Spill og lek

Oppgaver

Gå til oppgaver

Om elektrisitet

Klassetrinn 8.-10. klasse Fag Naturfag Læringsfokus Teknologi og produksjon Tema Energikilder Emne Kjemi Elektrisitet Type Tekst
Om elektricitet.jpg

Når vi snakker om elektrisitet, tenker folk flest på strømmen som kan hentes ut av stikkontakten. Få mennesker tenker over hvor elektrisiteten kommer fra – og hva det egentlig er. Spørsmålet er faktisk også mer komplisert enn det.

En enkel definisjon

Elektrisitet kalles også for el eller strøm. Det betyr energi som består av en strøm av elektroner. Byggestenene i universet kalles for atomer, og det er det som både du og jeg er bygget opp av. Litt som legoklosser. Et atom består av en positivt ladet kjerne (protoner) som er omringet av negativt ladede elektroner. Når disse elektronene beveger seg fra et punkt til et annet, skaper de en elektrisk strøm som blant annet kan brukes til å tilføre energi til alt fra datamaskiner og kjøleskap til oppvarming og lys. Elektrisk strøm måles i ampere (A).

Transport av elektrisitet

En ledning brukes vanligvis for å transportere strøm. En ledning er et metall – vanligvis kobber, men mange andre former for metall kan også brukes – der atomene ligger så tett at de ytterste elektronene ikke er bundet til et bestemt atom. De kalles for frie elektroner, og de kan vandre fritt rundt i metallet. Dette er vanligvis ikke noe man legger merke til, men hvis metalledningen kobles til et elektrisk felt – det vil si et overskudd av elektroner i den ene enden, og et underskudd i den andre – vil elektroner få en bestemt retning – og det kaller vi for strøm. Det elektriske feltet kalles for spenningsforskjellen, og det måles i volt (V).

Hastighet og motstand

Når elektronene beveger seg, går det faktisk ikke raskt. Når elektroner beveger seg fritt, skjer det i en hastighet på 106 m/s – eller nesten 400 km i timen. Men når de beveger seg i en ledning for å tenne et lys eller få støvsugeren til å virke, skjer det med en fart på bare 36 cm i timen. Når vi allikevel opplever at lyset tennes med en gang vi slår på strømbryteren, er det fordi ledningen så og si allerede er fylt opp fra begynnelsen av. Når et elektron beveger seg i den ene enden, utløses det en kjedereaksjon slik at alle elektronene flytter på seg – som når man trykker nederst på tannkremtuben for å få tannkrem ut av hullet i den andre enden.
Strømmen i en ledning beveger seg derimot ikke helt fritt. Mange vil kunne si seg enig i at en ledning kan bli varm – eller en lyspære nesten brennende. Det er fordi det er motstand i ledningen. Motstanden i ledningen måles i Ohm.
I praksis oppstår det elektrisk strøm i en ledning når det skapes en elektrisk spenning mellom endene i ledningen. Spenningen måles som sagt i volt, men benevnes ofte i fysikken med bokstaven U. Dette fordi en av de mest kjente fysiske lovene er tysk, og på tysk heter (spennings-)forskjellen ”Unterschied”. Strømmens styrke måles i ampere, men benevnes også etter tysk med et I for ”Induktion”. Den fysiske loven som viser hvordan strømmens styrke, spenningsforskjellen og motstanden i ledningen er gjensidig avhengige av hverandre, kalles for Ohms lov. Denne loven sier at U = R*I, der R er ledningens motstand – eller på tysk: Resistanz.
Alle elektriske apparater som du kjøper skal angi et tall for hvor mye strøm de bruker. Det angis vanligvis i watt. For å beregne hvor mange watt strømmen har, brukes det en annen fysisk formel med samme tyske bokstaver. Watt betegnes i fysikken med bokstaven P for Power, og beregnes med formelen P = U*I.

Pris

Når vi betaler for elektrisiteten som vi bruker, betaler vi for antallet watt vi bruker per time. Forbruket vårt i hjemmet og på skolen går opp og ned, så noen ganger bruker vi nesten ingenting, og andre ganger bruker vi mye. Når vi betaler for vårt elektriske forbruk, legges alle disse tallene sammen til en gjennomsnittssum som kalles for kilowatt-timer – eller kWh. Det betyr at vi har brukt 1 kWh når vi har brukt 1000 watt i løpet av en time. Vi kan med andre ord bruke 2000 Watt i løpet av en halv time eller 500 Watt i løpet av to timer. Da har vi også brukt 1 kWh. Prisen på elektrisitet er svært forskjellig fra land til land i Norden, og varierer også etter årstid og etterspørsel. På Island betaler man ca. 0,88 NOK for en kWh, mens man i Danmark betaler ca. 2,75 NOK.

Logg inn for å lese mer

Oppgaver

• Flervalgsoppgaver

• Temaoppgave

• 1Temaoppgave

I sin enkleste form defineres elektrisitet som en strøm av elektroner i et spenningsfelt. Men det finnes også andre typer elektrisitet.  Velg en av følgende elektrisitetsformer og beskriv fenomenet:

STATISK ELEKTRISITET, BIOELEKTRISITET, PIEZOELEKTRISITET, TRIBOELEKTRISITET, TERMOELEKTRISITET, ATMOSFÆRISK ELEKTRISITET

• 2Temaoppgave

Lag en modell av atomstrukturen i et ledende metall og beskriv hvordan elektronene beveger seg og lager en elektrisk strøm.

• 3Temaoppgave

Velg seks ulike strømdrevne apparater på skolen og beregne det årlige strømforbruket. Finn ut hvor mye de er på og beregn hvor mye som kan spares hvis strømforbruket reduseres med 15 %. Beskriv til slutt om det er mulig å redusere strømforbruket for det enkelte apparat og forklar hvordan eller hvorfor det ikke er mulig.

• Vennskapsklasse

• 1Vennskapsklasse

Ta et bilde av skolens verste energisynder når det gjelder elektrisitet og last opp bildet til vennskapsklassen. Beregn strømforbruket og beskriv hvordan det ville være mulig å spare energi nettopp her.

• 2Vennskapsklasse

Beregn klassens samlede strømforbruk der hjemme og sammenligne det med vennskapsklassen. Beskriv de tre apparatene som bruker mest strøm hjemme. Kommentere vennskapsklassens strømforbruk; er det det samme som i deres klasse, eller hva er forskjellene? Hvorfor bruker vennskapsklassen mer eller mindre strøm?

• 3Vennskapsklasse

Lag en presentasjon, film eller annet for vennskapsklassen, som skal selge budskapet som sparing av strøm.