Spill og lek

Oppgaver

Gå til oppgaver

Plast, dyr og mennesker

Klassetrinn 8.-10. klasse Fag Naturfag Læringsfokus Teknologi og produksjon Tema Energikilder Emne Økosystem Plast Havet Type Tekst
Steven Siegel.jpg

Forurensing av plast har stor innflytelse på dyrelivet i og omkring havet. Dyr trenger på samme måte som mennesker et sunt og sikkert miljø for å kunne leve godt. Plast og annet søppel som ender opp i havet kan skade dyr på mange måter. De kan for eksempel skjære seg, sitte fast eller bli kvalt.

Plast er farlig for havets dyr

Dyr er naturlig nysgjerrig og vil utforske nye ting i deres nærmiljø. De kan for eksempel leke med søppel eller bruke søppelet for å finne ly. Dermed kommer de veldig nærme og risikerer å bli viklet inn i, sitte fast i eller bli skadet av søppelet. Det kan føre til at dyrenes evner til å svømme, finne mat og flykte fra rovdyr minskes.

Flere av dyrene i havet spiser plasten som ender i havet. Det gjør de enten ved et uhell eller fordi de forveksler plasten med sin normale føde. Skilpadder spiser for eksempel plastposer fordi de forveksler dem med vannmaneter. At dyr spiser plast kan føre til at de blir kvelt fordi plasten setter seg fast i halsen. De kan også risikere at de ikke får nok mat fordi plasten kan blokkere for ordentlig mat. Skarpe objekter som for eksempel metall eller hard plast kan skade dyrene og påføre dem infeksjoner og lidelse.

Søppel i havet kan også føre til at enkelte arter i havet blir fraktet til steder hvor de ikke hører til. Det kan skje hvis artene sitter fast i søppel som driver med havstrømmene. Møtet med artene på det nye stedet kan føre til at artene forstyrrer økosystemene i de nye områdene de havner i. Dette fenomenet kalles invasjon av fremmede arter og forårsake stor skade på den opprinnelige globale biodiversiteten.

Plast i næringskjeden

Forskningen på plast i næringskjeden har fortsatt en lang vei å gå, men det finnes tegn på at fisken spiser mikroplasten i havet. Dermed er det mulighet for at plasten tas opp i næringskjeden. Forskningen viser at tilstedeværelsen av hundre millioner tonn plast i havet kommer til å ha alvorlige negative konsekvenser for økosystemene i havet. Man har eksempelvis funnet plast i mange muslinger, og dette påvirker muslingenes evne til å formere seg. Forskere har funnet plast i mer enn hver fjerde sild i Danmark og blant havfuglarter er det over 90% av fuglene som har plast i magen.

Plast og mennesker

Problemet med søppel i havmiljøet – på stranda og i havet – er ikke bare at det ser stygt ut. Det fører også til at kysten blir mindre attraktiv. Kystsamfunn kan miste viktige inntektskilder hvis turistene skremmes bort av søppel. I tillegg kan de bli nødt til å bruke store midler på opprydning.

Plast og søppel langs kysten kan også være problematisk for menneskers helse. Man kan for eksempel skjære seg på skarpe kanter, dykkere kan bli fanget av fiskenett og snører og urent søppel (f.eks. avfall fra medisiner) kan overføre sykdommer til strandgjester som kommer berører det.

Mikroplast finner veien til matvarene og kan f.eks. spores i øl, honning og vin. Derfor er det sannsynlig at du kan komme til å spise plast uten at du merker det. Hva slags virkning det har på kroppen har forskningen ennå til gode å vise. Spørsmålet er om du tør å ta sjansen.

Logg inn for å lese mer

Illustratør/Foto: Steven Siegel/Marine Photobank

Utgiver: Norden i Skolen

Utgivelsesår: 2016

Oppgaver

• Flervalgsoppgaver

• Temaoppgave

• 1Temaoppgave

Hvordan kan klassen gjenbruke plastavfallet fra skoleområdet?

• Gå sammen i grupper og finn plast i skoleområdet
      • Ta plasten med tilbake til klasserommet, sett dere sammen i gruppen og redesign plasten til et produkt som kan brukes i klasserommet
      • Lag en tidslinje med plastens utvikling fra dere fant den til det ferdige produktet
      • Presenter tidslinjen og produktet for en annen gruppe
    • 2Temaoppgave

Hvilke betydning har havet for de eldre generasjonene?

• Intervju en person fra voksengenerasjonen og/eller eldregenerasjonen om hvilken betydning havet har hatt i deres liv?
      • Hva vet de om plastens forurensing av havet? Og hvilke tanker har de om hva den unge generasjonen kan gjøre for å beskytte planeten mot forsøpling og forurensing?
      • Spør etter minst tre gode råd til hva man konkret kan gjøre for å ta bedre vare på planeten
      • Skriv ned intervjuene og rådene og heng dem opp i klasserommet
  • Vennskapsklasse

• 1Vennskapsklasse

Hvilke byer er de viktigste kystbyene i ditt land?

• Del klassen inn i fire grupper hvor hver av gruppene velger en kystby de skal undersøke
      • Undersøk hvilken betydning havet har for kystsamfunnets inntekstskilder og kultur
      • Lag en kollasje med bilder og tekst som beskriver kystsamfunnet
      • Ta bilde av alle kollasjene og del dem med en vennskapsklasse