Spill og lek

Gå til oppgaver

Bruk av naturgass

Naturgassensanvendelse.jpg

Naturgass brukes til flere forskjellige ting, men hovedsakelig til oppvarming og produksjon av elektrisitet.

Energiproduksjon

Et kraftverk med naturgass produserer elektrisitet og noen ganger varme, som transporteres ut til de enkelte boligene i store rørsystemer. Et kombinert varme- og elektrisitetsverk kalles for et kraftvarmeverk – i slike kraftverk utnyttes energien bedre enn hvis det kun produseres elektrisitet. I et kraftvarmeverk kan opptil 90 % av energien benyttes, mens et tradisjonelt elektrisitetsverk kun utnytter ca. 40 % av energien. Det finnes derimot en ny teknikk som utnytter den ca. 400 varme avgassen under dampproduksjon, og her kan virkningsgraden økes med over 50 %.

Men et kraftvarmeverk har også noen baksider. Varmebehovet om sommeren er f.eks. svært liten, og dermed utnyttes ikke energien så godt. På samme måte kan behovet for varme om vinteren være større enn behovet for elektrisitet, og da må det produseres elektrisitet uten at det egentlig er behov for det.

Gass til husholdningen

Private forbrukere bruker hovedsakelig naturgass til oppvarming i egne gassovner eller til matlaging. Det er også blitt utviklet energieffektive tørketromler som bruker gass i stedet for elektrisitet til å tørke klær. I Norden har det primært sett vært økonomisk mulig å føre gassrør i kystområder hele veien til den enkelte forbruker.

Naturgass er svært brannfarlig, og det er derfor viktig å være oppmerksom på lekkasjer eller om man har glemt å slå av gasskomfyren. Man kan verken lukte eller se ren naturgass – derfor blandes naturgasser med andre stoffer som får dem til å lukte. Et slikt stoff kalles for et sporstoff. Den karakteristiske gasslukten som du kanskje kjenner fra fysikksalen eller gasskomfyren, er altså ikke naturgassen, men tilsatte organiske svovelforbindelser.

Et kasskomfyr slipper bare ut halvparten så mye CO2 som en elektrisk kokeplate – og vanligvis koster det også bare halvparten så mye å lage mat i en gasskomfyr enn på en tradisjonell elektrisk kokeplate.

Gass til transport

Gass kan også brukes som drivstoff i biler, busser og skip. Men det er ikke noe særlig utbredt enda. Miljøgevinsten vil derimot være stor, men man må selvfølgelig også tenke på at gass er et fossilt drivstoff. Naturgass kan redusere transportens CO2-utslipp med ca. 20 % i forhold til bruk av bensin og diesel.

Det finnes over 14 millioner gassbiler i verden, men det finnes ikke mange av dem i Norden. I Sverige har man begynt å bruke biogass i lastebiler, og akkurat nå bygges det seks stasjoner med gass til lastebiler. Både Volvo og Scania har utviklet gassmotorer til lastebiler, og i Skåne skal alle busser kjøre på biogass innen 2018. Biogass er en form for gass som utvinnes av husdyrgjødsel.

Skipsfarten kan også dra nytte av naturgass. Naturgass kan kjøles ned slik at den blir flytende. Dette gjør det til et effektivt og miljøvennlig alternativ til de forurensende drivstofftypene som for tiden hovedsakelig brukes i skip. Den avkjølte og flytende naturgassen kalles for LNG. Dette er en engelsk forkortelse for Liquefied Natural Gas.

Logg inn for å lese mer

Oppgaver

• Flervalgsoppgaver

• Temaoppgave

• 1Temaoppgave

Lag en undersøkelse i klassen. Hvilke energikilder brukes hovedsakelig til matlaging – gasskomfyr eller en annen type? Kjøleskap, fryser? Hvor mange av hver har dere? Hvor mange er energimerket med A, A+ eller A++?

Hvor mange tenker over energiforbruket når de lager mat?

• 2Temaoppgave

Lag en beskrivelse av bruksmulighetene for naturgass. Bruker dere naturgass på skolen? Buker dere naturgass hjemme?

• Vennskapsklasse

• 1Vennskapsklasse

Undersøk forskjellen mellom energikilder i klassen og vennskapsklassen. Hvordan varmes skolen deres opp? Hvordan varmes husene deres opp? Finnes det busser og biler som går på gass der dere bor?

Hva er forskjellene og likhetene?