hva et «landsråd» er.
  • 3Oppgave 3
    • Forklar på grundig vis hvordan begrepet «riksfellesskap» kan forstås.
    • Gjør rede for begrepet «merkantilisme» og grei ut om hvilken rolle merkantilismen har spilt i den dansk-nordiske kolonihistorien. Bruk leksikon og bøker til å besvare oppgaven.
    • Vurder, argumenter og diskuter om riksfellesskapet har vært en fordel for Danmark.
    • Vurder, argumenter og diskuter om det fortsatt er grunnlag for et riksfellesskap.