Spill og lek

Oppgaver

Gå til oppgaver

Elektrisitet i 100 år

Klassetrinn 8.-10. klasse Fag Naturfag Læringsfokus Teknologi og produksjon Tema Energiforbruk Emne Elektrisitet Type Tekst
100aar.JPG

I dag er det veldig vanskelig å se for seg hvordan verden hadde sett ut uten elektrisitet som en enkel og tilgjengelig energikilde. Faktisk er det ikke mer enn ca. 100 år siden at man fant ut hvordan man kunne produsere elektrisitet som kunne brukes i boliger og virksomheter. Før den tid brukte man stearinlys og petroleumslamper til belysning. Man vasket klær for hånd. Man gjorde rent med kost og klut i stedet for støvsugere. Strykejernet ble varmet opp med koks, og man handlet ofte fordi maten ikke kunne holde seg uten kjøleskap og fryser.

Elektrisitetens betydning

Fra de første elektrisitetsverkene så dagens lys i Norden i begynnelsen av 1900-tallet gikk det ikke mange tiårene før vanlige mennesker også begynte å få tilgang til elektrisitet. I bolighus hovedsakelig til belysning, og til kornkverner på gårdene. I starten var elektrisitet noe som hovedsakelig fantes hos familier som bodde i byene, og det var ikke så mange apparater som brukte elektrisitet på den tiden. I løpet av 1920-årene ble større og større områder elektrifiserte, og i hele Norden var formidlingen av elektrisitet en avgjørende faktor for industrialiseringen av samfunnet. Slik har elektrisiteten bidratt til en av de største samfunnsforandringene menneskene har vært utsatt for. I 2010 hadde elektrisitetsforbruket i verden økt med ca. 70 prosent siden 1990, og økningen fortsetter med nesten uforminsket styrke etter hvert som også uland blir industrialiserte og mer velstående.

Store forskjeller

Elektrisitetsforbruket pr. husstand er veldig forskjellig etter hvilket nordisk land man bor i. Det skyldes mange ting, men det er ingen tvil om at prisen har vært en avgjørende faktor i utviklingen i elektrisitetsforbruket. Nedenfor kan du se gjennomsnittstall for elektrisitetsforbruket i de fem nordiske landene:

undefined

Dette er selvfølgelig grove tall. Det har stor betydning hvilke energivaner man har, og hvor stor boligen og familien er – og i disse tallene inngår også all energi som brukes til å produsere alt fra TV-er til blyanter, sko og klær. Unge mellom 13 og 19 år bruker omtrent 20 prosent mer elektrisitet enn voksne.

Logg inn for å lese mer

Oppgaver

• Flervalgsoppgaver

• Temaoppgave

• 1Temaoppgave

Beskriv elektrisitetens historie. Når ble den innført? Hvor kom den først, og hva ble den brukt til i begynnelsen? Dere kan gjerne finne bilder på nettet som viser hvordan byene så ut før og etter strømmen kom. I dag er strømledningene igjen forsvunnet fra gatebildet. Hvor har de blitt av?

• 2Temaoppgave

Hvordan har strømproduksjonen endret seg siden strøm ble innført rundt år 1900? Hvor kommer strømmen fra i dag?

• 3Temaoppgave

Skriv en fortelling der du bor i en by for 100 år siden. Dette er den første dagen du har strøm, og dere har nettopp fått en lyspære som fungerer uten at dere må tenne ild. Hva tenker du? Har du en venn i byen som du snakker med om hva elektrisitet er for noe, og kanskje hva det kan brukes til i fremtiden? Hvor langt tror du man den gang kunne forestille seg hvordan vi har det i dag? I hvor stor grad tror du vi kan forestille oss verden om hundre år?

• Vennskapsklasse

• 1Vennskapsklasse

Lag en film der dere prøver å gjennomføre en skoledag slik den så ut for 100 år siden – før strømmen kom, og send den til vennskapsklassen. Hvordan tror dere skoledagen var? Hva gjorde man om vinteren, når det ikke fantes elektrisk lys?