Spill og lek

Gå til oppgaver

Oljens bruksområder

Oliensanvendelse.JPG

Vi kan takke oljen for mye av det vi nyter godt av i det moderne samfunnet. Vi flytter oss rundt ved hjelp av biler, fly og tog som bruker bensin og diesel, som er laget av olje. Olje blir brukt direkte i oljebrennere og til oppvarming, og på Grønland er olje den mest brukte energikilden til produksjon av elektrisitet. Også Færøyene har brukt olje til strømproduksjon, men har i flere år begynt å gå over til produksjon av elektrisitet ved hjelp av vindturbiner. På grunn av atlantiske stormer, har vindturbiner derimot hatt en tøff tid på øyene, og over tid har mange vindmølleblader blitt ødelagte. Måler er nå at 75 % av Færøyenes elektrisitet skal produseres ved hjelp av vindturbiner i 2020.

Storparten av verdens oljeforbruk går til transport, og i 2004 ble 38 % av verdens energiforbruk dekket av olje. Men olje brukes også til andre ting som er viktige i dagens samfunn, for eksempel plast og asfalt. Men alle medaljer har en bakside. Dette gjelder også oljeeventyret.

Oljen forurenser på flere måter når den forbrennes. Den slipper ut farlige sotpartikler i luften som er usunt å puste inn. Disse kan forårsake kreft, allergi og sykdommer i hjertet og lungene. Oljen sender også store mengder CO2 ut i luften. Dette øker drivhuseffekten som endrer klimaet vårt, og kan forårsake oversvømmelser, stormer, tørke og drive mennesker på flukt fra tidligere bebodde områder.

Mengden er begrenset

Oljemengden som vi bruker i Vesten har allerede blitt et stort problem. Samtidig øker velferden i flere og flere land. I f.eks. Kina og India drømmer millioner av mennesker om å få egen bil, kjøleskap til å holde maten frisk eller kort avstand til sykehuset. Hvis de skal få ønskene sine oppfylt, må vi tenke helt nytt på energiområdet. For jorden kan ikke tåle at alle dens mange milliarder av mennesker forurenser like mye som vi gjør i Vesten. Samtidig er det mye som tyder på at det er i ferd med å gå tomt for olje. Forskerne er ikke helt enige om når dette vil skje. Men alle er enige i at det vil skje før eller senere – rett og slett fordi det tar flere millioner av år for naturen å reprodusere oljeressursene, og vi bruker oljen langt raskere.

Det er altså mange faktorer som peker på at vi må forestille oss et liv uten like mye olje som vi bruker i dag. Men det blir ikke lett. Oljen er bokstavelig talt smurt så dypt inn i vår måte å leve og tenke på, at det må utføres store endringer for å erstatte den – helt eller delvis. Et av de store problemene er at vi har blitt avhengige av oljen. Mange maskiner er utviklet for bruk med olje som drivstoff, og det er ikke lett å skulle endre på alle disse maskinene. Forskere og oppfinnere må utvikle helt nye teknikker. Heldigvis er de allerede godt i gang med å utvikle slike teknikker.

Vindturbiner og solvarmeanlegg er eksempler på nye energiformer. Og biler som kan kjøre på en blanding av sprit og bensin er eksempler på nye motorer som ikke er 100 % avhengige av olje. Men det er fortsatt en lang vei å gå.

Et annet problem er at vi bruker mer og mer energi. I 1945 var det 600 000 arbeidshester i et land som Danmark. Kreftene deres ble spesielt brukt i jordbruket til å trekke ploger og harver. I dag har Danmark mer enn 600 000 hestekrefter alene i motoriserte gressklippere, jordfresere og yachter.

Det er ikke tilfeldig. Det henger delvis sammen med at oljen til å begynne med, var ganske billig. Folk trodde det var rikelig med olje. Det gjaldt bare å finne den. Men det er ikke mange som tør å tro på dette lenger. Jo mindre olje, jo større konkurranse blir det også om å få tak i de store, klebrige dråpene – og jo dyrere olje blir det også.

Logg inn for å lese mer

Oppgaver

• Flervalgsoppgaver

• Temaoppgave

• 1Temaoppgave

Beskriv hva vi bruker olje til. Forklar hva vi kan bruke istedenfor, hvis vi ikke lenger har olje.

• 2Temaoppgave

Lag en plansje med en tidslinje som begynner på begynnelsen av 1900-tallet. Finn bilder på nettet som illustrerer ting som enten er laget av olje, eller som bruker olje, og plasser dem på tidslinjen.

• 3Temaoppgave

Lag en dagbok der du noterer hver gang du bruer olje. Når du kjører i bil. Når du kjører på asfalt, når du får noe laget av plast. Hvor mange ganger om dagen bruker du olje?

• Vennskapsklasse

• 1Vennskapsklasse

Ca. 5 % av verdens oljeforbruk går med til å fremstille plast. I Norden produseres plast i både Norge, Sverige og Finland. Ta bilder på skolen av ting laget av plast, og beskriv hvilket alternativt materiale de kunne vært laget av, hvis det ikke fantes plast. Send bilder og forklaringer til vennskapsklassen og diskuter hva plast betyr for hverdagen deres.