Spill og lek

Glemt passord?

Jordens dag

JD bild.png

Den 23. mars feiret vi Nordens dag - 22. april er det tid for å rette oppmerksomheten mot Jordens dag!
Klimaspørsmål og læring om bærekraftig utvikling er viktig alle dager i året, men hvorfor ikke benytte muligheten og la elevene diskutere klimaspørsmål og tenke over hva slags framtid de vil ha sammen med jevnaldrende elever fra hele Norden? Klima- og miljøspørsmål beveger seg ofte over landegrenser, og krever samarbeid og kommunikasjon landene imellom. En nordisk dimensjon i klima- og miljøundervisningen skaper merverdi, så ta sjansen og chat i vei på Jordens dag!

Hva? Nordisk skolechat - temachatten Jordas dag
Hvem? Hele Norden. Klassetrinn 4.-6. og 7.-9. (5.-7. og 8.–10. i Norge og på Island)
Når? 22. april kl. 10.00-11.00 og 12.00-13.00 (CET)

Konseptet er enkelt. Som forberedelse kan dere se den norske kortfilmen "Fuck fossils" (5 min, 12 sek) sammen i klassen.

Fuck fossils
I kortfilmen følger vi to ungdommer en høstkveld i år 2050. Hverdagen deres er allerede preget av konsekvensene av klimaforandringene, og kveldens store spørsmål er om verden har klart å begrense den globale oppvarmingen til 2 grader? I hovedrollene er Thomas Hayes (blant annet kjent fra rollen som William i TV-serien SKAM) og Rebekka Kjølle. Filmen er basert på Thomas Cottis sin forskingsrapport "En framtid du ikke vil ha".

Nordisk skolchat 22/4
Den dagen det er skolechat logger elevene inn på https://nordiskskolechat.org/, der de får opp diskusjonsspørsmål å snakke om sammen med elever fra andre nordiske skoler. Samtidig som elevene får et rom der de sammen får reflektere over klima- og miljøspørsmål, trener de lytteforståelse på de andre skandinaviske språkene, da chatten foregår på både svensk, norsk og dansk.

Meld på klassen din her. Innloggingsinformasjonen du kan dele med elevene dine finner du under "min konto". Alle elevene kan bruke samme innlogging.

Nettetikk
Før skolechatten kan det også være bra å snakke med elevene om oppførsel på nettet. Se tips her.

Om konseptet temachatten
Om Nordisk skolechat

Spørsmål
Om du vil forberede klassen din litt ekstra, kan dere se sammen på disse spørsmålene før skolechatten:

1. Hvilke problemer fører et varmere klima til?
2. Hvem blir hardest rammet av klimautfordringene?
3. Hvem har ansvaret for å bremse den globale oppvarmingen?
4. Er du bekymret for klimaendringene, og hvis ja, hva er du mest bekymret for?
5. Hvorfor er det viktig at det finnes mange ulike typer dyr, insekter og planter (biologisk mangfold)?
6. Er det den rike eller fattige delen av verden som har størst ansvar for utslipp av drivhusgasser?
7. Hvordan vil du at verden skal se ut i år 2050?
8. Hvordan tror du at reising kommer til å foregå i år 2050?
9. Hvordan tror du matvanene våre kommer til å ha endret seg i år 2050?
10. Hvorfor må vi slutte å bruke fossil brensel som kull og olje?
11. Hvilke energikilder tror du kommer til å være mest vanlig i hjemlandet ditt i 2050, og hvorfor?
12. Hvorfor er det viktig å begrense den globale oppvarmingen så mye som mulig?
13. Hva burde politikere gjøre for å bremse den globale oppvarmingen?
14. Bli enige om tre saker som er positive for framtiden til planeten.
15. Bli enige om tre saker som er negative for framtiden til planeten.