Spill og lek

Oppgaver

Gå til oppgaver

Hvordan kommer vi frem?

Klassetrinn 8.-10. klasse Fag Naturfag Læringsfokus Teknologi og produksjon Emne Fossilt brensel Tema Energiforbruk Type Tekst
Hvordankommervifrem.JPG

Biler, busser, fly, tog og skip. Vi beveger oss rundt på jorden som det aldri før i jordens historie. Vi blander oss med hverandre og lærer om nye skikker og historier ved å reise. Vi handler varer med hverandre som aldri før, og vi spiser eksotiske frukter og krydder som nesten ingen i Norden hadde hørt om for bare 100 år siden.

Å reise er å leve

Man snakker om at verden har blitt mindre, og selv om det selvfølgelig ikke stemmer, så stemmer det i hvert fall at det nå er mulig å reise til de fjerneste deler av kloden, og dra fra Hammerfest i Nord-Norge til Gedser sør i Danmark uten at det anses for å være noe spesielt. Det kaller man en dagstur.

Transportbehovet vårt har økt, og våre muligheter for å reise er bedret. Vi bygger stadig flere veier, tunneler og flyplasser. For at dette er mulig, må vi bruke energi. Mest i form av bensin og diesel, og derfor er transporten vår et av områdene som slipper ut aller mest CO2.

Det fantastiske med bensin og diesel er at de inneholder store mengder energi uten å fylle mye. Vi kan kjøre 1000 kilometer på en tank med bensin, og det er vanskelig, for ikke å si umulig, å venne seg til at bilen skal fylle sopp med drivstoff etter 50 kilometer. Dette har vært tilfelle for de første elbilene. Samtidig kan bensin og diesel fylles på bilen på få minutter. En elbil må kanskje lades i tre–fire timer før man kan kjøre videre.

Kollektivtransport

Nettopp fordi behovet for å transportere både varer og seg selv er så stort, er det også et område det forskes veldig mye på.

Busser, tog, bybane, t-bane, trikk og andre typer kollektivtransport er en måte å unngå store CO2-utslipp på. Selv om et tog eller en buss slipper ut langt mer CO2 enn en personbil, så er den samlede mengden CO2 per person mye mindre, fordi mange mennesker deler samme transportmiddel. Den vanligste måten å regne ut forurensning på er CO2-utslipp per kilometer per person, og den beregnes som regel i enheten: kg CO2 per personkilometer. Nedenfor ser du en beregning av en reise fra Kiruna i Sverige til Århus i Danmark med henholdsvis tog, bil og fly.

undefined

Det er også gode grunner til å bruke kollektivtransport når det er mulig, selv om man selvfølgelig også må ta med i beregningen at turen ovenfor tar mer enn dobbelt så lang tid med tog som med fly. Vi må også innse at kollektivtransport fungerer best der det bor mange mennesker, og mellom store byer. Andre steder bør det finnes andre alternativer.

Alternativ transport

I stedet for bensin og diesel kan biler kjøre på elektrisitet. En elektrisk motor slipper ikke ut CO2, og er mye mer effektiv en bensin- og dieselmotorer. Den utnytter også energien bedre. En elektrisk motor utnytter ca. 80 prosent av energien, mens en vanlig bensinmotor utnytter den 35 prosent. En elektrisk motor må imidlertid lades opp med elektrisitet, og produksjon av strøm slipper ut CO2. Det er derfor en stor fordel hvis man kan lade opp elbilen ved hjelp av sol- eller vindenergi.

De fleste elbiler er dessverre dyre, og kan ikke kjøre så langt på en opplading. Derfor forskes det også på alternativer til bensin og olje som inneholder like mye energi – f.eks. bioetanol som utvinnes av planter. Forskere ved DTU i Danmark har flere ganger satt verdensrekorden i å kjøre lengst på en liter bensin, senest i mai 2014, hvor bilen kjørte mer enn 500 km på en liter.

Det forskes også på mer spektakulære løsninger på fremtidens transport. For eksempel bygges det et gigantisk luftskip i California i USA under prosjektnavnet «Pelikanen», som kan erstatte fly til transport. Vi har også rikmannens Elon Musks prosjekt som heter Hyperloop. Idéen er at man skal kunne reise raskere enn lydens hastighet – ca. 1300 km i timen – i små elektriske sylinderformede vogner som flyter på en pute av luft, litt som teknikken i et airhockey-bord. Det betyr at man kan reise fra Los Angeles til San Fransisco på ca. en halvtime. Og det er 640 km.

Logg inn for å lese mer

Oppgaver

• Flervalgsoppgaver

• Temaoppgave

• 1Temaoppgave

Kollektivtransport har både fordeler og ulemper. Beskriv hva som er bra, og hva som er dårlig.  Finnes det steder der kollektivtransport er bedre egnet enn andre? Diskuter hvordan man i fremtiden kan sikre at kollektivtransport utnyttes mest mulig hensiktsmessig. Kan dere bli enig i klassen?

• 2Temaoppgave

Lag beregninger mellom fire ulike byer på www.ecopassenger.org på drivstofforbruk og CO2-utslipp. Hvilke tanker gjør du deg om fremtidens transport? Hva mener du vi skal gjøre for å sikre at verdens CO2-utslipp til fremtidens transport blir mindre? Svar på PowerPoint eller lignende, slik at svaret kan brukes til en presentasjon i klassen.

• Vennskapsklasse

• 1Vennskapsklasse

Hvordan kommer vi frem i fremtiden? Se for dere fremtiden om 20 år, og dra på en reise fra skolen deres til vennskapsklassen. Hvordan kommer dere dit? Skriv en fortelling, en novelle, et teaterstykke eller en film som forteller historien om turen. Det kan være en beskrivelse av selve turen, eller en fortelling om reisen etter at dere har kommet frem. Hvis dere kom frem, da ...