Spill og lek

Oppgaver

Gå til oppgaver

Mikroplast i havet

Klassetrinn 8.-10. klasse Fag Naturfag Læringsfokus Natur og miljø Tema Ressurser Emne Plast Havet Type Tekst
DuckPollutionCharlesRiver (1).jpg

Plastbiter under fem millimeter kalles mikroplast. Det er altså bittesmå plastbiter som kan være vanskelig å se. Noen er helt usynlige for oss mennesker. Det finnes to kilder til mikroplast:

1. Primær mikroplast som er produsert som små plastbiter. Slik mikroplast finnes i kremer, tannpasta og lotion for å gi en skrubbende effekt.
  2.  Sekundær mikroplast som er plastbiter som har brukket av andre produkter som for eksempel tøy som blir vasket eller større plastbiter som har blitt nedbrutt.

Det blir sluppet ut langt mer mikroplast fra sekundære kilder enn fra primære. Vi vet at mange av dyrene og organismene i havet ubevisst spiser mikroplasten slik at plasten blir tatt opp i næringskjeden. Hvilke implikasjoner plasten i næringskjeden kan ha, er ennå usikkert, men FN erklærer at plastforurensingen av havene er ”en felles bekymring for menneskeheten”.

På grunn av havstrømmene samler mikroplasten seg i såkalte plastøyer. Det finnes fem gigantiske øyer hvor en høy konsentrasjon av mikroplast flyter rett under havoverflaten. Disse øyene utgjør til sammen et areal på størrelse med Afrika. De oppstår fordi havstrømmene suger avfallet inn mot midten, noe som gjør det umulig for plasten å komme ut igjen.

Logg inn for å lese mer

Oppgaver

• Flervalgsoppgaver

• Temaoppgave

• 1Temaoppgave

Lag en illustrasjon over plastsuppene i verden

• Søk etter informasjon om plastsuppene. I hvilke hav finnes de fem såkalte plastsuppene?
      • Tegn/mal et bilde av hele verden og hvor plastsuppene ligger og flyter.
      • Tegn/mal  deretter havstrømmene på illustrasjonen.
      • Snakk med din sidemann om den ferdige illustrasjonen og forklar med egne ord hvordan havstrømmene samler plasten til å bli plastsupper
    • 2Temaoppgave

Arranger en paneldebatt i klassen om forurensing

• Del klassen i to hvor den ene gruppen er forkjempere for miljøvern hvorimot den andre gruppen er representanter som har interesser som motstrider miljøhensyn.
      • Deltagerne i paneldebatten kan være politikere, representanter fra miljøvernorganisasjoner, forskere, klimaskeptikere, representanter fra industri- og handelorganisasjoner eller mannen i gata.
      • Undersøk hvilke verdier og klimasyn deltagerrollen skal ta utgangspunkt i – og kjør debatt!
  • Vennskapsklasse

• 1Vennskapsklasse

Undersøk hvordan landet ditt forholder seg til FNs Parisavtale

• Finn ut hva Parisavtalen går ut på og søk deretter informasjon om hvordan landet ditt forholder seg til avtalen.
      • Hvilke klimamål inneholder avtalen? Stemmer avtalen overens med landets miljøpolitikk?
      • Skriv i fellesskap en tekst hvor dere argumenterer for hvorfor Parisavtalen er viktig for fremtiden.
      • Del teksten med en vennskapsklasse