Spill og lek

Glemt passord?

06-04-2016

Hamnvåg Montessoriskole ble Norges vinnere i Kampen mot Matkasting

Fem nordiske vinnerklasser er nå funnet i Norden i Skolens 2. runde av Klimaduellen, som i år handlet om å veie klassens matrester og på den måten bli klokere på hva matsvinn egentlig er.

Fremtidens forbrukere kan gjøre en forskjell

"Mamma lager litt mindre mat, slik at det blir mindre å hive. Nå har vi nesten ingen rester lenger."  Utsagnet kommer fra én av elevene i Hamnvåg Montessoriskole.

Og det er også grunn til å ta tak i problematikken. Matkasting er et globalt klimaproblem som har fått økt oppmerksomhet de siste årene.

Nordiske skoler står sammen mot matkasting

Initiativet har aktivt involvert mer enn 400 nordiske lærere, som gjennom Foreningerne Nordens Forbunds læringsportal, www.nordeniskolen.org, har kommet tett på alt fra gamle nordiske kornsorter til de dype finsker skoger og bunnen av havet rundt Island. Alt det mens elevene har veid deres matavfall, og blitt gjort oppmerksom på det faktum at hver femte matpakke eller skolemåltid i de nordiske skoler havner rett i søppelbøtten.

”Målsettingen med Kampen mot Matkasting er først og fremst å få elevene til å tenke over deres handlinger. Det kan selvfølgelig være både gøy og lærerikt å konkurrere om hvem som kaster minst spiselig mat. Men det viktigste er at så mange skoleelever som mulig blir bevisst om hva matsvinn egentlig er, og hva det betyr for miljøet og jorden,” forteller Elva Osk Gylfadottir, prosjektmedarbeider for Kampen mot Matkasting.

Selv om vinnerne nå er kåret vil alle undervisningsmaterialer fortsatt være gratis tilgjengelig for lærere og elever. For å bruke innholdet kreves det kun at læreren oppretter en profil på portalen www.nordeniskolen.org; noe mer enn 4.000 lærere over hele Norden allerede har gjort.

Kampen mot Matkasting er støttet av Nordisk Ministerråd.

Bilde: Hamnvåg Montessoriskole

De andre nordiske vinnerklasser ble:

Island: Hofsstaðaskóli, 6.klasse
Finland: Jousenkaaren koulu, 7.klasse