Spill og lek

Gå til oppgaver

Om solenergi

Omsolenergi.jpg

Solenergi er ren energi, men den er like lite stabil som været i Norden. Om vinteren er det f.eks. lite man ser til solen – og nordpå ser man den ikke i det hele tatt. Og selv når solen skinner, er problemet at man enda ikke har funnet noen effektiv måte å spare solenergi på. Det er det kanskje verd å forske på?

Solens stråler inneholder mye energi, og plantene har gjennom millioner av år lært seg å utnytte denne energien for å vokse. Det er solen som får tomater, tulipaner og trær til å spire og gro. Den får vinden til å blåse. Den får vannet i sjøer og hav til å fordampe, slik at vi får regn og snø, og den tørker klærne på tørkesnoren. Solen var her milliarder av år før mennesket. Likevel er det kun i løpet av de siste årene vi har begynt å kunne utnytte solens energi til f.eks. å produsere strøm og varmtvann.

Solfangere og solceller

Vi kan få energi fra solen uten å røre en finger. Solen bidrar for eksempel til å varme opp husene vi bor i, bare den skinner gjennom vinduene. Dette kaller man passiv solvarme. Solen er ren energi, men den er også ustabil. Det kommer ofte skyer i veien for solen, og om natten skinner den jo ikke. Problemet er her at man ikke helt har funnet ut hvordan man effektivt kan spare solenergien.

Helt grunnleggende finnes det to måter å utnytte solenergi på. Det kalles solvarme når solens varme brukes av solfangere til å varme opp vann med, slik at det kan lagres i isolerte tanker til det skal brukes. Solvarmen fra solfangere kan kombineres med andre varmekilder og er en miljøvennlig og økonomisk måte å produsere varmtvann på. ved installering av solvarme kan man ofte spare 60-70 % på utgiftene til produksjon av varmt forbruksvann.

Med solceller – som er den andre måten å utnytte solenergien på - kan solens stråler omdannes til strøm. Solenergi kan enkelt lagres i et batteri. Men det er fortsatt dyrt. Inntil videre kan solenergien derfor ikke klare seg alene. Den er avhengig av at andre energiformer tar over når solen gjemmer seg. I fremtiden kan solcellene sannsynligvis brukes til å spalte vann til hydrogen og oksygen. Hydrogenet kan lagres og senere brukes til å produsere ny energi, slik at solens energi kan omdannes til noe vi kan lagre.

Både solfangere og solceller er ganske enkle konstruksjoner. Derfor er de også holdbare og enkle å vedlikeholde.

Fremtidens solenergi

I den overskuelige fremtid vil nok forskerne lykkes med å utvikle en langt mer effektiv solcelle enn den vi kjenner i dag. Da vil prisen på solenergi også bli langt lavere. Det er forøvrig svært sannsynlig at fremtidens solceller kan settes inn i vindusglass, slik at man utnytter solens energi samtidig som man kan kikke ut gjennom vinduet.

Fremtidens solceller kan også brukes til å fremstille hydrogen, som er brennstoffet i brenselceller. Slik kan man utnytte solcellene når de ellers vil produsere overskutt av strøm, som man ikke kan lagre. Mange solcelleanlegg er innrettet slik at man både kan kjøpe og selge strøm hvis man har koblet solcelleanlegget til det offentlige strømnettet. Når man produserer mer strøm enn man bruker, kan man derfor selge overskuddsstrømmen for samme pris som man selv betaler for den.

I de senere år er store solfangeranlegg, som kan forsyne hele byer med varmtvann, også kommet. Vanligvis brukes store områder litt utenfor byen til å installere solfangerne, og vannet lagres i et gigantisk vanntårn, slik at det kan fordeles på byens innbyggere når de skal bade eller vaske opp.

Logg inn for å lese mer

Oppgaver

• Flervalgsoppgaver

• Temaoppgave

• 1Temaoppgave

Hvilke tre former for energi får vi idag fra solen? Beskriv de tre ulike formene og hva de kan brukes til i et vanlig hus.

• 2Temaoppgave

Hva er sollys? Tegn og beskriv solen og hvordan solenergien kommer ned til jorden. Hvor lang tid bruker sollyset fra solen til jorden?

• 3Temaoppgave

Beregn hvor mange solcellepaneler som må brukes for å dekke skolens energiforbruk, hvis vi går ut fra at:

1 panel leverer 300 W
          1 panel fyller 150x80 cm.
          Panelet leverer i gjennomsnitt strøm (300 W) i 6 timer hver dag.

Hvor stor plass ville de kreve? Ville det være plass til dem på skolens tak?

• Vennskapsklasse

• 1Vennskapsklasse

Sol betyr liv og varme. Ta bilder som illustrerer solens energi og send dem sammen med en kort historie til vennskapsklassen.

• 2Vennskapsklasse

Lag en video der dere forteller om solsystemet. Hva heter planetene, og hva er det som gjør at jorden er spesiell i forhold til andre planeter? Last den opp til vennskapsklassen og se deres video.