Spill og lek

Oppgaver

Gå til oppgaver

Matkasting i verden

Klassetrinn 8.-10. klasse Fag Naturfag Læringsfokus Natur og miljø Tema Bærekraft Emne Kjemi Matvarer Type Tekst
Billede 18-08-15 15.42.31.jpg

I dag er vi 7,3 milliarder mennesker i verden, og jordkloden skal kunne skaffe mat til alle. Akkurat nå har verden nok mat til alle, men vi bruker ikke ressursene på kloden godt nok. I dag går 1/3 av all produsert mat til spille –mat som ellers kunne ha blitt brukt som føde til mennesker.

Produksjon av mat krever mange ressurser. Dyrkingen krever vann og produksjon og høsting krever energi. Hvis vi lar maten gå til spille, belastes jordens klima med drivhusgasser og C02. Vi mister jordens ressurser og taper penger –til ingen verdens nytte. Dette kan vi gjøre noe med!

Hvis bare en fjerdedelen av maten som går tapt i verden akkurat nå i stedet for ble reddet, ville det være nok mat til 870 millioner sultne mennesker.

I den vestlige verden er det spesielt hos forbrukerne at maten går til spille. I andre deler av verden går maten til spille når maten høstes, produseres og transporteres til forbrukeren. Vi som bor i den vestlige delen av verden har derfor en veldig viktig rolle når det gjelder å minske andelen av mat som går til spille.

Derfor skal vi alle tenke smartere.

Hvordan kan DU kjempe mot at maten i verden går til spille?

• Tenk over hvor maten du spiser egentlig kommer fra.
  • Pass ekstra godt på at maten som kommer langveisfra ikke går til spille.
  • Gå på oppdagelse i lokal mat og i årtidenes mat.

Visste du at…?

• En tredjedel av all mat til mennesker går tapt eller til spille. Det svarer til ca. 1,3 milliarder tonn –hvert år.
  • Nesten halvparten av all frukt og grønt som produseres globalt går tapt hvert år.
  • Mat går tapt eller til spille gjennom hele forsyningskjeden; fra dyrking og produksjon av mat og til forbruket hjemme.
  • Unødvendig matkasting koster flere hundre milliarder kroner og er verdens tredje største CO2 synder.
Logg inn for å lese mer

Oppgaver

• Flervalgsoppgaver

• Temaoppgave

• 1Temaoppgave

Man bruker vann, energi og ofte også sprøytemidler til å dyrke mat, men 1/3 av jordklodens mat går rett i søpla. Det kan vi gjøre noe med. Skriv ned minst tre ting som klassen din kan gjøre for å redusere matsvinnet i verden.

• 2Temaoppgave

Finn et verdenskort og heng det opp i klasserommet. Noter minst fem typer råvarer som du spiser mye av når du er på skolen. Hvor kommer råvarene fra? Marker på verdenskartet hvor på kartet hvor råvarene du har notert blir dyrket.

• Vennskapsklasse

• 1Vennskapsklasse

Skriv ned minst matretter som inneholder råvarer fra landet du kommer fra, og finn et bilde fra hver rett. Del det med vennskapsklassen.