Spill og lek

Glemt passord?

12-10-2015

Ressurser og råvarer - skogbruk

Tyggegummi, kulepenner og tøy fra finske skoger Nytt og gratis undervisningsmateriale til alle skoler i Norden om Ressurser og Råvarer

En undersøkelse fra 2013 viser at 1/3 av alle barn og unge mangler kunnskap om råvarene vi bruker i hverdagen. Det betyr at mange skolebarn i dag vet mye mindre om hvor maten de spiser kommer fra, og om hva møblene deres er laget av –enn for bare en generasjon siden. Norden i Skolen setter derfor med et nytt tema fokus på ressurser og råvarer, og sjøsetter samtidig konkurransen ”Kampen mot matkasting”. Når vi vet mer om ressursene vi bruker, blir vi nemlig også bedre til å ta vare på dem. De nye temaene forteller om fremtidens muligheter for bærekraftig fiske, skogbruk, husdyrhold og kornavlinger og legger seg opp til de nordiske skolenes læreplaner i biologi, samfunnsfag og natur og teknikk.

En del av det nye undervisningstemaet, ”Ressurser og Råvarer”, som lanseres 11. november 2015 på www.nordeniskolen.org, vil sette bærekraftig skogbruk i Finland på tapetet. Det tilhørende materialet handler blant annet om diversiteten i skogen, samt hvorfor det er viktig å passe på skogen og bruke alle dens ressurser optimalt. I starten av juli besøkte Norden i Skolen derfor flere finske organisasjoner og bedrifter som jobber med skogbruk og bæredyktig utnyttelse av trær for å gjøre research og for å bli klokere på emnet.

En av disse organisasjonene er Metsäyhdistys (Den finske Skogforening). De tilbyr spennende informasjon om skogbruk, om skogens muligheter og om skogsektoren rettet mot folk utenfor sektoren. Metsäyhdistys arrangerer blant annet turer i skogen for finske skoleklasser der barna lærer om skogens rikdommer, ser på store skogsmaskiner og griller pølser på bålet. Foreningen deltar og følger debatter om skogbruk, utvikler materiale om skogen og jobber generelt for at alle som bor i Finland skal ha en grunnleggende forståelse av skogens betydning.

De finske skogene dekker hele 75% av landets areal, og 20% av Finlands befolkning –altså ca. én million finner –er skogseiere, og flere er ansatt i skogsindustrien og i jobber som er relatert til skogfaget på en eller annen måte, og lever derfor direkte eller indirekte av skogen. Det sier seg derfor selv at bæredyktig skogbruk og utnyttelse av treet og dets restprodukter er veldig viktig for finnene. I et nordisk perspektiv har skogen også en viktig rolle i dag –blant annet når det er snakk om nordisk design –og skogen har hatt en stor betydning historisk sett siden tømmer har blitt brukt til å bygge hus, vikingskip og redskaper.

Norden i Skolen besluttet seg derfor for å se litt nærmere på hva trær brukes til. De fleste tenker på varer av tre som papir, møbler, trevarer og flis til hagen, men Metsäyhdistys åpnet øynene våre for en helt ny verden da de fortalte om bl.a. tekstiler, kulepenner, cellofan og tyggegummi som enten utelukkende er laget av tre, eller som inneholder viktige elementer fra treet. Metsäyhdistys viste oss også et spennende trebasert materiale fra Woodcast® som kan brukes på samme måte som gips. Materialet er laget av tre og bionedbrytbar plast, og kan enkelt støpes uten bruk av vann. Man varmer bare materialet opp, og så er det mulig å forme det etter kroppen. Hvis det er behov for det, kan man rejustere det uten at noe går til spille. I motsetning til gips, kan man beholde materialet på når man tar røntgen.

Utnyttelsen av restprodukter og ønsket om å unngå unødvendig avfall er en ny måte å tenke tre på –og det er ingen tvil om at ligger en spennende utvikling foran oss. Norden i Skolens helt nye undervisningsmateriale blir tilgjengelig til høsten på www.nordeniskolen.org. Les mer om årets nye tema, og meld på skolen din på ”Kampen mot Matkasting”.

DELTA I KAMPEN MOD MATKASTING:

1. MELD PÅ KLASSEN DIN
2. REGISTRER KLASSENS MATAVFALL I MINIMUM 1 UKE