Spill og lek
Lærerveiledning

Glemt passord?

05-02-2017

Nordens elever står sammen mot plast i havet

Foto: 5.-7. klasse, Tálknafjarðarskóli, Island

I 2050 kommer det til å være mer plast enn fisk i havet dersom vi ikke gjør noe med problemet. Heldigvis er det lett å gjøre en forskjell – og flere hundre nordiske elever er allerede i gang. De deltar nemlig i Nordisk Ministerråds store satsning Det nordiske plastkappløpet på www.nordeniskolen.org.

Vil du være med å gjøre noe med plastforurensing i naturen og i havet? Norden i skolen gir deg herved en gylden mulighet.

Det nordiske plastkappløpet går helt enkelt ut på å sende klassen sin ut i naturen. På 15 minutter skal elevene samle sammen så mye plass som mulig og ta det med tilbake til skolen. Ta et godt bilde av søppelet og last bildet opp på www.nordeniskolen.org. Klassen konkurrerer nå mot andre nordiske klasser i konkurransen om 5000 DKK til klassekassen.

På www.nordeniskolen.org kan du også finne relevante fagartikler med spennende oppgaver til et undervisningsforløp om plast i havet – bl.a. om mikroplast i havet og om hvordan vi reduserer søppel i naturen, Her kan du også finne en film om emnet, og Norden i skolen oppdaterer fortløpende siden med nytt og relevant materiale.

Utfordringene med plast i naturen og havet er et tema med et voksende fokus – ikke bare i Norden – men i hele verden. I en rapport fra 2016 erklærer FN at ”plastikkavfall i havet må sies å være en felles bekymring for menneskeheten”. Rundt om i Norden har flere initiativer blitt satt i gang for å minske plast i naturen og i havet. Blant annet i Tromsø kommune, der strandrydningsorganisasjonen Ren Kyst jobber for en renere natur.

Du og elevene dine kan her bli inspirert av Ren Kyst i Tromsøs film, der Tromsø Kommune ved hjelp av flotte bilder formidler et sterkt budskap om at det er enkelt å gjøre en forskjell. Se filmen og delta i Det nordiske plastkappløpet frem til 23. mars kl. 12.00.

Norden i Skolen forvaltes av Foreningene Nordens Forbund.