Spill og lek

Gå til oppgaver

Fremtidens energiforbruker

Fremtidenselforbruger.jpg

I dag tenker de færreste over det når de slår på lyset eller ovnen. Det er helt naturlig at man bare kan gjøre det. I det siste har det blitt mer fokus på at energiforbruket vårt skaper CO2-utslipp og kan forårsake global oppvarming, og det har også kommet flere og flere spareråd om å huske å slukke lyset, isolere huset bedre og plassere solcellepaneler på taket. Likevel stiger energiforbruket stadig, både i Norden og resten av Europa.

Kilde: Entso-e, Electricity in Europe 2013

Kartet viser hvor elektrisitetsforbruket har steget og hvor det har blitt redusert fra 2012 til 2013. På Island har det steget med mer enn 4 prosent, og i Danmark har det falt med mer enn 4 prosent – men i resten av Norden har det skjedd veldig små endringer.

Hvordan bruker vi energi i fremtiden?

Utviklingen i energiforbruket akkurat nå viser at det er veldig vanskelig å endre folks vaner, og derfor er det stor fokus på det. I England har regjeringen bestemt at alle husene skal ha en liten skjerm som viser hvor mye strøm man bruker for øyeblikket, og i andre land kan man se energiforbruket sitt på iPhone og PC, og generelt sett jobbes det med å gjøre det synlig for oss at vi bruker energi. Det kan nemlig være veldig vanskelig å vite hvor mye energi man bruker ved å slå på lyset eller tørketrommelen.

I fremtiden vil vi kanskje ha datamaskiner som styrer husene våre, så vi ikke selv må tenke over om vi bruker for mye energi.

Fire forskjellige muligheter

Vårt forbruk av energi og tilgangen til energi kan endre seg i fremtiden, og det kan få store konsekvenser for vår måte å leve på. I den store prosjektoppgaven om fremtidens skole her på Klimaduellen er det skrevet fire dagbøker fra fremtidens Norden, som alle er eksempler på hvordan vi kan leve med energien når vi ikke lenger har kull og olje.

Et eksempel er at vi har funnet ut hvordan vi kan produsere energien på en miljøvennligmåte, og at vi utnytter solen og vinden. Et annet eksempel er at vi må spare hele tiden, og at vi hele tiden må tenke over hva vi bruker energien på. Det er ikke nok igjen.

Et tredje eksempel forteller at den globale oppvarmingen dessverre har gjort det veldig vanskelig for noen mennesker å leve på samme måte som føre, og at det er blitt varmt og vått i de nordiske landene. Det siste og fjerde eksempelet er at vi har funnet en balanse mellom vårt forbruk og vår tilgang til energi. Vi kan bare gjette hvordan fremtiden vil se ut. Men vi vet at den kommer til å endre seg.

Logg inn for å lese mer

Oppgaver

• Flervalgsoppgaver

• Temaoppgave

• 1Temaoppgave

• 2Temaoppgave

Hvordan bruker du og familien din energi idag? Lag en liste over det du husker fra i går – der du har brukt energi. Gå gjennom listen og tenk over hva du kunne unnvært. Hva om du selv skulle betale?

• Vennskapsklasse

• 1Vennskapsklasse

Skriv en dagbok fra fremtiden. Hvor mye bruker du og familien på energi? Er det mye energi, eller ingenting igjen? Har det blitt varmere, med mer storm og regn, på grunn av klimaendringer? Send den til vennskapsklassen og les dagbøkene fra vennskapsklassen deres.